Toleranciáról a román pótérettségin

Toleranciáról a román pótérettségin
Graţiela Tiutiu, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium romántanára szerint a tegnapi román írásbelin a tételek többsége könnyen megoldható volt, és csak a humán osztályosoknak adott vers okozhatott némi nehézséget.

– Mind a reál, mind a humán tételek világosan megfogalmazott, egyértelmű, könnyű kérdéseket tartalmaztak. A vizsgázóknak a tolerancia és a barátság (reálosok), illetve az idegennyelv-ismeretnek a személyes fejlődésben betöltött szerepéről kellett értekező esszét írniuk. A legnehezebb tételnek a humánosok verselemzését tartom, az Alexandru Philippide (1900–1979) kortárs román költő egyik verse kapcsán feltett kérdések meghaladták az átlagos szintet. A harmadik tételben választhattak két-két író regényei között, amikor a világról alkotott és a regényekben kifejtett elképzelésüket kellett bemutatni. Szerintem sokan írják meg az átmenő jegyet – magyarázta a szakember.

Most először történik meg, hogy az írásbeli vizsgák megelőzik a szóbeliket. Minisztériumi források szerint ezt egy előző, közoktatásért felelős minisztériumi tisztségviselő szorgalmazta, és most életbe léptették. Az indok az volt, hogy a vizsgázók döntő többsége nyáron már sikeresen szóbelizett.

A Kolozs Megyei Tanfelügyelőség közleményéből megtudhattuk: a megyében 952-en iratkoztak be a pótérettségire, 158-an Tordán, 655-ön Kolozsváron és 139-en Désen vizsgázna k. A vizsga négy központban zajlik: a Tordai Műszaki Iskolaközpontban, a kolozsvári A. Maior Távközlési Iskolaközpontban, az O. Ghibu Elméleti Líceumban és a dési C. Brâncuşi Műszaki Líceumban.

Kolozs megyében 52 fiatal vizsgázik magyar nyelv és irodalomból, de elképzelhető, hogy más tantárgyakból még vizsgáznak magyar anyanyelvű fiatalok. Az eredményeket szeptember 1-jén teszik ki, a fellebbezés utáni végső eredmények szeptember 6-ra várhatóak.