Tájfutás-beszámoló Nagybányáról

A múlt hétvégén tartották a Román Tájékozódási Futó Szövetség égisze alatt, a Máramaros Megyei Tájfutó Szövetség és a helyi sportklubok rendezésében az idei országos bajnokság tavaszi próbáit.
(kuszálik)

Szombaton délelőtt Nagybányán, a veresvízi Városi Park környékén zajlott a Park-Városi Sprint bajnokságsorozat 5. futama. A Viorel Mateianu Sporttelepről induló versenyzőket a pályák első felében megfuttatták a Falumúzeum apró falusi házacskái között, amikor a kerítések labirintusszerű kerülgetése és az állandó irányváltások igazi sprint tájfutó-csemegét jelentettek a futók számára. A továbbiakban a szépen kialakított Városi Park sétányai, játszóterei, szobrai és faóriásai ugyan kevésbé tették próbára a tájékozódási képességeket, annál inkább igényelték a gyors átmeneteket s a futást.

A cél már a lakóterülethez közel álló Román Katona Emlékműve mellett volt, itt tartották a díjazást is. Kolozsvárról nem túl sokan vettek részt, hiszen szombaton és vasárnap itthon is városi futóversenyek voltak, eléggé elvonva a tájfutókat a költségesebb, csak távoli utazással elérhető versenyektől. Dobogós helyezést ért el Jancsik Endre, aki a férfi (F)14 éves kategóriában III. lett. Az idősebbek a bajnoksággal párhuzamosan rendezett Electrosistem Kupa versenyen mérkőzhettek meg az ország nagyobb tájfutó központjaiból jövő ellenfeleikkel (Brassó, Bukarest, Csíkszereda, Krajova, Marosvásárhely, Nagyvárad, Románvásár, Zilah). Jancsik Péter 4. lett a 45-ös korosztályban a férfiaknál, Kuszálik János első az F65-ösöknél. Délután tornatermi, fedettpályás országos verseny volt, ezen főleg a fiatalok szórakoztak jól. Kolozsváron egyáltalán nem művelik jelenleg ezt a fajta tájékozódást, habár már évtizedekkel ezelőtt a László F. Csaba téli edzésein kipróbálhattuk, megismerhettük ezt a technikát is. Manapság, a SportIdent elektronikus pontérintési és időmérési rendszer korában ennek az Indoor versenyzésnek is megvan a maga haszna és varázsa, főleg esős, rossz időben.

Vasárnapra, a hosszú távú bajnokságra (félmaraton) újabb versenyzők érkeztek Kolozsvárról, Aradról és más központokból is. A szép időnek, a részletgazdag de jól futható terepnek és a jó minőségű térképnek köszönhetően Erdőszádán (Ardusat) valóságos tájfutó fesztiválnak örvendhettünk. Természetesen erre még „rátettek egy lapáttal” a dobogós helyeket hozó versenyzőink is. Országos bajnoki címet szereztek a kolozsvári TranSilva versenyzői: a női (N)18-ban Bartha Dorottya, F18-ban Knobloch-Esztergár Péter, N65-ben Fey Klára. Ugyancsak első lett az Open (Nyílt) kategóriában Szikszai Attila is.

Másodikak: Néda Ágnes a N21-ben, Kuszálik János az F65-ben, harmadikok: Pavel Gligor, a kolozsvári Akarattól F55-ben, a TranSilvás Bogya Yana N21-ben. Az ugyancsak kolozsvári Bogya Tamás, aki a Gyulafehérvári Egyesülés színeiben versenyez, értékes második helyett szerzett – kár, hogy nem a kolozsváriaknak, mondjuk mi kissé sajnálkozva és irigykedve.

Ugyancsak sajnáljuk, és mielőbbi felépülést kívánunk az esélyes Virág Tímeának, aki bokasérülés miatt a valóban hosszú és megerőltető pályát nem vállalhatta.