Szabadkereskedelmi egyezmény: nincs igen Vallónia részéről

Nem tudják garantálni Vallónia tartomány beleegyezését

Szabadkereskedelmi egyezmény: nincs igen Vallónia részéről
A hétfői tárgyalásokon nem született megállapodás Belgium francia nyelvű vallon tartományában az Európai Unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) aláírásáról vagy annak elvetéséről - közölte Paul Magnette vallon miniszterelnök a megállapodásról folytatott értekezletet követően hétfőn.

A La Libre Begique francia nyelvű belga napilap tájékoztatása szerint Paul Magnette kijelentette: "a mai nap nincs igen Vallónia részéről" – tájékoztat az MTI. A szabadkereskedelmi egyezmény jelen formájában továbbra is elfogadhatatlan a régió számára - tette hozzá.
    Charles Michel belga miniszterelnök a tárgyalásokat követően elmondta, már jelezte Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének, hogy Belgium nem tudja aláírni a megállapodást.
    Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője újságírói kérdésre válaszolva hétfőn, sajtótájékoztatója keretében kijelentette, az Európai Bizottság nem szab határidőt és hajlandó türelemmel lenni, amíg döntés születik Vallóniában.
    André Antoine, a vallon parlament elnöke korábban kijelentette, "nem lehetséges teljesíteni a határidőt", utalva arra, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfő estig várt volna választ a belga szövetségi kormánytól, hogy garantálni tudják-e a megállapodást eddig akadályozó Vallónia tartomány beleegyezését. A tájékoztatás szerint döntés hiányában határozatlan időre elhalasztják a csütörtökre tervezett EU-Kanada csúcstalálkozót.
    Hasonló véleményének adott hangot vasárnap este Paul Magnette vallon miniszterelnök is, mondván, hogy "az ultimátumok nem összeegyeztethetők a demokratikus jogok gyakorlásával".
    Az Európai Unió másik huszonhét tagállama kész aláírni a szabadkereskedelmi megállapodást, ahogyan a belga szövetségi kormány is, utóbbinak azonban az ország államberendezkedése miatt szüksége van Vallónia beleegyezésére is. A 3,5 milliós, francia ajkú régió szerint a CETA káros hatással lenne az európai mezőgazdaságra és erősítené a multinacionális nagyvállalatok befolyását. Sokan ugyanakkor azzal vádolják a vallon vezetést, hogy belpolitikai célokból akadályozza az egyezséget.
    A CETA a várakozások szerint a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az Európai Unióban és Kanadában is. Az ellenzők szerint azonban az egyezmény általános deregulációt von majd maga után, és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét.
    Szakértők attól tartanak, hogy a CETA kudarca ellehetetleníti az Egyesült Államokkal, illetve Japánnal készülő uniós szabadkereskedelmi megállapodást is.