Tokióban díjazták Balog Zoltán nagyenyedi fotóművészt

Jövő az ablakon túl

Tokióban díjazták Balog Zoltán nagyenyedi fotóművészt
Figyelemre méltó elismerés Balog Zoltán nagyenyedi fotóművész számára: második díjban részesült az egyik legismertebb nemzetközi szakmabeli megmérettetésen, a Nikon Photo Contest versenyen, amelyet a cég alapításának 100. évfordulója jegyében hirdettek meg. A világhírű fotósok, professzorok alkotta zsűri 2017. július 27-én tette közzé döntését.

Az amatőr és profi fényképészek versenye 1969 óta kerül megrendezésre, célja  a világ különböző pontjain élő fotósok számára lehetőséget teremteni az egymással való művészi és kulturális párbeszédre, globális szintű bemutatkozásra.

Balog Zoltán Az ablakon túl című alkotásával az egyéni fotók nyílt szekciójában nyert II. díjat. Az elismerés értékét növeli, hogy idén a verseny történetében rekordszámú, nem kevesebb, mint 170 ország és régió 21 511 fotósa nevezett be 76 356 munkával.

Balog Zoltán a nagyenyedi Liviu Rebreanu Művelődési Központ  referense, az Inter-Art Alapítvány alelnöke, két évtizede szenteli teljes idejét és életét a művészetnek. A fotózás a kedvence,  előszeretettel ötvöz különféle technikákat, amelyek sajátos jelleget kölcsönöznek munkáinak. A jó témaválasztásoknak és a meglepő képi hatásoknak eredményeként  alkotásai általában reflexióra ösztönöznek, a külső és belső világ dimenziói válnak képlékennyé ablakon innen és túl. Alkotásait több ízben díjazták már: 2009-ben közönségdíjat nyert a Román-Brit Kereskedelmi Kamara által szervezett, Románia kincsei elnevezésű versenyen, 2016-ban pedig a dévai Nemzetközi Sajtófotó Szalon első különdíját tudhatta magáénak. A művész lapunknak elárulta, hogy 12 év profi fotózás után bizonyos mértékű elvárásai, reményei voltak, amikor benevezett a felhívásra. A nyertes alkotást kimondottan a versenyre készítette, amelynek megadott témája a jövő volt. A képhez magyarázó leírást is kellett csatolni, amelyben kifejtette: alkotása saját téli ablakának egy különös képét rögzíti, amikor az üvegre ráfagyott vízcseppek sok másik, kitárulásra váró ablakot tükröznek vissza.

Balog Zoltán Japánban elért sikere nem érte egészen váratlanul a helyi és hazai szakmabelieket, elég csupán Dorel Găină kolozsvári egyetemi tanár megállapítását felidéznünk, aki az idén július 10. és 16. között megrendezett, Trinitas Lucaem nevű nemzetközi workshopon kijelentette, hogy a közös munkaszesszió idején „ez a város, Nagyenyed, a fotóművészet egyik fővárosa”.