Tízszer tíz év száz fényképen

Történelmi sétára hív a Deák Ferenc utcai kiállítás

Tízszer tíz év száz fényképen
Akinek útja Kolozsvár központjában a Deák Ferenc (Eroilor) sétálóutcába vezet, szánjon rá egy kis időt, és sétáljon végig azon az „időalagúton”, amely segít virtuális időutazást tenni az eltelt száz év történelmében. A pergolaszerű, ízlésesen elrendezett építmény valóban mintegy alagutat képezve sorakoztat fel tíz évtizedet, tehát az eltelt száz évet: mindegyik évtized (1918-tól kezdődően) tíz korabeli fénykép másolatát tartalmazza, tehát minden egyes évet egyetlen fényképpel illusztrálnak. Nyilvánvaló, hogy szinte lehetetlen bármely év történéseit egyetlen fotón érzékeltetni. A hétfőn megnyitott szabadtéri kiállítás szervezői ezért hangsúlyozták is: céljuk a száz év száz pillanatával az emlékeztetés volt, az, hogy ebben az időutazásban mindenki találjon magának egy számára érdekesebb történelmi momentumot.

Mátyás király szülőházának felújítása 1942-ben, Bánffy Miklós családja körében 1941-ben, Kolozsvár bombázása 1944-ben, Márton Áron püspök fényképe 1949-es letartóztatása kapcsán, Moyses Márton egyetemi igazolványa 1956-ból, a Törökvágási református templom 2008-ban való felavatása is látható fényképeken tegnap óta a Deák Ferenc (Eroilor) utcában. A hétfőn délután, nyáriasan kényeztető novemberi napsütésben és melegben megnyílt, 10x10, 10 fénykép/10 év/10 évtized – 100 pillanat és egy évszázad történelem elnevezésű szabadtéri kiállítás korabeli fényképek révén idézi fel az elmúlt 100 év történelmi eseményeit, az 1918-as gyulafehérvári egyesüléstől kezdődően. A kiállítást az Erdélyi Történeti Múzeum szervezte, a Nişte Oameni Egyesület támogatásával. Az elképzelés szerint minden évből egyetlen eseményt vagy történelmi személyiséget, illetve politikához, gazdasághoz, kultúrához, sporthoz stb. kapcsolódó történést kiragadva kívánták érzékeltetni 100 év sokszor túlterhelt történelmi pillanatait – amelyekből volt bőven: az első világháború vége, az egyesülés, I. Ferdinánd megkoronázása, a második világháború, I. Mihály király lemondása, négy évtized kommunizmus, az első román űrhajós a világűrben, a televízióban közvetített forradalom, az internet megjelenése és térhódítása, az ország csatlakozása az Európai Unióhoz. Nagyon dinamikus és eseményekben rendkívül gazdag száz év volt – hangzott el a tegnapi megnyitón. 

A kiállítás szervezői annak is tudatában voltak, hogy ennyi mindent nem lehet száz fényképen teljességében felvonultatni, a kiválasztott fotók pedig valamennyire és elkerülhetetlenül szubjektívek is. Fő szempont volt az összeállításban az is, hogy elsősorban milyen történelmi események zajlottak Kolozsváron, továbbá milyen dokumentumok álltak a történeti múzeum rendelkezésére, illetve milyen felvételeket sikerült a kiállítás támogatóitól megszerezni. Külön is megköszönték a támogatók – többek között: a Minerva Művelődési Egyesület és elnöke, Tibori Szabó Zoltán, Rohonyi D. Iván fényképész, Gy. Dávid Gyula irodalomtörténész, Benkő Levente, Lupescu Radu, Mitu Sorin történészek – segítségét. Számos további intézmény (az Agerpres, a Kommunizmus Gyilkosságait Kutató Intézet, a központi egyetemi és a megyei könyvtár, a BBTE, a falumúzeum) is hozzájárult a tulajdonában lévő iratokkal, felvételekkel a kiállítás megszervezéséhez. A megnyitón felszólalt a történeti múzeum igazgatója, Felix Marcu, valamint a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, Vákár István, aki magyarul is köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve, hogy Kolozsvár mindannyiunké, közös felelősségünk a múlt ismerete és a jövő építése. 

A kiállítás november végéig látható a Deák Ferenc utcában.