Akár tavasszal elkezdődhet a Bánffy-kastély felújítása

Akár tavasszal elkezdődhet  a Bánffy-kastély felújítása
Akár már jövő tavasszal nekiláthatnak a válaszúti Bánffy-kastély felújítási munkálatainak, miután a közel 20 millió lej értékű projekt támogatási szerződését tegnap aláírták a Kolozs Megyei Tanács és az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség képviselői.

„Nagyon örülünk ennek a hírnek, hiszen már régóta keressük a felújítás lehetséges módozatait. A Bánffy-kastély felújításával egy újabb közösségi teret adunk át a megye lakóinak, hisz az Európai Uniós finanszírozási szerződésben feltételként szerepel az, hogy a felújítást követően öt évig kulturális célokra kell felhasználni az épületet. A bonchidai kastéllyal összekötve egy olyan kulturális tér alakulhat ki, amely egyedi lenne Romániában. Vannak ugyan esetek, ahol még van egymáshoz közel két ilyen történelmi emlékmű, viszont kevés olyan esetről hallunk, ahol ezt ki is használják. És nem utolsósorban örvendünk, hogy megmarad ez a nagyon értékes történelmi emlékmű” – nyilatkozta Balla Ferenc Kolozs megyei tanácsos.

A szerződés értelmében a következő lépés az engedélyek beszerzése és a felújítási dokumentáció összeállítása, amely után kiírhatják a közbeszerzést a kastély rehabilitálására, így, ha nem jön közbe semmi, vélhetőleg 2018 tavaszán már neki is foghatnak a tényleges felújítási munkálatoknak. A projekt további felügyeletét Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke kérte és vállalta el.