Tulipánlázadástól HázsongArtig: két év szünet után újra Adventi Könyvvásár

Tulipánlázadástól HázsongArtig: két év szünet után újra Adventi Könyvvásár
Újra otthonra találnak a könyvek és lélekmelengető adventi hangulatra a könyvmolyok a Vallásszabadság Házában csütörtöktől. A 8. Adventi Könyvvásáron megismerhetjük a legfrissebb könyvtermést. Többek között Laczkó Vass Róberttel és Botházi Máriával új köteteikről beszélgethetünk, a sétatéri színház művészének verses-zenés Petőfi-estjét is láthatjuk. A kicsiknek lesz játszóház, a vásár zárásaként könyvnyereményes tombola.

Többezer kiadványt kínál a vásár kilenc kiállítóstandja advent harmadik hétvégéjén Kolozsvár egyik legrégebbi épületében: a Vallásszabadság Házában (Kossuth Lajos/1989. December 21. u. 14.) 250 négyzetméteren. Számos könyvbemutató beszélgetésen találkozhatunk a legkülönfélébb tematikájú könyvek szerzőivel a ház alagsorában. Kisgyerekes szülők is bátran vállalhatják a vásározást, ugyanis csemetéiket a Napsugár Játszóházban szórakoztatja majd Szabó Kinga játszóházvezető csütörtök-pénteken 17–20, szombat-vasárnap 15–18 óra között vidám kézműves tevékenységekkel, játékkal. Az Idea Könyvtér, az Exit és a Napsugár Kiadó szervezte könyvvásár december 8-án 11 órakor nyílik, és vasárnappal bezárólag 10 és 20 óra között várja a vásárlókat. A 100 lej feletti értékben könyvet vásárlók tombolán vesznek részt, megnyerhetik a húsz darab, egyenként 150 lejes könyvcsomag egyikét, a sorsolás vasárnap 18 órától zajlik.

A nyitónapon 18 órától Laczkó Vass Róberttel beszélget legújabb könyvéről Bodó Márta, a Keresztény Szó főszerkesztője. A Tulipánlázadás a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészének haikulánc gyűjteménye. A beszélgetés után műsoron a Petőfi live!, Laczkó Vass Róbert és Székely Norbert verses-zenés előadóestje. A részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni nemsokára a Facebook-eseménynél lehet vagy személyesen az Idea könyvesboltban.

A nyitónapi ígéretes kezdet után december 9-én, pénteken tobzódhatunk a könyvbemutatókban: délután fél 4-től László Miklós és Nagy Béla HázsongArt című könyve kapcsán a szerzőkkel Szabó Zsolt, a Kolozsvár Társaság elnöke beszélget; 17 órától Éjszakák a zenben című verseskötetéről Balázs Imre Józsefet művészkollégája, Sánta Miriám költő, író faggatja; du. fél 7-től Dávid Gyula és Balázs Imre József irodalomtörténészek beszélgetnek a Huszár Sándor Magamtól féltem eleitől fogva – Naplólapok (1967-1970) című kötetről.

December 10-én, szombaton délután fél 4-től a Magyar Unitárius Egyház – Történelem, szellemiség, örökség című könyvet bemutatja Bálint Róbert, Furu Árpád, Gyerő Dávid, Kovács István, Kovács Sándor és Rácz Norbert Zsolt; 17 órától Botházi Mária Fűnyíró a tündérkertben című, a hétköznapok erdélyi emberét különböző élethelyzetekben sok humorral, iróniával, derűs együttérzéssel láttató karcolatgyűjteménye kapcsán a szerzővel P. Kristály Bea, a Kolozsvári Rádió szerkesztője beszélget; du. fél 7-től Virginia Sol Az utolsó mesemondó című ifjúsági regényéről a szerzőt, Toczauer Júliát a kötet szerkesztője, Rostás-Péter Emese kérdezi.

(Borítókép: Utoljára a járvány előtt, 2019-ben volt adventi könyvvásár FACEBOOK)