Sporthírek röviden a nagyvilágból

Sporthírek röviden a nagyvilágból

VÁLTOZATLAN A LABDARÚGÓ II. LIGA LEBONYOLÍTÁSI RENDJE

A következő idényben nem változtatnak a labdarúgó másodosztály lebonyolítási rendjén – döntötte el a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) végrehajtó bizottsága vasárnap. Az indulásnál 20 csapattal számolnak (egy hely azonban felszabadult a Konstancai Viitorul és a Konstancai Farul összeolvadása után, amely Farul néven az élvonalban folytatja, edzője pedig Gheorghe Hagi lesz). A kezdés július 31-én várható, az alapszakaszban az együttesek egyszer játszanak egymással, utána a rájátszásban kettéosztják a bajnokságot: az első hat együttes oda-vissza alapon az élvonalba jutásért, a többi csapat (két csoportban és ugyancsak egy mérkőzést játszva egymással) a kiesés elkerüléséért küzd. Az első két helyezett feljut az I. ligába, a 3–4. osztályozót vív, négy együttes kiesik, kettő pedig bennmaradási osztályozón dönti el az ötödik búcsúzó sorsát.

A részt vevő csapatok listája: Bodzavásári/Buzăui FC (volt Gloria), Brassói Korona, Brăilai Dacia Unirea, Bukaresti Metaloglobus, Bukaresti Steaua, Călăraşi-i Dunărea, Chiajnai Concordia, FK Csíkszereda, DÉSI EGYESÜLÉS, Gyurgyevói/Giurgiui Astra, Jászvásári/Iaşi-i Politechnika, KOLOZSVÁRI U FC, Nagyszebeni AFC Hermannstadt, Ploieşti-i Petrolul, Sellenberki Jövő, Szloboziai Unirea, Temesvári ASU Politechnika, Temesvári Ripensia és Zsilvásárhelyi/Târgu Jiu-i Jövő Pandúrok.

KOSZOVÓI ELLENFELE LESZ A FTC-NEK A BL-SELEJTEZŐ 1. FORDULÓJÁBAN

A koszovói FC Pristina lesz a magyar bajnok Ferencvárosi Torna Club ellenfele a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének első fordulójában, mivel az előselejtező döntőjében 2–0 (1–0) arányban legyőzte az andorrai Inter Club d’Escaldes csapatát. Az albániai tornán az FC Pristina az elődöntőben is 2–0-ra győzött, akkor a San Marinó-i SS Folgore Falciano együttesét búcsúztatta. A pireneusi miniállam bajnoka az elődöntőben búcsúzókhoz hasonlóan átkerült a Konferencia Liga selejtezőjébe.

A BL-ben az előző kiírásban csoportkörös zöld-fehérek hazai pályán kezdik majd a párharcot az FC Pristina ellen. Az első mérkőzést július 6–7-én, a visszavágót pedig egy héttel később rendezik. A vesztesek a harmadik számú európai kupasorozat, az első alkalommal kiírt Konferencia Liga selejtezőjének második fordulójában folytatják szereplésüket. Az FTC-nek a főtáblára jutáshoz négy párharcot kell nyernie a BL-ben.

U FC: ELŐKÉSZÜLET EGYMÁS KÖZÖTT

A Kolozsvári U FC másodosztályú labdarúgócsapata lejátszotta első előkészületi mérkőzését, a házi felkészülésen az U19-es csapat volt azt ellenfél. Gól nélküli első félidő után a Călin Sălăgean edzette ifjak szereztek vezetést a 17 éves Raul Nistor révén, a felnőtt csapat Albert Hofman (első gólja a felnőttek között), Cosmin Meşter és Marius Ciobanu-Vanghele találataival fordítottak.

Erik Lincar együttese, 1. félidő: Andrei Gorcea – Tudor Telcean, Denis Ispas, Carol Taub – Nicolae Pîrvulescu, Alin Văsălie, Victor Dican, Daniel Novac, Andrei Blejdea – Vlad Morar, Albert Voinea. 2. félidő: Alex Bledea – Laurenţiu Rus, Costinel Gugu, Andrei Răuţă, Florinel Mitrea – Rareş Scocîlcă, Cosmin Meşter, Septimiu Kolbasz, Marius Ciobanu – Albert Hofman, Dragoş Tescan (52. perc Alex Fărăgău).

A következő felkészülési találkozó a Dési Egyesülés otthonában lesz szombaton.

