Sporthírek röviden a nagyvilágból

Sporthírek röviden a nagyvilágból

MINIMÁLIS ELŐNYT SZERZETT A BARCELONA

A címvédő FC Barcelona egy góllal legyőzte a vendég Valenciát a labdarúgó spanyol Király Kupa elődöntőjének első mérkőzésén, csütörtökön este. Az egyetlen gólt Luis Suárez szerezte Lionel Messi átadásából a 67. percben. A visszavágót jövő héten rendezik, a döntő április 21-én lesz.

Eredmények, Király Kupa, elődöntő, 1. mérkőzés: • FC Barcelona–FC Valencia 1–0. Szerdán játszották: • Leganés–FC Sevilla 1–1.

AZ ARSENAL HOSSZABBÍTOTT MESUT ÖZILLEL

Az Arsenal meghosszabbította német labdarúgója, Mesut Özil szerződését csütörtökön. A klub honlapjának közleménye úgy fogalmaz, hosszú távú szerződést kötöttek a világbajnok támadó középpályással, Özil azonban a közösségi oldalán elárulta, hogy új megállapodása 2021-ig szól. A játékos 2013-ban igazolt a londoniakhoz, azóta 182 mérkőzésen 36 gólt szerzett, 61 gólpasszt adott, és háromszor ünnepelhetett FA Kupa-győzelmet.

HÁROM MAGYARORSZÁGI SIKER A CFR II-NEK

A Kolozsvár CFR 1907 másodcsapata eddig három győzelmet ért el a magyarországi edzőtáborozás során – közölte a labdarúgóegyüttes honlapja. A Gheorghe Barbu edzette klub 2–0-ra nyert az NB III-as Tiszafüred ellen (gól: Petrila és Şter), 5–0-ra a megyei I. osztályban szereplő Hajdúszoboszlói SE ellen (gól: Kereki, Cazan, Milandru, Coţi és Ionuţ Rus) és 4–0-ra a negyedik ligás Nyirád ellen (gól: Cazan 2, Petrila és Şter).

A NEMZETKÖZI SZÖVETSÉG SZERINT PÉNI ISTVÁN A LEGJOBB PUSKÁS

A Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) szavazásán Péni Istvánt választották meg 2017 legjobb puskásának, a sportági összesítésben pedig a második helyen zárt. Az ISSF honlapja szerint Péninél – aki a tavalyi Európa-bajnokságon ezüst-, a világkupa-döntőn pedig egy arany- és egy bronzérmet nyert – szakágában senkit nem láttak jobbnak, és az összesített listán is csak a japán pisztolyos Macuda Tomojuki előzte meg. Az ISSF szavazásán a 20 éves, ifjúsági olimpiai bajnok magyar versenyző mögött a pisztollyal versenyző ukrán Pavlo Korosztyilov zárt harmadikként.

JÉGKORONG: A HARMADIK HARMADBAN DÖNTÖTT A CSÍKSZEREDA

Csíkszereda csapata a harmadik harmadban nyújtott remek teljesítményének köszönhetően 8–5-re győzött a Fehérvári Titánok vendégeként a jégkorong Erste Liga középszakaszában. A vendégeknél Fodor Csanád, illetve a cseh Radim Valchar is három gólt ütött. A Brassói Corona ASC idegenben öt góllal legyőzte a Vienna Capitals csapatát

Eredmények: • Székesfehérvári Fehérvári Titánok–Csíkszeredai SK 5–8 (2–2, 2–2, 1–4) • EV Vienna Capitals (osztrák)–Brassói ASC Corona 1–6 (0–3, 0–1, 1–2). Az alsóházi tabellán négy mérkőzés után: 1. Csíkszereda 13 pont, 2. Corona 12, 3.  Ferencvárosi Torna Club 6, 4. Titánok 3 (16–22), 5. Vienna Capitals 3 (9–22).

A román jégkorongbajnokság legutóbbi eredményei: • Gyergyószentmiklósi Progym–Bukaresti Steaua 0–6 és 9–0 (a második meccset Brassóban játszották) • Corona–Bukaresti Sportul Studenţesc 13–2 és 10–3.

TAEKWONDO: NEMZETKÖZI SZEMINÁRIUM DÉSEN

Január végén Désen jelentős sporteseményre került sor a helyi Sasok/Vulturii taekwondo klub szervezésében. A hagyományoknak megfelelően a Szamosok találkozásánál fekvő város adott otthont a nemzetközi taekwondo szemináriumnak. A szokásos év eleji szakmai gyakorlaton Kolozs, Szilágy és Máramaros megye legjobb sportolói vettek részt. A szemináriumot ezúttal Szlovénia válogatott tagjai tisztelték meg, élen Ismet Icsanovics elnökkel, akitől igazán volt mit tanulniuk a résztvevőknek. A vendégek külön bemutatót is tartottak. A dési alakulat több országos bajnoki cím birtokosa, különösen a gyermekek nevelésében és szakirányításában jár élen. (erkedi)

KÉSZÜLNEK A SZAMOSÚJVÁRI ATLETIC OLIMPIA LABDARÚGÓI

A volt III. ligás Szamosújvári Olimpia labdarúgócsapatának (amely a kilencvenes évek végén közel állt a másodosztályba jutáshoz) utódja, az Atletic Olimpia elkezdte felkészülését a tavaszi idényre. Kilin Csaba edző tanítványai már le is játszották az idei tél első barátságos mérkőzését. A nagyiklódi stadion műfüves pályáján 12–0 (4–0) arányban győzték le az V. ligában szereplő Dengelegi Testvériség együttesét. Jóformán előzetes tréning hiányában került sor e gólzáporos összecsapásra, amikor első ízben találkoztak a fiúk az új esztendőben. De még így is valósággal lehengerelték az alsóbb osztályú ellenfelet. Február 4-én, vasárnap ugyancsak a nagyiklódi pályán (ott rendezik ellenőrző meccseiket a megye III. ligás csapatai is) az Atletic Olimpia a szomszédos Ormányi Esthajnalcsillag/Luceafărul csapattal játszik. Újdonságnak számít a volt gólkirály, Ovidiu Bondor visszatérése az Apahidai Sportingtól.

Az őszi forduló után a Szamosújvári Atletic Olimpia a harmadik helyen áll a IV. ligában 37 ponttal. Ugyancsak 37 pontja van az előtte levő Szászfenesi SK együttesének, míg az első helyen található Tordai Üveg Aranyos 46 pontot gyűjtött be. (erkedi)

ÜTI EGYMÁST A FOCIVÉBÉ ÉS WIMBLEDON DÖNTŐJE

Idén nyáron fordulhat elő először, hogy egyszerre rendezik a labdarúgó-világbajnokság és a wimbledoni tenisztorna férfi versenyének döntőjét. A patinás tenisztorna férfi fináléját július 15-én közép-európai idő szerint 15 órától rendezik, míg a moszkvai Luzsnyiki Stadionban ugyanazon a napon két órával később, 17 órakor kezdődik a focivébé döntője. A két mérkőzés tehát nagy valószínűséggel „össze fog érni”. A wimbledoni viadalt szervező All England Club részéről a The Times című brit lapnak megerősítették, hogy nem áll szándékukban szakítani a hagyományokkal még a labdarúgó-világbajnokság kedvéért sem. A helyzet akkor lehet különösen érdekes, ha az angol válogatott bejut az oroszországi torna döntőjébe. Eddig egyébként két évben – 1990-ben és 2006-ban – fordult elő, hogy ugyanazon a napon rendezték a két finálét, csakhogy egyik alkalommal sem ütközött a két esemény.