Tudománydiplomácia tantárgy bevezetését tervezik a Sapientia EMTE-n

Szenkovics: minél több hálózat részesei vagyunk, annál jobban számítunk

Pályázati tudnivalókat is átadnak a tudományos kutatóknak ILLUSZTRÁCIÓ / SAPIENTIA FACEBOOK
Új tantárgy a kidolgozásával és bevezetésével foglalkozik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), amely a tudománydiplomácia elnevezést viseli. Egyrészt a tudományos kutatóknak kíván pályázati tudnivalókat átadni, másrészt kapcsolati hálót akar teremteni a nyugat-európai és a kelet-közép-európai egyetemek között. Ezáltal a Sapientia EMTE kolozsvári kara újabb nemzetközi projektben vesz részt, amely már az ötödik európai uniós Erasmus+ stratégiai kutatási partnersége. A projekt célja, hogy kidolgozzon és bevezessen a tudománydiplomáciával kapcsolatos átfogó egyetemi szintű képzést, amely a kelet-közép-európai országokban működő egyetemeken folyó innovációt és kutatást könnyíti meg, továbbá tudástranszfer által a nyugat-európai egyetemek ez irányú tudásának is haszonélvezőivé válhatunk. A képzést választható tantárgyként fogják oktatni a Sapientia EMTE mesteri tagozatán az érdeklődőknek.

Újabb európai uniós Erasmus+ stratégiai kutatási partnerségben vesz részt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, amely egyetemi szintű képzés kidolgozását és bevezetését célozza.

– Az európai innovációval kapcsolatos pályázatokon a kelet-közép-európai országok sokszor lemaradnak a nyugat-európai államok által benyújtott pályázatokhoz képest. Ennek az az egyik oka, hogy Romániában a kutató nemcsak vezeti, hanem adminisztrálja is a pályázatot, ez utóbbi pedig általában megterhelő számára. Fontosnak tartjuk, hogy ez a szakma bekerüljön a romániai szakmák jegyzékébe, és legyenek ennek a szakmának elsajátítói. A jelenlegi projekt, amely A tudománydiplomácia népszerűsítése – új karrierlehetőségek, tananyagok és nemzetközi partnerségek nevet viseli, azt célozza, hogy az oktatási és kutatási helyszíneket nagy hálózatba szervezze. Minél több hálózat részesei vagyunk csomópont pozícióban, annál jobban számítunk. A tudománydiplomácia ebben tud segíteni – magyarázta Szenkovics Dezső, a Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánja. 

A projekt munkacsomagokra van felosztva, amelynek eredménytermékei lesznek. Például az a tananyag, amelyet kísérleti módon oktatnak a Sapientia EMTE-n és a budapesti Corvinus Egyetemen. Készül magyar és angol nyelvű szakkönyv is. A tananyagot választható tantárgyként kínálják a mesteri tagozatos diákjaiknak, minden karon. Hibrid módon oktatják, és számos meghívott előadó is lesz a féléves kurzuson. A tananyag jelenleg fejlesztés alatt áll. A képzéssel olyan készségeket akarnak fejleszteni, amelyek által a felhalmozódott tudást eladhatóvá tudják tenni – tudhattuk meg Török Ferenc projektmenedzsertől. 

– A projekt során a nyugati egyetemek tapasztalatait próbáljuk gyakorlatba ültetni Magyarországon, Romániában és Szlovéniában. A mindennapjaink kikerülhetetlen része a technológia. A technológia fejlődése, az innováció és a hálózatok milyensége határozza meg, hogy egy-egy régió, egyetem mennyire sikeres. Aki bekerül ezekbe a hálózatokba, az sikeres lesz, aki nem, az stagnál. Bárkinek ajánlom ezt a képzést, aki a tudomány területén dolgozik, és határon túli együttműködésben érdekelt – közölte Pörzse Gábor, a budapesti Corvinus Egyetem oktatója. 

A projektben részt vevő nemzetközi konzorcium tagja a Proteus Alapítvány, a Symlog, a Scitech Diplohub és a Sapientia EMTE. A projekt társult partnere a Budapesti Corvinus Egyetem, a Sorbonne Egyetem, a Norvég Sarkvidéki Egyetem, és a Ljubljanai Egyetem.