Taroltak a kolozsváriak a népdaléneklési versenyen

Taroltak a kolozsváriak a népdaléneklési versenyen
Nyolcadik alkalommal szervezte meg a Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD) Mérában a Jagamas János népdaléneklési versenyt. A megmérettetés különlegessége abban rejlett, hogy idén emlékezünk a népzenetudós, zeneakadémiai oktató Jagamas Jánosra, aki számtalan népdalt gyűjtött Mérában az 1960-as 1970-es években, emellett énekkart is szervezett. Továbbá a mérai kultúrotthon pontosan húsz évvel ezelőtt vette fel Jagamas János nevét.

Az idei megmérettetésen 45 fiatal vett részt, és az előző évekkel ellentétben most nagyon sok volt a kolozsvári díjazott is. A résztvevőket Tóth-Guttman Emese, a RMD-elnöke és Mezei Csaba helyi lelkipásztor köszöntötte. A versenyt követően, amíg a zsűri – Tóth-Guttman Emese karnagy, Bedő Ágnes karnagy, zenetanár és Mann Gabriella zenetanár – értékelt, a versenyzők Varga György nyugalmazott iskolaigazgató irányításával nem csak a helyi bivalymúzeumot tekintették meg, hanem a tájházat is.

A versenyzők életkorát figyelembe véve a zsűri négy kategóriában osztott díjat. Az első kategóriába a 2009-2011 között született gyermekek tartoztak. A díjazottak a következők: I. díj Viola Sára (Tálentum Református Iskola); II. díj Jánosi Márton (Brassai-líceum) és Dávid Kata (Tálentum R. I.);  III. díj Major Zsófia Anna (Báthory-líceum). A második kategóriába kerültek a 2007-2008-ban született versenyzők. A díjazottak között van: I. díj. Tőkés Lilla (Apáczai-líceum), II. díj Fall Dóra (János Zsigmond Unitárius Kollégium), III. díj Lukács Tímea (JZSUK) és Somogyi Virág Hajnal (Báthory-líceum). A harmadik kategóriába tartoztak a 2004-2006 között született gyermekek: I. díj Kulcsár Cintia (szilágysomlyói Báthory István Általános Iskola), II. díj Seres Rebeka (zilahi S. Barnutiu Általános Iskola), III. díj Tamás Zsófia (Báthory-líceum). A legnagyobb versenyzők 2000-2003 között születtek: I. díj Szakács Imelda Melinda (S. Toduta Zenei Főgimnázium), II. díj Jaskó Anita (S. Toduta Z. F.), III. díj Szabó Kriszta (zilahi Gh. Sincai Tanítóképző Líceum) – tudtuk meg a Tóth-Guttman Emese által a rendelkezésünkre bocsátott adatokból.

A RMD elnöke elmondta: a versenyzők nagyon motiváltak voltak, érződött, hogy jól ismerik zenei anyanyelvünket, és ez a gyerekeket felkészítő zenetanároknak köszönhető. A résztvevők emléklapokat, a díjazottak oklevelet, kottás könyvet és könyvjutalmat kaptak.