TIFF - Idén is várja a középiskolásokat a Let’s Go Digital! filmes műhely

TIFF - Idén is várja a középiskolásokat a Let’s Go Digital! filmes műhely
Ahogy azt az előző években már megszokhattuk, idén is izgalmas kihívással várja a középiskolásokat a június 17. és 26. között megrendezett 21. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF): a Let’s Go Digital! nevet viselő programba olyan 14 és 18 év közötti fiatalok jelentkezését várják április 30-ig, akik rajonganak a film, a fotózás és a videószerkesztés iránt – olvasható a szervezők közleményében.

Mint írják, a program idén huszadik alkalommal kínál lehetőséget a résztvevőknek arra, hogy együtt dolgozhassanak a román filmművészet nagyjaival és szakértők irányításával fedezhessék fel a film világát. „A Let's Go Digital! ugródeszka a filmiparban való karrierépítés iránt érdeklődő fiatal alkotók számára” – fogalmaz a közlemény.

A program indulása óta eddig összesen több mint 400 középiskolás vett részt a foglalkozásokon. Többségük később tanulmányait is filmes területen végezte, majd ígéretes karriert futott be az iparágban, így többek között Andrei Huțuleac filmes szakember, Anghel Damian színész, rendező,  forgatókönyvíró, Teona Galgoțiu, Luiza Pârvu, Anda Pușcaș és Ana Maria Comănescu rendezők, Tudor Platon és Vladimir Bulza operatőrök,  Letiția Ștefănescu, Răzvan Ilinca és Ștefan Pârlog vágók, valamint Irina Trocan és Iulia Voicu filmkritikusok is.

Idén is 12 középiskolás diák kap lehetőséget a jelentkezők közül arra, hogy a fesztivál ideje alatt csapatban dolgozva hozzon létre filmprojektet: a résztvevőknek tíz nap áll rendelkezésére a forgatás és az utómunka lebonyolítására, ez idő alatt szakemberektől kapnak útmutatást, hozzáférhetnek a szükséges professzionális felszerelésekhez, valamint meghívást kapnak a TIFF rendezvényeire.

A programhoz csatlakozik két korábbi műhely-résztvevő is, akik gyakorlati tanácsokkal és tapasztalatokkal látják el a középiskolásokat, beavatják őket első filmjük elkészítésének folyamatába, továbbá kisfilmben meg is örökítik a workshop emlékezetes pillanatait. A fesztivál utolsó napján a középiskolások által elkészített három filmet bemutatják a szakma képviselői előtt, akik személyre szabott javaslatokat, tanácsokat fogalmaznak meg a fiatal alkotók számára.

A középiskolások a tiff.ro weboldalon található formanyomtatvány kitöltésével jelentkezhetnek a programba április 30-ig, a foglalkozásokon való részvétel ingyenes, a szállás, az étkezés, valamint a fesztiválakkreditáció költségeit a szervezők állják.

(Borítóképen a tavalyi workshop résztvevői. Fotó forrása: TIFF)