Tanügyi sztrájk: ismét elutasították a kormány ajánlatát

Tanügyi sztrájk: ismét elutasították a kormány ajánlatát
Elfogadta a kormány az oktatásról szóló sürgősségi rendeletet – közölte csütörtökön Dan Cărbunaru kormányszóvivő, hozzátéve, hogy a kabinet jóváhagyta azokat a követeléseket, amelyeket a szakszervezetek fogalmaztak meg a tárgyalások kezdetén. A tanárok viszont ismét elutasították a kormány ajánlatát

„Gyakorlatilag bejelenthetjük, hogy a követelésekről szóló tárgyalások lezárultak. A miniszterelnök utasítására a mai naptól kezdve Marius Budăi munkaügyi miniszter intenzívebbé teszi a párbeszédet az oktatási szakszervezetek képviselőivel a leendő bértörvényben szereplő bértábláról, Ligia Deca oktatási miniszter pedig folytatja a tárgyalásokat a szakszervezetek képviselőivel a kollektív munkaszerződésről” – mondta Dan Cărbunaru.

Arra a kérdésre, hogy a sztrájk befejezettnek tekinthető-e, a kormányszóvivő azt mondta: „a tárgyalások lezárultak, ez a nyilvános üzenetünk”. Hozzátette: a kormány nyitott a párbeszédre.

„Amikor arról beszéltem, hogy a tárgyalások lezárultak, arra a tényre utaltam, hogy a kormány ma elfogadta azokat a követeléseket, amelyeket a szakszervezetek a párbeszédünk kezdetén a kormány asztalára tettek” – jelentette ki Cărbunaru.

Nicolae Ciucă miniszterelnök a kormány csütörtöki, rendkívüli ülésének elején elmondta: a kormánykoalíció garantálja azokat a fizetésemeléseket, amelyekben az oktatási rendszerben dolgozók részesülni fognak.

Radinkálisan megváltoztatták a tanügyi bérezés rendszerétMint fogalmazott, a kormány nem tudja egyetlen határozattal jóvá tenni az oktatási rendszerben harminc év alatt felgyülemlett igazságtalanságokat és egyenlőtlenségeket, de a csütörtöki sürgősségi rendelet radikálisan megváltoztatja a tanügyi bérezés rendszerét. Az oktatási rendszerben dolgozók, körülbelül 330 000 személy lesz az első haszonélvezője az új bértáblának – mutatott rá.

„Ezek nagyon fontos pillanatok a nyolcadik osztályosok és a gimnáziumot befejező fiatalok számára, akiknek érettségi vizsgát kell tenniük. Ezek olyan kérdések, amelyeket szem előtt tartottunk és tartunk, hogy visszatérjük normalitásba” – tette hozzá a kormányfő.
Újabb megbeszélést tartottak

Nicolae Ciucă miniszterelnök ma újabb megbeszélést tartott a Victoria-palotában az oktatási szakszervezetek képviselőivel. Ezt követően a szakszervezetek ismét elutasították a kormány ajánlatát a tiltakozások befejezésére vonatkozóan, következésképpen a tanügyben folytatódik a múlt hétfőn elkezdett sztrájk.

A ma elfogadott sürgősségi rendelet értelmében június 1-től havi 1000 lejjel emelik a pedagógusok és 400 lejjel az iskolai kisegítő személyzet bruttó bérét. Ez megelőlegezi a 2024. január elsejétől esedékes emelést. Emellett a jövőre hatályba lépő új közalkalmazotti bértörvény szerint a kezdő pedagógusok fizetése nem lesz kisebb az országos bruttó átlagbérnél. A fizetéseket több szakaszban emelik a jövő évtől érvényes új közalkalmazotti új bértörvényben előírt összegig, a jogszabály hatályba lépésétől számított legtöbb három éven belül. Az első szakaszban az előirányzott teljes béremelés 40 százalékát kapják meg a tanügyi alkalmazottak. A tanügyi dolgozók béremelése 2,168 milliárd lejes költséget jelent az államnak.

Kétezer lejes bruttó béremelést kérnek a tanárokA szakszervezeti szövetségek a megyei szervezetekkel folytatott egyeztetés után közölték a kormánnyal, hogy a megoldást csak akkor tudják elfogadni, ha a tanárok idén 2000 lejes bruttó béremelést kapnak, az új közalkalmazotti bértörvény pedig teljes egészében azonnal, nem pedig lépcsőzetesen lép hatályba.Ligia Deca oktatási miniszter szerint, ha a kormány minden kötelezettségvállalása ellenére a tiltakozás folytatódik, nem tudjuk elkerülni az olyan következményeket, mint a vizsgák átütemezése vagy a tanév meghosszabbítása, és nem hiszem, hogy bármelyikünk is ilyen következményeket szeretne. Deca azonban meg van győződve arról, hogy az ilyen helyzetek elkerülésére lehet megoldást találni. “Meggyőződésem, hogy meg lehet találni a megoldást, hogy minden gyermek időben letehesse a vizsgáit és folytathassa a tanulmányait” – mondta csütörtökön az oktatási miniszter. Ugyanakkor a miniszter azt sem tartotta kizártnak, hogy amennyiben a tiltakozó akció folytatódik, kénytelenek lesznek meghosszabítani a nyolcadikosok képességvizsgájára való beiratkozás határidejét is.

(Borítókép: FSLI Cluj/Facebook)