Természeti látványosság Kolozson: föld alól előbújt sórétegek

(A felvételeket Kondrát Tibor készítette)
Több só réteg vált láthatóvá a híres kolozsi sósfürdő területén, ezzel akár azt is mondhatnánk, hogy a föld alól „előbújt” a múlt – hívta fel lapunk figyelmét az egyébként Kisbácsban élő RMDSZ-es önkormányzati képviselő, a kolozsi származású Kondrát Tibor.

A Dörgőként ismert tónál található domboldalról ugyanis valamennyi föld becsúszott a vízbe, így nagyon szépen láthatóvá vált néhány sóréteg. 

A Kolozsvártól mintegy 18 kilométerre, a Mezőség nyugati részén fekvő Kolozs ugyanis sóban gazdag település, lakói számára évszázadokon át „a fehér arany” felszínre hozatala jelentette a fő megélhetési forrást. A sóbányászat megszűnése után fürdőjéről vált híressé a korábban városi rangú település: az uniós támogatásból felújított, jelenleg az önkormányzat tulajdonában található fürdő mai napig nagy népszerűségnek örvend a turisták körében. 

Mindez elsősorban magas gyógyhatású vizének köszönhető, amelyet főleg reumatikus bántalmak, de egyéb egészségügyi panaszok kezelésére javasolnak. Hogy az elkövetkezőkben mi lesz a sorsa a természeti látványosságnak, a helyi lakosság, illetve a nagyközönség mindenképpen kíváncsian várja a fejleményeket… 

Kolozs település történetéről különben Bíró Ernő-Kondrát Tibor szerzőpáros jelentett meg 2022-ben ismeretterjesztő könyvet Kolozs, a fehér arany faluja címmel.