Tüntetések országszerte az amnesztiáról és közkegyelemről rendelkező törvény ellen

Tüntetések országszerte az amnesztiáról és közkegyelemről rendelkező törvény ellen
Az ország több városában – Kolozsváron, Jászvásáron, Nagyszebenben, Krajován és Bukarestben is - tüntetéseket tartottak ma délután, amelyen a tiltakozók a kormány által tervezett sürgősségi kormányrendelet ellen emelték fel a szavukat.

Az igazságügyi minisztérium olyan jogszabályt készül elfogadtatni, amely az öt évet meg nem haladó szabadságvesztéssel sújtott elítéltek egy részét – mintegy 2500-3000 személyt - közkegyelemben részesítené. Ez azonban nem vonatkozna a korrupcióért elítéltekre is, vélik a szakértők.

A kolozsvári spontán tüntetést a közösségi oldalakon szervezték a délután folyamán, a tiltakozásra nem volt engedély, jegyzi meg a Mediafax. A Főtéren gyülekező mintegy 250 résztvevő azt skandálta: olyan demokráciában kíván élni, ahol a bűnözők helye a börtönben van. A kormány foglalkozzon a kormányprogrammal, nem pedig a tolvajok szabadlábra helyezésével – hangzott el. 

A tiltakozás a csendőrség jelenlétében zajlott. Bár megpróbáltak néhány tüntetőt igazolni, a tömeg felzúdulásának hatására azonban nem avatkoztak közbe.  

Fotó: Actual de Cluj