Színikritikusok díja – A Kertész utcai Shaxpeare-mosó a legjobb előadás

Színikritikusok díja – A Kertész utcai Shaxpeare-mosó a legjobb előadás
A Kertész utcai Shaxpeare-mosó című produkció kapja a legjobb előadás díját a Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján. A Színikritikusok díja átadó gáláját szeptember 12-én tartják Budapesten, a Bethlen Téri Színházban – közölte a szakmai szervezet.

Mivel az elmúlt időszakot a koronavírus-járvány jelentős mértékben befolyásolta, a céh tagjai idén ideiglenesen átalakított kategóriákban a 2019/2020-as és a 2020/2021-es évad emlékezetes és fontos teljesítményeit ismerik el. További változás, hogy idén nem a jelöltek listáját, hanem a díjazottak nevét hozták nyilvánosságra az elmúlt hetekben – áll a közleményben, amely szerint a lista csütörtökön vált teljessé.

A legjobb előadás díját elnyerő Kertész utcai Shaxpeare-mosó című produkció William Shakespeare Rómeó és Júlia című drámája, Závada Péter átirata és a társulat improvizációi alapján készült. Az Örkény Színház előadását 2019. szeptember 28-án mutatták be, rendezője Bodó Viktor.

Amint azt már májusban bejelentették, a Színházi Kritikusok Céhe életműdíját Szakács Györgyi jelmeztervező kapja.

A Színházi Kritikusok Céhének tagjai posztumusz különdíjjal tisztelegnek Lengyel Anna dramaturgi, műfordítói, színházszervezői munkássága előtt.

Kurázsi díjjal ismerik el a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóit, oktatóit és dolgozóit, akik kiálltak egyetemük szabadságáért.

varosnapokHirdetés

A Trafó – Kortárs Művészetek Házát a lezárások alatti online jelenlétért különdíjjal ismeri el a szakmai szervezet.

A legígéretesebb pályakezdő díját 2021-ben Nagy Péter István kapja.

A legjobb színészi alakítás díját az Újvidéki Színház Anna Karenina című előadásában a címszerep megformálásáért Béres Mártának ítélték.

Az előző évek gáláihoz képest szerényebb ünnepséget tartanak szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban, az eseményt a szervezet Facebook-oldalán élőben közvetítik.

(Borítókép: Jelenet a Kertész utcai Shaxpeare-mosó című előadásból. Fotó: Örkény Színház)