Szoborfotósok munkáit értékelték

Szoborfotósok munkáit értékelték
A 9. KMN kedd délutáni programjainak egyike a magyar főkonzulátus előcsarnokában zajlott le, ahol megnyitották a Kolozsvár szobrai című fotópályázat kiállítását, és eredményt is hirdettek. Szervezői a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság (KLMT) és a Kolozsvár Társaság (KT) voltak.

A házigazdák nevében Grezsa Csaba konzul köszöntőjében a nemzeti identitás és a lokálpatriotizmus mai korszerű eszközökkel való közvetítésének fontosságát hangsúlyozta. Horváth László szervező ismertette a verseny adatait: 28 szerzőtől 115 munka érkezett, amelyből a hattagú zsűri 15 pályázó 25 képét választotta ki a tárlat számára. Érdekességek: Mátyás királyról 46, a Szent György-szoborról 12 fotó érkezett, ezekből hatot, illetve hármat lehet a tárlaton látni. Értékelésében Koós Ferenc zsűritag kitért a művészet lényegére, a tökéletességre való törekvésre, és a fotós feladatára, hogy érzékeltesse a szobrász kapcsolatát munkája tárgyával. Gaal György KLMT-elnök arra emlékeztetett, hogy több más várossal ellentétben Kolozsvár nem mondhatja magát a szobrok városának, mert az 1919-es hatalomváltás nyomán sokat leromboltak. Napjainkban két igazi remekmű viszi el a pálmát: a Mátyás király szoborcsoport a legsikerültebb magyar köztéri szobor, és a Szent György-szobor, amelyik Európa harmadik lovasszobra. Buchwald Péter, a KT elnöke köszönetet mondott a megmérettetés minden támogatójának.

A pályázat győztesei: 1. Jakab-Medvéssy Alice, 2. Miklóssy Gyula, 3. Farkas Andrea, a legfiatalabb versenyzőnek járó különdíjat pedig a 13 éves Jánosi Dücskő Antónia nyerte el.