Tartalmas, színes őszi évadnyitó rendezvénysorozat a szamosújvári Tékánál

Tartalmas, színes őszi évadnyitó rendezvénysorozat a szamosújvári Tékánál
Mindannyian reménykedve vártuk a szamosújvári Téka Alapítvány idei évadnyitó rendezvényeit, amely a város kulturális életének egyik színfoltja. A kéthetes rendezvénysorozat szervezői képzőművészeti kiállításra, könyvbemutatóra, Művész(?)beugróba, kvíz estre, bábelőadásra, bor- és csokikóstolóra, táncházba, humorestre, életút beszélgetésre és filmvetítésekre várták az érdeklődőket.

Az Incze János Dés – mindennapok festője című képzőművészeti kiállítással indult az eseménysorozat október 3-án, hétfőn. Az 1999-ben elhunyt festő műveit sohasem állították ki még Szamosújváron, bár számtalan szállal kötődött a városhoz. A tárlat házigazdája Egri Hajnal volt, aki megnyitó beszédében felvázolta Incze János életpályáját, és megköszönte a festő családjának, hogy a Téka Alapítvány konferenciatermébe vitték a festményeket. Ezt követően a festő Szamosújváron élő fia, ifj. Incze János több, édesapjához kapcsolódó személyes élményt is felelevenített.

Ifj. Incze János elmesélte, hogy édesapja nem szeretetett rendelésre dolgozni, se arcképeket festeni. És elárulta azt is, hogy kedvelte a kisváros (Dés) kacskaringós és szűk kis utcáit, a hétköznapi embereket, a bivalyszekereket. Azt is megtudtuk, hogy hozzávetőlegesen 600 művet festett, és ezekről nyilvántartást is vezetett.

Ezt követően a Téka Alapítvány konferenciatermében Benkő Levente (történész, a Művelődés szerkesztője) és Széman Emese Rózsa (kutató, emlékházvezető, a Művelődés és a Kolozsvári Rádió munkatársa) jelenlétében, bemutatták a Hétköznapi Hőseink – Erdélyi iskolások írásai településük jeleseiről című kötetet, amely a 2017 és 2021 között lebonyolított Hétköznapi hőseink című projektben, a diákok által írott portrécikkeket tartalmazza. A könyvbemutatót Széman Emese Rózsa nyitotta meg, aki elmondta, hogy a programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezte, az EMKE pedig az erdélyi lebonyolítója volt. Továbbá elmesélte, hogy a projekt célja az volt, hogy olyan személyiségeket mutassanak be a diákok, akik a közösségéért dolgoztak. A projekt részeként Riti József Attila, helyi történelemtanár, irányítása alatt két cikk született, az első szereplője Balázs-Bécsi Attila, a Téka Alapítvány elnöke volt (szerzők: Deák Noémi, Orbán Szabolcs és ifj. Szováti János), a második pedig az ördöngösfüzesi Lapohos András (szerzők: Hideg Eleonóra, Miklósi Amália és Sükösd Rebeka) biológia és földrajz szakos tanár életpályáját állítja a nagyközönség elé. Benkő Levente elmondta, hogy a cikkek másodlagos célja az volt, hogy az olvasó betekintést nyerjen a helyi közösségek helytörténetébe.

Riti József Attila számára megtiszteltetés volt a diákokkal ebben a projektben részt venni, továbbá hozzáfűzte, hogy az említett karakterek életpályájából inspirációt és erőt nyert a munkájához. Végül pedig a Balázs-Bécsi Attiláról szóló cikk egyik szerzője, Orbán Szabolcs is felszólalt, és elmondta, hogy a projektnek köszönhetően megismerhette azt az embert és a csapatot, aki megálmodta és megvalósította a Téka Alapítvány által működtetett szórványkollégiumot és iskolát.

Másnap a Hayak kávézóban szervezett Művész(?)beugrón a diákok Kalamár Gábor, kreatív producert ismerhették meg. A Babeș -Bolyai Tudományegyetem adjunktusa, a Gavart Productions alapító & kreatív igazgatója, számos szakmai projektben vesz részt. A diákokkal a filmes szakma kihívásait, rejtélyeit beszéltek meg, kitérve a közösségi hálók (Facebook, Instagram, Snapchat stb.) szerepére, használhatóságára.

Kvízestre várta az érdeklődőket csütörtökön Sebők Botond és Tímea, aki középiskolások és felnőttek számára is magyar hírességekről szóló kérdéssorokat dolgozott ki. A Hayak Kávézó ismét nevetéstől volt hangos, hisz a tudásgyarapítás mellett a résztvevők jól szórakoztak.

A legkisebbek sem maradtak ki a fesztiválozásból, ugyanis pénteken a Sétáló Bábszínház művészei őket szórakoztatták. A Nap leánya, Hold fia bábjátékot a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum aulájában tekintették meg az óvodások és kisiskolások. Délután a Trófea vendéglő vált az évadnyitó programok színhelyévé. A kicsikkel Szabó Boglárka játszott a Prücsök Táncházban, majd megérdemelt jutalomként finomságokat kóstolhattak. A házicsoki nagyon finom volt, de a pogácsákat is elkapkodták.

Később Vincze László Bikavér párbajnak nevezett borkóstolóján a vörösborokat kevésbé kedvelők is találhattak kedvükre való egri vagy szekszárdi bikavért. Az est a Szamosújvári Live zenekar Retró bulijával ért véget, amely igazi családi rendezvénnyé alakult.

Az Ördöngös Zenekar zenélt a szombati évadnyitó táncházban, ahol Kispál Nándor és Lakatos Ágnes voltak a táncházvezetők.

Zsúfolásig telt a mozi terme október 10-én, hétfőn, ahol Felméri Péter Apa vagyok című humorestjére lehetett beülni. Minden viccnek fele igaz jeligével is lehetett volna, hiszen a mindennapok történeteibe csempészett, vagy onnan kiemelt kis mozzanatok mindegyikünk életének részei lehetnének.

Kósa András László bukaresti kultúrdiplomata, a bukaresti Liszt Intézet igazgatójával Márton Evelin beszélgetett kedd délután a Művész(?)beugróban. Nem akármilyen karriertörténetbe nyerhettek betekintést a résztvevők, de megismerhették a fővárosi magyar élet egy szeletét is. A fiataloknak pozitív példát mutatott arról, hogyan lehet céltudatosan előre lépni, tanulni és lehetőségeket kihasználni.

A fesztivál záróakkordjaként a gyerekek A Kuflik és Akármi című animációs filmet, a felnőttek a Toxikoma címűt tekinthették meg a szamosújvári Béke Moziban.

A rendezvénysorozat idei támogatói az NKA, Csoóri Sándor Alap és a Kolozs Megyei Tanács voltak, partnerei a Hagyományok Háza erdélyi és budapesti kirendeltségei, a Filmtett, a Tóvidék Egyesület voltak.

Igazi őszi felfrissülés volt a rendezvénysorozat, s izgalommal várjuk a hétvégén szervezendő 25. Mezőségi Fesztivált is.