Tömegsírokat találtak kórházaknál a Gázai övezetben

Mély megdöbbenésének adott hangot kedden Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a Gázai övezetben lévő Nasszer és es-Sifá kórházakban elkövetett pusztítás miatt, illetve az izraeli hadsereg kivonulása után a kórházaknál talált tömegsírokkal kapcsolatban. A palesztin hatóságok előző nap jelentették be, hogy sok holttestet találtak tömegsírokban Hán-Júnisz térségében, miután a városból kivonult az izraeli hadsereg (IDF).

Volker Türkkel közös sajtótájékoztatóján Ravina Shamdasani, a főbiztos szóvivője elmondta, 283 holttestet találtak a Nasszer, 30-at pedig az es-Sifá kórháznál, hozzátéve, hogy több áldozat keze össze volt kötözve, ami súlyos emberi jogi jogsértésre utal.

Elmondta, hogy az ENSZ emberi jogi irodája együttműködik a tömegsírokkal kapcsolatos vizsgálatban a palesztin hatóságokkal. Palesztin források szerint a holttestekre a lerombolt épület törmelékei alatt találtak rá, a halottak között nők és idősek is vannak.

Türk emellett felszólalt az utóbbi napokban az övezetet ért izraeli légicsapások ellen is, amelyek, mint mondta, zömében nőket és gyermekeket öltek meg. Megismételte továbbá figyelmeztetését, amely szerint az övezet déli részén lévő Rafah elleni teljeskörű művelet további súlyos atrocitásokhoz vezetne. Az egyiptomi határhoz közeli városban a háború előtt körülbelül 280 ezren éltek, ám a harcok kezdete óta az itt lévők száma – a menekültekkel együtt – meghaladta az 1,5 milliót.

Ugyancsak kedden a gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a háborúnak már 34 183 ezer palesztin halálos áldozata és mintegy 77 ezer sebesültje van. 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Palesztinpárti tüntetők foglalták el április 30-án New Yorkban a Columbia egyetem főépületét, ahova helyi idő szerint kedden, az esti órákban bevonultak a rohamrendőrség egységei és több tucatnyi embert őrizetbe vettek. A nemzetközi hírügynökségek szerint az Egyesült Államokban az elmúlt két hétben egyre több egyetemen tüntetnek diákok és kívülállók Izrael ellen, a Gázai övezet palesztin lakossága mellett, sátortáborokat állítanak fel a kampuszokon.
Külpol