Tăriceanu: a holland nagykövet megpróbálta megtanítani, mit tegyünk az igazságszolgáltatásban

Tăriceanu: a holland nagykövet megpróbálta megtanítani, mit tegyünk az igazságszolgáltatásban
- Călin Popescu Tăriceanu úgy nyilatkozott, hogy Hollandia nagykövete megpróbálta megtanítani a romániai hatóságokat, hogyan járjanak el az igazságszolgáltatásban. A szenátus elnöke már a második személy volt aznap, aki a nagykövetek beavatkozásairól beszélt.

„Hollandia nagykövete nem merte megmondani, hogy nevezzem ki Kövesit, azonban megpróbált megtanítani, hogy mit kell tenni az igazságszolgáltatásban. Egy találkozón helyre tettem Hollandia nagykövetét, és jelentettem holland kollégámnak. (…) Két hét múlva hazahívták. Magyarországon csomagban küldték haza az amerikai nagykövetet, amikor túllépte a diplomácia határait. Románia az egyetlen ország Európában, ahol a nagykövetek így viselkednek” – jelenttette ki a kisebbik kormánypárt elnöke a România Tv műsorában.

Kijelentései azt követően hangzottak el, hogy Titus Corlățean volt igazságügyi miniszter a SIPA-bizottsági meghallgatáson úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok és Hollandia nagykövete 2012-ben nyomást gyakoroltak Laura Codruța Kövesi kinevezésére egy „felső tisztségbe” az igazságszolgáltatásban.

Corlățean közölte, az igazságügyi tárca vezetőjeként fogadott nagyköveteket, akik kitartóan szorgalmazták Kövesi kinevezését. Ő maga a „nyomásgyakorlás” kifejezést használta.

Két konkrét esetet említett, Mark Gittenstein volt amerikai nagykövetet és Matthijs van Bonzel volt holland nagykövetet.