U-BT: az első lépés a döntő felé

U-BT: az első lépés a döntő felé
Sokáig csikorgott a Kolozsvári U-BT gépezete a Nagyváradi MSC ESK elleni a férfi kosárlabda Nemzeti Liga elődöntőjének első mérkőzésén, ám szenzációs hajrával az utolsó negyedben megfordították az állást, s vezetnek a három győzelemig tartó párharcban.

A kedd esti csatát a Horia Demian Sportcsarnokban háromnegyed részben a vendégek uralták. Az U-BT gyengén kezdett, túl hosszan támadott és kevésszer talált a gyűrűbe. A vendégek sokkal energikusabbak voltak ebben az időszakban. Nagyszünet előtt mindkét edző, Mihai Vlad Silvăşan és Cristian Achim nagy taktikai csatát vívott, a kolozsváriak áttértek a zónavédekezésre, s ezzel a váradiak sok labdát elvesztettek, míg meg nem találták az ellenszerét – és újból elhúztak. A kolozsváriak Makszim Pusztozvonov távoli eredményes kísérleteivel tartani tudták a lépést.

Az első félidőben a vendégek uralták a lepattanók megszerzését (23–14, a védekező lepattanóban még látványosabb különbséggel: 16–8).

A nagyszünet sem segített sokat, a nagyváradi csapat nem torpant meg, a kolozsváriak loholtak az eredmény után. Az utolsó negyedre térve is 10 pont volt a különbség a vendégek javára, ám ekkor pörgött fel az U-BT: Raszics, Moldoveanu és Barro kosaraira nem érkezett választ (10:0-s sorozat). Az időkérés sem segített a váradiakon, s az eredmény 57:67-ről 77:69-re váltott négy perccel a végső dudaszó előtt.

Végeredmény: • Kolozsvári U-BT–Nagyváradi MSC ESK 86:73 (14:20, 26:26, 17:21, 29:6).

Pontszerzők:

U-BT: Vlad Moldoveanu és Alekszandar Raszics 16–16, Ousmane Barro és Filip Adamovics 14–14, Makszim Pusztozvonov 13, Kyndall Dykes 11, Török Roland 2; játszott még: Kuti Nándor, Tudor Gheorghe és Theodor Jucan; a keret tagja még: Andrei Sergiu Mureşan és George Toth.NAGYVÁRAD: Martin Gilbert Zeno 19, Andrei Mandache 13, Sean Antwan Barnette 12, Wiliam Edward Franklin 11, Sean Morgan Denison 7, Bogdan Ţibirna 6 és Titus Nicoară 5; játszott még: Muhamed Pasalics, Cătălin Petrişor és Bogdan Nicolescu; a keret tagja még Sergiu Pop.                                       

A címvédő elleni párharc második felvonását ma 19 órakor rendezik ugyancsak a Horia Demian Sportcsarnokban, élőben közvetíti a DigiSport4 tévéadó.

Silvăşan mester az egyesület honlapjának nyilatkozott a mérkőzés után. „Elemeznünk kell a meccset, hogy lássuk, mi történt! Örülök, hogy nyertünk, az a legfontosabb, teltház biztatott bennünket a legnehezebb pillanatokban is – köszönet jár ezért a szurkolóknak, akiket csütörtökön is várunk a mérkőzésre. Nehezen kezdtünk, a nyomás a mi vállainkra nehezedett, nem könnyű favoritként játszani az elődöntőben. Gratulálok a fiúknak, hogy egy percig sem adták fel, hittek a győzelemben, és sikerült is elérni azt. Végül a védekezés jelentette javunkra a különbséget, a váradiak a második félidőben csak 27 pontig jutottak, míg az elsőben 46-ot értek el. Harcolnunk kell, erősebben kell kezdjük védekezés szempontjából az elkövetkezendő találkozókon” – mondta Silvăşan.

A másik ágon a fővárosi csapat idegenben szerzett előnyt.

Eredmény: • Nagyszebeni ESK–Bukaresti Steaua MSC Eximbank 79:84 (21:26, 21:16, 25:17, 12:25).