Szerény sütemény nagy jövővel

Évás ötletek a konyhában borítókép

Ha gyors és finom kis falatkákat szeretnénk tea, kávé mellé vagy csak úgy magában rágcsálni, ez a sütemény tökéletes választás. Egyszerű elkészíteni, illatos, és nagyon finom. Simán hozta a boltban vásárolt drága kekszek szintjét. Szeretem, ha mindig van itthon valami, amit csak úgy be lehet kapni, ezért gondoltam, kipróbálom ezt a kekszjellegű süteményt. Rögtön megbántam, hogy csak egy adagnyit sütöttem belőle, mert pillanatok alatt elfogyott. A gyermekek imádták, nekem éppen csak egy kóstolásnyi darabka jutott belőle. 

Belül puha, habkönnyű, kívül ropogós, fahéjas cukorba forgatott kis sütemények ezek, amelyek első látásra fantáziátlannak tűnnek, azonban ha megkóstoljuk, hamar kiderül, hogy a fantázia az állagukban és az ízükben van. A fahéj is csak halványan jelentkezik, rájöttem, hogy egyszer régen, a boltban vásárolt keksz ízét véltem felfedezni benne, amiről akkor nem is tudtam, hogy a fahéj volt, annyira diszkréten érződött, azonban éppen elég volt arra, hogy az unalomból kiemelje.

Hozzávalók: 

115 g vaj
50 g cukor + 2 ek. a forgatáshoz
1 nagy tojás
1 kk. vaníliakivonat
150 g liszt
1 kk. citromlé 
½ csomag sütőpor
¼ kk. só
2 kk. fahéj

Elkészítés: 

A vajat a cukorral habosra kavarom, hozzáadom a vaníliát és a tojást is. A száraz hozzávalók közül a lisztet és a sót összekeverem. A tetejére teszem a sütőport, erre csepegtetem rá a citromlevelet, s belevegyítem a lisztes keverékbe, majd a vajas-tojásos-cukros keverékkel is összegyúrom. Ha ezzel megvagyok, lefóliázom, és 45 percre a hűtőbe teszem, hogy a vaj ismét megdermedjen. Amikor lehűlt, kisebb dióméretű golyókat formázok a masszából, a fahéjjal elkevert cukorba megforgatom. 

Ha gyors és finom kis falatkákat szeretnénk tea vagy kávé mellé, ez a sütemény tökéletes választás (A szerző felvétele)

Sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket. Érdemes az átlagnál több helyet hagyni a sütemények között, hogy a sütés közbeni növekedéstől ne érjenek össze. A 180 fokos sütőbe tolom, s 14-15 perc alatt készre sütöm. 

A sütőből kivéve a tepsin hagyom pihenni öt percig, majd rácsra teszem, hogy teljesen kihűljenek. Tányérra pakoltam, ahonnan percek alatt látványosan megcsappant a számuk. Legközelebb legalább két adagnyit fogok készíteni. A szorgos kis kezeket be lehet vonni a golyóformázásba, cukorba forgatásba, a gyermekek szeretik az ilyen fajta „gyurmázást”, nekünk pedig óriási segítség az ő játékuk, hiszen az elkészítési idő nagy részét pont ez a két „munkafázis” veszi el. 

Ez az egyszerű, cicomamentes szerény kis sütemény garantáltan megéri a ráfordított időt.

Húsvétra készülődve, kedden, március 26-án, 17 órakor a Refo Cáféban (Bocskai tér 13. szám) Borbély Éva olyan kulináris ötleteit fogja megosztani a jelenlévőkkel, amelyeket a feszített tempó mellett akár kezdő konyhatündérek is gond nélkül az ünnepi asztalra tudnak varázsolni. Szeretettel, jó kedvvel és némi kóstolóval várnak minden kedves érdeklődőt!