Többéves csúcson a cigarettacsempészés: a piac 10%-a „fekete”

Hat hónap alatt 40 millió cigarettát koboztak el a hatóságok

Sokszor a járművek karosszériájába rejtik a csempészárút (Fotó: politiadefrontiera.ro)

ÖSSZEFOGLALÓ

Románia évente kétmilliárd lejt veszít a cigarettacsempészet okozta jövedéki adók és illetékek be nem vételezésével – hívta fel a figyelmet tegnapi közleményében a stopcontrabanda.ro csapata. A honlap – a határrendészettel, a rendőrséggel és az adóhivatallal együttműködve – a csempészett cigaretták lefoglalásának egyetlen valós idejű központosítója Romániában; a Stop a csempészetnek tájékoztató és figyelemfelkeltő kampány az illegális cigarettacsempészetnek a nemzeti gazdaságra, de a határhoz közeli régiókra gyakorolt gazdasági és társadalmi hatásait kívánja tudatosítani.

A féléves jelentés szerint a román hatóságok az év első hat hónapjában negyvenmillió szál csempészett cigarettát koboztak el. Mint írják, májusban a feketepiacon értékesített cigaretták aránya a fogyasztás 10,4%-át tette ki, szemben a márciusi 9,8%-kal – a májusi érték 2020 januárjától a legmagasabb, ami a jelenség erősödését vetíti előre a geopolitikai instabilitás miatt, illetve a csempészés kiküszöbölését célzó harc ellenére. 

„Az elmúlt három évben először történt meg, hogy a csempészett cigaretták aránya meghaladta a piac tíz százalékát, ez pedig komoly vészjelzés, ami az országhatáron való ellenőrzés megerősítését teszi szükségessé. Ezért üdvözöljük a pénzügyminisztérium azon törekvését, hogy még hatékonyabbá tegye az átkelőhelyeken használt szkennelési rendszereket. A szaktárca vállalta, hogy év végéig kilenc ilyen berendezés fog működni az országban. A feketepiacon értékesített cigaretták számának növekedése jelentős bevételkiesést jelent az állami költségvetésnek, továbbá veszélyforrást jelent a fogyasztók biztonságára nézve. A cigarettacsempészés jelenségének csökkentése végett a határátkelőkön való ellenőrzést stabil adóügyi rendelkezéseknek kell kiegészíteniük, amelyeket összehangolnak a fogyasztók vásárlóerejével. Ez aztán képes lesz megteremteni a csempészés visszaszorításához szükséges adóügyi előreláthatóságot, amely mind a romániai fogyasztókat, mind az állami költségvetést, illetve az adófizető cégeket és azok munkavállalóit közvetlenül érinti” – nyilatkozta a számok kapcsán Ileana Dumitru, az egyik dohányforgalmazó nagyvállalat romániai igazgatója. 

A stopcontrabanda.ro a jelenség kapcsán arra is felhívja a figyelmet, hogy a Nanny State Index 2023 szerint Romániában a legmagasabb a dohánytermékekre kivetett adó a lakosság jövedelméhez és vásárlóerejéhez viszonyítva, ezzel szemben a legkisebb illetékeket éppen a vásárlóerő szempontjából erős Luxemburgban, Ausztriában és Németországban alkalmazzák. 

A jelentés arra is megadja a választ, hogy miért az ország déli részén fekvő határátkelőkön a legnagyobb mértékű a cigarettacsempészet – a feketén behozott cigaretta 75 százaléka érkezik ott: ennek oka az, hogy Románia déli szomszédjainál a cigaretta sokkal olcsóbb, mint nálunk. Másfelől, Romániának 2000 kilométernyi határa van az Európai Unión kívüli országokkal, amelyekben a dohány ára akár egyharmada az itteninek. Ilyen körülmények között minden törvénytelenül behozott cigarettaszállítmány akár egymillió eurós nyereséget jelent a cigarettacsempész-hálózatok számára – hívják fel a figyelmet. 

Ami a számokat illeti, az év első hat hónapjában a legnagyobb összmennyiségű cigarettát (9,9 millió szálat) Teleorman megyében foglalták le, ezt követi Dolj (7,2 millió) és Giurgiu (5,3 millió) megye, de Krassó-Szörény megyében is lefoglaltak július elején egy ötmilliós szállítmányt. A fentebb említett honlap interaktív térképe szerint ehhez képest Kolozs megye igen jól áll: itt mindössze 200 ezer szál volt a lefoglalt csempészáru mennyisége.

Tavaly Romániában több mint 150 millió szál cigarettát foglaltak le, elkoboztak 68, a cigaretták csempészéséhez használt gépkocsit, továbbá 170, a bűncselekmények elkövetésében részt vevő személyt vettek őrizetbe.