SZUPERKUPA-DÖNTŐ BUKARESTBEN

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) rögzítette a Román Szuperkupa döntőjének helyszínét és időpontját. A döntés értelmében a bajnoki címvédő Kolozsvári CFR 1907 és a Román Kupa győztese, a Krajovai Universitatea FC július 10-én 20 órakor a fővárosi Nemzeti Arénában játssza a finálét, hét év után tér vissza finálé a bukaresti stadionba. Az előző Szuperkupát a vasutasok nyerték, büntetőpárbaj után bizonyultak jobbnak az FCSB-nél.

A LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG TOVÁBBI PROGRAMJA

Nyolcaddöntők:

Június 29., kedd: • Anglia–Németország, London 19 óra • Svédország–Ukrajna, Glasgow 22 óra.

Negyeddöntők:

Július 2., péntek: • Franciaország/Svájc–Horvátország/Spanyolország, Szentpétervár 19.00 óra (1.) • Belgium–Olaszország, München 22.00 óra (2.).

Július 3., szombat: • Csehország–Dánia, Baku 19 óra (3.) • Svédország/Ukrajna–Anglia/Németország, Róma 22 óra (4.).

Elődöntők:

Július 6.: • a 2. negyeddöntő győztese–az 1. negyeddöntő győztese, London, 22 óra.

Július 7.: • a 4. negyeddöntő győztese–a 3. negyeddöntő győztese, London, 22.00 óra.

Az elődöntők győztesei játsszák a döntőt július 11-én a londoni Wembley Stadionban.

A találkozókat élőben közvetíti az m4sport és a Pro tv.

COPA AMÉRICA: A CSOPORTELSŐ BRAZILOK DÖNTETLENT JÁTSZOTTAK ECUADORRAL

A házigazda brazil válogatott 1–1-es döntetlent játszott Ecuadorral a labdarúgó Copa América B-csoportjának utolsó fordulójában, így a negyeddöntős részvételét már korábban bebiztosító címvédőhöz hasonlóan utóbbi együttes is továbbjutott. A csoport másik mérkőzésén Peru 1–0-ra legyőzte Venezuelát, amely így a csoport utolsó helyén végzett, és befejezte szereplését a kontinenstornán.

Eredmények, B-csoport: • Brazília–Ecuador 1–1 (gól: Militao – 37. perc, illetve Mena – 53. perc) • Peru–Venezuela 1–0 (Carrillo – 48. perc). Kolumbia szabadnapos volt. A végeredmény: 1. Brazília 10 pont, 2. Peru 7, 3. Kolumbia 4, 4. Ecuador 3, 5. Venezuela 2. A két csoportból az első négy-négy helyezett jutott a negyeddöntőbe.

FRF: ENYHÍTETTEK AZ U21-ES SZABÁLYON

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) végrehajtó bizottságának vasárnapi döntése értelmében az I. ligában szereplő klubok kérésére a 2021–2022-es idénytől kezdve enyhítettek az úgynevezett U21-es szabályon. Ennek értelmében az egyesületeknek nem kötelező két korosztályos ifjú játékossal kezdeni a mérkőzést, egy U21-es kell legyen a pályán mindvégig – ezzel elkerülhetővé váltak a nevetséges, 10-15 perc játék utáni cserék. Cserébe viszont szabályozták a klubok költségvetéséből az utánpótlásra szánt összeget: 2022-ben 5%-ot, 2023-ban 6,5%-ot, 2024-ben 7,5%-ot kell befizetniük a FRF-nek az akadémiák üzemeltetésének segítésére.

SZERBIA NYERTE A NŐI KOSÁR-EB-T

A szerb válogatott nyerte meg a Valenciában és Strasbourgban rendezett női kosárlabda Európa-bajnokságot, mivel a döntőben legyőzte a francia csapatot. A spanyolországi finálé első félidejében a szerbek kis különbséggel, de mindig vezettek, majd a harmadik negyedet fantasztikusan, 10:0-lal kezdték, és ekkor 41:26-ra elléptek. A folytatásban rendezte sorait a sorozatban ötödik fináléján szereplő francia együttes, valamelyest felzárkózott, de igazán közel nem került a szerbekhez, akik végül biztosan győztek. A szerbek előzőleg 2015-ben nyertek Eb-t – a budapesti döntőben is éppen a franciákat győzték le –, két évvel ezelőtt pedig bronzérmet szereztek.

Eredmények, döntő: • Szerbia–Franciaország 63:54 (14:11, 17:15, 17:14, 15:14). A 3. helyért: • Belgium–Fehéroroszország 77:69 (23:13, 17:17, 21:19, 16:20).