Terrorizmussal vádolnak egy 15 éves román fiút

Terrorizmussal vádolnak egy 15 éves román fiút
Ma a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) őrizetbe vett egy 15 éves fiút, akit azzal gyanúsítanak, hogy a Közel-Keletről származó szélsőséges nézeteket terjesztett, és polgári célpontok elleni támadásokat tervezett.

 „Fennáll a gyanú, hogy 2017 szeptemberétől egészen mostanáig a gyanúsított kapcsolatot tartott fenn egyes, a Közel-Keleten aktív terrorszervezetek támogatóival, mind román, mind külföldi állampolgárokkal, az említett terrorszervezetek elveinek és doktrínáinak szisztematikus terjesztése érdekében, azzal a céllal, hogy új híveket győzzön meg és vonjon be. A gyanúsított olyan weboldalakat és fórumokat látogatott, amelyek szélsőséges nézeteket terjesztenek, dicsőítik a terrorszervezetek által véghezvitt bűncselekményeket, támogatják a szélsőséges nézetek alapján kormányzott állam létrehozását, emellett erőszakos tartalmú anyagokat is terjesztett a weboldal támogatása céljából” – áll a DIICOT sajtóközleményében.

Az ügyosztály szerint ugyanakkor a kamasz hangot adott azon szándékának, hogy a terrorszervezetek mellett harcoljon, és a konfliktuszónákba utazzon.

„Kiképezte magát, és mások rendelkezésére is bocsátotta a kiképzést szolgáló anyagokat, amelyek alapján robbanószereket lehet gyártani, illetve amelyekből kiderül, hogyan kell fegyverrel terrorcselekményeket elkövetni. A tettek elkövetésének teljes ideje alatt a gyanúsított hangot adott azon szándékának, hogy mások életét, testi épségét és egészségét veszélyeztető eszközöket használjon, és támadást célzó terveket dolgozott ki a nagyközönség által sűrűn látogatott célpontok, illetve civilek ellen. 2018. június 21-én két, Bukarestben végzett házkutatás alkalmával a nyomozók iratokat, tárgyakat és propagandaanyagokat, illetve informatikai rendszereket foglaltak le az ügy kapcsán” – mutat rá a DIICOT.