Szerelmi bájitalra hív a magyar opera

Szerelmi bájitalra hív a magyar opera
A Szerelmi bájital Gaetano Donizetti operái közül a legnagyobb népszerűségnek örvend. A librettót Bellini szövegkönyvírója, Felice Romani írta Scribe egyik színművéből, és a végeredmény ügyesen ötvözi a csípős komédiázást a mélyen átérzett pátosszal, ami a 19. század legvarázslatosabb operai csemegéjét eredményezi.

A Kolozsvári Magyar Opera előadásában  Covacinschi Yolandát, Dobrița Rolandot, Sándor Csabát, Cristian Hodreát, Antal Líviát, Veress Lászlót, Bogoi Vioricát, Tóth Mártont és Rétyi Zsombort láthatja a közönség.

A keményszívű Adina (szoprán), a puhány Nemorino (tenor) és a szószátyár Dulcamara (bariton) számára Donizetti egyaránt olyan dallamokat írt, amelyek Romani szövegénél pontosabban festik le a lelkükben végbemenő változásokat.

Gaetano Donizetti kétfelvonásos vígoperáját december 7-én, csütörtökön este fél héttől tekintheti meg a közönség.

Az előadás karmestere Palló Imre, rendezője pedig Kürthy András.

Palló Imre karmester 1941-ben született Budapesten. A karmester keresztapja Kodály Zoltán zeneszerző volt, a Palló család barátja, aki fontos szerepet játszott zenei képzésében és nevelésében. Tanulmányait Hans Swarowsky-val a Bécsi Zeneakadémián végezte, magánúton pedig Fricsay Ferencnél tanult. 1973-ban debütált Amerikában, Washingtonban a Nemzeti Szimfonikus Zenekarral. 1976-1991 között a Hudson Valley Filharmónia zenei igazgatója volt, emellett karmesterként dolgozott a Wuppertal-i, Rhein-i, Düsseldorf-i Operaházakban, a Lubeck Színházban.  Vezényelt a New York-i és Frankfurt-i Operákban, továbbá Európában, Amerikában és Ausztráliában számos filharmónia állandó vendégkarmestere volt. Az Indiana Zeneművészeti Egyetem professzora volt,  valamint a Sidney-i Zenekonzervatórium prodékánja és karmesteri-operarendezői tanszékvezetőjeként is tevékenykedett.