Több pénzt fordít Románia jövőtől a hadsereg fejlesztésére

Klaus Iohannis államfő a hadsereg modernizálását ígéri

Több pénzt fordít Románia jövőtől a hadsereg fejlesztésére
Románia különleges helyet foglal el a NATO-n belül, s vitathatatlanul hozzájárul a biztonság növeléséhez a fekete-tengeri térségben és az észak-atlanti szövetség keleti szárnyán, jelentette ki Klaus Iohannis államfő a román hadsereg napján, Bukarestben szervezett katonai ceremónián. Közölte: 2023-tól az ország a GDP 2,5 százalékát költi majd védelmi célokra, a hadsereg fejlesztésére az eddigi két százalék helyett.

Beszédében Klaus Iohannis rámutatott arra is, hogy Romániában folyamatosan nőtt az elmúlt években a NATO-jelenlét. Mint kifejtette, fokozódó bizonytalanságban élünk, és a különféle kihívások kihatnak mindennapi életünkre is.

„A jelenlegi nehéz helyzetben a követendő irány egyértelmű: egységesek és eltökéltek maradunk, s erősítjük az együttműködést szövetségeseinkkel és partnereinkkel” – fogalmazott.

Az államfő kiemelte: folytatódik a hadsereg modernizálása, és 2023-tól a GDP 2,5 százalékát költi majd Románia védelmi célokra annak érdekében, hogy „a hadsereg jobban el tudja látni a rábízott feladatokat, s ezáltal még hitelesebbé váljon regionális biztonsági pillérként betöltött szerepe.”

Iohannis emlékeztetett: 2017-től kezdődően a GDP 2 százalékát biztosítják a védelmi minisztériumnak, ami megkönnyítette a beruházások, a műszaki és eszközbeszerzések növelését, valamint a „szövetségesekkel való jobb együttműködés érdekében a felkészüléshez és a képzéshez szükséges forrásokat.”

„Létfontosságú, hogy beruházzunk saját védelmi erőinkbe, mert sajnos azt látjuk, hogy még mindig vannak olyan államok, amelyek elavult mentalitással, fegyveres erővel fenyegetik egy másik független ország szuverenitását, szembeszegülve a szabályokon alapuló nemzetközi rendszerrel. A NATO-országok és partnereik válaszának döntőnek, határozottnak kell lennie, hogy hozzájáruljon bármely lehetséges ellenfél elrettentéséhez” – szögezte le Iohannis.

Megállapította továbbá, hogy a hadsereg „a kitartás szimbóluma volt és az is marad.” A ceremónián jelen levő katonákat arra biztatta, vegyenek részt aktívan a hadsereg korszerűsítési folyamatában, a legmagasabb színvonalon képezzék magukat, hogy a NATO-szabványoknak megfelelően fejlesszék és erősítsék képességeiket, tudásukat az elrettentés és a védelmi pozíció megerősítése érdekében.

Ciucă: Románia felkerült a legerősebbek listájára 

„A hadsereg kiképzése és felszerelése továbbra is kulcsfontosságú marad, hogy megerősítsük Románia védelmi kapacitását, és hogy az euroatlanti közösség határállamaként megfeleljünk a geostratégiai követelményeknek és kihívásoknak”, emelte ki Nicolae Ciucă kormányfő az ünnepségen, ahol egyben köszönetet mondott a román katonáknak, akik „becsülettel képviselik az országot a katonai missziókban és hadszíntereken szerte a világon.”

A miniszterelnök hozzátette azt is, hogy az önkéntes tartalékosok toborzása és az önkéntes katonai szolgálat révén igyekeznek egy működőképes tartalékállományt biztosítani.

„Védelmi miniszterként és katonatisztként szerzett tapasztalataim alapján, ismerve korábbi kollégáim magas szintű képzettségét, teljes mértékben bízom abban, hogy a román hadsereg képes lesz megfelelni a jelenlegi védelmi és biztonsági követelményeknek” – állapította meg a kormányfő.

Ciucă emlékeztetett, hogy az idei Global Firepower jelentés szerint Románia felkerült a világ legerősebb katonai erőinek listájára: a rangsor szerint az Európai Unió 11. és a NATO 14. legerősebb katonai ereje.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a védelmi képességek fejlesztése minden eddiginél nyilvánvalóbb egy olyan időszakban, amikor Oroszország „felelőtlen katonai agressziója Ukrajna ellen” veszélyezteti a régió, sőt az egész világ biztonságát.

Ciolacu: helytálló a GDP 2,5 százalékát védelemre 

fordítani

A PSD ügyvivő elnöke a román hadsereg napja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésében azt írta: helytállónak tartja, hogy az állam a GDP 2,5 százalékát a hadsereg modernizálására szánja. Felhívta a figyelmet arra, hogy az állampolgárok legnagyobb mértékben a hadseregben és az egyházban bíznak, az idei év eseményei pedig egyértelműen igazolják: fontos, hogy egy államnak korszerűen felszerelt, jól képzett hadserege legyen. „Senki nem gondolta, hogy Európa újra szembesülhet egy újabb háború borzalmaival. Miként a katonaság teljesíti kötelességét, védve az államot és valamennyi állampolgárát, az államnak is meg kell tennie kötelességét”, idézte Ciolacut az Agerpres hírügynökség.

ÉV VÉGÉRE MŰKÖDŐKÉPES LESZ A NATO-HARCCSOPORTÉv végére teljesen működőképessé válhat a nagysinki NATO-harccsoport – jelentette be kedden az Agerpres hírügynökség által idézett Iulian Berdilă vezérőrnagy, a román szárazföldi erők vezérkari főnöke. A román hadsereg napja tiszteletére tartott katonai ünnepség után Berdilă elmondta: a NATO-harccsoport ez év végén, jövő év elején éri el teljes működőképességi kapacitását. Kezdetben zászlóaljként, majd a tervek szerint a későbbiekben dandárként fog működni, s beépül az észak-atlanti szövetség fekete-tengeri régiójának elrettentő és védelmi erőibe. Francia hivatali kollégája, Pierre Schill azt emelte ki, hogy a NATO-harccsoport „mélységesen elkötelezett.” A következő napokban újabb katonák csatlakoznak a harccsoporthoz, amelynek létszáma így rövidesen 800-ra duzzad –tájékoztatott a francia vezérkari főnök.

Borítókép: www.presidency.ro