Tovább keresik a válaszúti Bánffy-kastély felújítóját

Tovább keresik a válaszúti Bánffy-kastély felújítóját
A Kolozs Megyei Tanács újra meghirdette a válaszúti Bánffy-kastély felújítási munkálataira vonatkozó közbeszerzési pályázatot, miután elsőre egyetlen kivitelező cég sem jelentkezett.

Az új kiírás értelmében az érdekelt kivitelező cégek 2019. március 13-ig adhatják le jelentkezésüket. A műemlék restaurálását a szerződéskötéstől számítva 24 hónap alatt kell megvalósítani. A beruházás értéke 13,5  millió lej, áfa nélkül. A előtervek alapján az épületben kulturális központot, könyvtárat, multifunkcionális termet, adminisztrációs irodákat rendeznek be, akadálymentesítik a mozgáskorlátozott látogatók számára. A felújításra a megyei intézmény közel 20 millió lejes (áfával együtt) uniós támogatást nyert a Regionális Operatív Program keretében.

„Bízunk abban, hogy az újabb alkalommal meghirdetett versenytárgyaláson lesz vállalkozó, aki kivitelezné a válaszúti kastély felújítását. Célunk kulturális központtá alakítani és megnyitni a látogatók előtt az épületegyüttest. Jelen esetben nem a pénzhiány hátráltatja a műemlék felújítását, hanem az, hogy kevés Erdélyben az ilyen típusú felújításokra szakosodott cég, többségük humánerőforrással küszködik” – mondta el Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.