Törölte a kormány az önkormányzatok költekezésére vonatkozó szigorításokat a deficitcsökkentő intézkedéscsomagból

Törölte a kormány az önkormányzatok költekezésére vonatkozó szigorításokat a deficitcsökkentő intézkedéscsomagból
Lemondott a kormány arról, hogy szabályozza, mennyit fordíthatnak az önkormányzatok kultúrára, sporteseményekre, az erre vonatkozó szigorítás nem szerepel többé a Ciolacu-kabinet által bejelentett megszorító intézkedések között.

Az elképzelések szerint a helyi önkormányzatok (városházák, megyei tanácsok) nem költhettek volna bevételeik 2,5 százalékánál többet koncertekre, fesztiválokra, helyi napokra, különböző sporteseményekre stb. A G4media hírportál tájékoztatása szerint ez a százalékos arány nem szerepel a deficitcsökkentő intézkedések módosított törvényjavaslatában.

Amint arról korábban tudósítottunk, az RMDSZ vezetői élesen bírálták az eredeti tervezetet, azt állítva, hogy ez sérti a helyi autonómiát, és durva beavatkozást jelent a közösségi döntésekbe.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke korábban bejelentette: elküldte a kormánynak a törvénytervezettel kapcsolatos észrevételeit és a kabinet válaszától tette függővé, hogy az RMDSZ parlamenti képviselői aláírják-e a az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt, vagy sem.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) helyi vezetői is bírálták a törvénytervezetet, de nem olyan hevesen, mint az RMDSZ – jegyzi meg a portál.