Rendezvénysorozattal nyitotta meg őszi évadát a Téka Alapítvány

Rendezvénysorozattal nyitotta meg őszi évadát a Téka Alapítvány
A Művész(?)beugró programmal indult a szamosújvári Téka Alapítvány őszi évadnyitó rendezvénysorozata október 3-án, amelyen ezúttal a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum diákjai a Helikon munkatársaival találkoztak, interaktív foglalkozáson vettek részt. Este pedig a szamosújvári érdeklődők is betekintést nyerhettek a Helikon szerkesztőségének tevékenységébe a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum aulájában.

A lapszerkesztés titkairól, a szerkesztők rovatairól is szó esett, és a szerkesztők fel is olvastak a műveikből. Az esemény második felében Hajdú Áronnal, a Bookart kiadó igazgatójával beszélgetett Márton Evelin, aki a Téka 30 éves születésnapjára 160 db könyvet adományozott az alapítványnak. Köszönjük ezúton is a Helikon munkatársaknak az együttműködést, Hajdú Áronnak a szívből jövő adományt.

Mezőségi hangulatok címmel nyílt húsz képből álló mini-kiállítás október 4-én, a Téka szórványkollégium 3. emeleti folyosóján az évadnyitó rendezvénysorozat részeként. Szugyiczki Zsolt szociofotós a kiállítás megnyitóján elmondta, hogy évtizedek óta jár Erdélybe fotózni, ahol kutatja a természettel még organikusan együtt élő, paraszti gazdálkodásokat és embereket, akiktől ő maga is sokat tanul. A kiállításon a mezőségi falvakból, többnyire Buzából és Székről láthattunk válogatást. A kollégista lányok népdala színesítette az eseményt.

Este a rég várt Magasságok és mélységek című 2022-es filmet nézhették meg az érdeklődők a Béke moziban. Csoma Sándor rendező Erőss Zsolt hegymászó feleségének alakját helyezi előtérbe a nyomasztó helyett inspiráló alkotásban.

Október 5-én, csütörtökön a helyi múzeum udvarán felállított színpadon csendültek fel az örökzöld Illés dalok. A Miskolci Illés Emlékzenekar játékán kicsik és nagyok egyaránt jól szórakoztak. A régebb óta fiatalok számára számos emléket is felidéztek az ismerős dallamok. Másnap nagy izgalommal várta a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum 140 elemise, hogy megismerhesse Szaffit. Szájtátva követték a filmet, és a gőzkieresztő szerkezet ötletének hasznossága még a tanítóknak is tetszett. Ugyancsak az apróknak szólt a Prücskök táncház Katona Annamária vezetésével, a Nádas zenekar kíséretével.

Szombaton, október 7-én egész napos rendezvényen vehettek részt a kézművesek és a népművészet iránt érdeklődők. A Szamosújvári Népművészek Egyesülete a Téka Alapítvánnyal partnerségben szervezte meg a VI. Régiók Találkozót. Este a Katlan zenekar hallgathattuk a múzeum udvarán. Ők magyar népzenét, népzenefeldolgozásokat játszanak, sőt az amerikai country műfajt is kapcsolatba hozzák a magyar népzenével.

A Nemzeti Kulturális Alap és a Csoóri Sándor Alap által támogatott rendezvénysorozat hajnalig tartó táncházzal ért véget. A héten már elkezdődött a gyerekfoglalkozások java: népdal-, néptáncoktatás, kézműves foglakozások: agyagozás, gyöngyfűzés, kreatív kör amelyen közel 400 gyerek és fiatal vesz részt.

Borítókép: Prücskök táncházat is szerveztek Katona Annamária vezetésével