Tomasz Wasilewski filmje két hét múlva a mozikban

Tomasz Wasilewski filmje két hét múlva a mozikban
Január 20-tól vetítik a romániai mozik a lengyel Tomasz Wasilewski által írt és rendezett Egyesült szerelmes államok (Zjednoczone stany miłości/United States of Love) című filmet, amelynek világpremierjét a tavalyi Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon tartották, és elnyerte a legjobb forgatókönyvnek járó Ezüst Medve-díjat a Meryl Streep vezette nemzetközi zsűritől.

A lengyel–svéd koprodukcióban készült alkotást, amely a gdyniai lengyel filmfesztivál egyik nagy nyerteseként emlegetnek – megkapta a legjobb rendezésért, a legjobb vágásért, a legjobb jelmezekért, valamint a legjobb színészi és színésznői alakításért járó elismerést –, Romániában a Transilvania Film forgalmazza.„1990 a szabadság első mámoros éve, egyúttal a kételyek és a bizonytalan jövő időszaka is a szabadságukat visszakapó kelet-európai országok és társadalmaik számára. Nem volt ez másképp Lengyelországban sem, ahol szintén érződik ekkor a változás szele. A névtelen város kihalt lakótelepén négy eltérő korú, látszólag elégedett nő él, akik boldogságra vágynak és szeretnék beteljesíteni vágyaikat” – olvasható a film ismertetőjében. Mint kiderül, „Agata, a fiatal anyuka boldogtalan házasságban él, és egy olyan kapcsolatban próbálná megtalálni a kiutat, aminek megvalósulása teljességgel lehetetlen. Renata, az idős tanárnő, feleslegessé válik az iskolában, bánatában pedig szomszédjáért, Marzenáért kezd el rajongani. Marzena, a volt szépségkirálynő, három éve nem látta Nyugat-Németországban dolgozó férjét. Iza, Marzena nővére, iskolaigazgató, és egyik tanítványának az apjába szerelmes reménytelenül. A nők sorsán keresztül az átmeneti időszak vívódásait ismerheti meg a közönség az Ezüst Medve-díjas alkotásban”.A négy nő szerepében a lengyel filmművészet kiemelkedő művészei láthatók – Julia Kijowska, Marta Nieradkiewicz, Magdalena Cielecka és Dorota Kolak –, az operatőr pedig a román Oleg Mutu, aki egyebek mellett A dombokon túl (După dealuri), valamint a 4 hónap, 3 hét, 2 nap (4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile) című, Cristian Mungiu által rendezett alkotások képi világát megalkotta. Az Egyesült szerelmes államokat a hazai közönség a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) már láthatta tavaly júniusban, amikor Tomasz Wasilewski rendező immár harmadjára érkezett Kolozsvárra. 2013-ban A hálószobában (W Sypialni /In a Bedroom című filmjét kísérte el a seregszemlére, majd egy évvel később a Tiltott szerelmet (Floating Skyscrapers), amelyért a legjobb rendező díját ítélte oda neki a hivatalos versenyprogram zsűrije.(Borítókép: Jelenet a filmből)

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Váratlan, ám korántsem véletlen, hogy a nyugati életvitel és értékrend felé tájolás éppen keletről érkező impulzusra történt – véli Lucian Boia történész, akinek immár a nyolcadik kötetét publikálta a Koinónia Kiadó. A románok és Európa című kötet ihletett fordítója Vallasek Júlia, aki másodízben magyarítja a mítoszokat és berögzöttségeket rendre megkérdőjelező történészprofesszort – vele szerveztek beszélgetést a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten.
KultSzínTér