Sporthírek röviden a nagyvilágból

Sporthírek röviden a nagyvilágból

COPA AMÉRICA: ARGENTÍNA ÉS CHILE NEGYEDDÖNTŐS

A perui labdarúgó-válogatott 2–1-re legyőzte Kolumbiát a Brazíliában rendezett Copa América legutóbbi játéknapján. A perui együttes a 17. percben már vezetett, a kolumbiaiak azonban a második félidő elején büntetőből egyenlíteni tudtak. A győzelemről döntő gólt Yerry Mina szerezte, a kolumbiai védőről saját kapujába pattant a labda a 64. percben. A csoport másik találkozóján Venezuela a 91. percben mentett pontot Ecuador ellen.

Az argentin nemzeti tizenegy egygólos győzelmet aratott Paraguay ellen. A győztes találatot Alejandro Gómez szerezte a 10. percben. Az együttes az előző körben Uruguayt múlta felül ugyancsak 1–0-ra. Az A-csoport másik összecsapásán Chile 1–1-es döntetlent játszott Uruguayjal, utóbbi gárda Arturo Vidal öngóljával egyenlítette ki hátrányát a 66. percben. A csoportból Argentína és Chile már biztosította a helyét a negyeddöntőben.

Eredmények:

B-csoport: • Venezuela–Ecuador 2–2 (gól: Castillo – 51. és Hernandez – 91., illetve Preciado – 39. és Plata – 71. perc) • Kolumbia–Peru 1–2 (Borja – 53. perc, 11 m, illetve Pena – 17. és Mina – 64. perc, öngól). Brazília szabadnapos volt: Az állás: 1. Brazília 6 pont/2 mérkőzés, 2. Kolumbia 4/3, 3. Peru 3/2, 4. Venezuela 2/3, 5. Ecuador 1/2.

A-csoport: • Argentína–Paraguay 1–0 (Gómez – 10. perc) • Uruguay–Chile 1–1 (Vidal – 66. perc, öngól, illetve Vargas – 26. perc). Bolívia szabadnapos volt. A sorrend: 1. (már továbbjutott) Argentína 7 pont/3 mérkőzés, 2. (már továbbjutott) Chile 5/3, 3. Paraguay 3/2, 4. Uruguay 1/2, 5. Bolívia 0/2.

A két csoportból az első négy-négy helyezett jut tovább a kieséses szakaszba.

DANIEL GRAOVAC A CFR-REL EDZ

Az osztrák edzőtáborban a Kolozsvári CFR 1907 labdarúgó bajnokcsapatához érkezett a bosnyák Daniel Graovac, aki legutóbb az élvonaltól búcsúzott Gyurgyevói/Giurgiui Astrát erősítette. A 27 éves játékos jó eséllyel pótolni tudja a távozó brazil Paulo Vinícius de Souzát a hátvédsor közepén. Graovac egyelőre könnyebb futóedzésen vett részt, miután a nemrég elszenvedett izomszakadása után gyógyul. A hátvéd korábban bosnyák, horvát és szerb együtteseknél, továbbá rövid ideig a belga Mouscronnál is megfordult.

ÚJ ÉRKEZŐK AZ U FC-HEZ

A Kolozsvári U FC másodosztályú labdarúgócsapata nyélbe ütötte a napokban már a nyolcadik és a kilencedik szerződést is. Előbb a 27 esztendős, târgoviştei születésű Denis Florentin Ispas hátvédet igazolták le, aki korábban játszott még a Chindiánál, a Zsilvásárhelyi/Târgu Jiu-i Jövő Pandúroknál, a Călăraşi-i Dunăreánál, a Konstancai Farulnál, a Kisnikápolyi Turris-Oltulnál és a Krajovai U 1948-nál. Az utolsó érkező, a 25. életévét hamarosan betöltő Andrei Cristian Blejdea a széleken vagy támadó középpályásként bevethető. A fővárosi születésű játékos megfordult még a szlovén NK Zarika Kranj, a német Braunschweig II., a Clinceni-i Academica, a Zsilvásárhelyi Pandúrok, a Piteşti-i Argeş FC és a Bukaresti Dinamó csapatánál.

ÖSSZEOLVADT A VIITORUL ÉS A FARUL, HAGI AZ EDZŐJE

A 125-szörös válogatott Gheorghe Hagi a következő idénytől az élvonalbeli Konstancai Farul csapatát fogja irányítani, miután a nagy múlttal rendelkező klub és a Hagi által alapított Konstancai Viitorul az összeolvadásról döntött – jelentették be hétfőn az érintettek. Hagi korábban edzette már a Viitorult, amelynek egyben a tulajdonosa is, de időközben visszalépett, és a háttérből igazgatta a klub sorsát. A csapat 2017-ben bajnoki címet nyert, idén azonban gyengén szerepelt az élvonalban, a rájátszásba sem jutott be, és végül a 10. helyen végzett. A Viitorul főleg a Hagi által alapított és az ő nevét viselő labdarúgó-akadémián nevelkedett játékosokra építette a játékoskeretét.

Az 1958-ban alapított Farul a fekete-tenger-parti Konstanca kikötőváros nagy hagyománnyal rendelkező együttese, amely mostanig a másodosztályban szerepelt. Az összeolvadás nyomán az új csapat a Farul nevet viseli, a Viitorul által működtetett Hagi Akadémia pedig elsősorban a Farul számára fogja nevelni a futballistákat. A Farul elnöke a Hagi jó barátjának számító Gheorghe Popescu korábbi román válogatott hátvéd lesz, aki mostanig a Viitorul elnöke volt. Az egyesület alelnöke Tiberiu Curt, főrészvényesei pedig Hagi, a Farul volt többségi tulajdonosa, Ciprian Marica, továbbá a Kolozsvári U FC egykori kapusa, Jaskó Zoltán.

Az összeolvadás nyomán megalakult klub élvezi a helyi önkormányzat támogatását, így Vergil Chiţac, a város polgármestere a bemutatkozó sajtótájékoztatón bejelentette, hogy egy 18 ezer férőhelyes új stadiont építenek a Farulnak.

ÉLVONALBAN MARADT A KOLOZSVÁRI NŐI RÖPLABDACSAPAT

Bár az idény végén hivatalosan kiesett, a következő szezonban is az A1-osztályban játszhat a Kolozsvári U NTT Data női röplabdacsapata. Az élvonalból ugyanis visszalépett a Galaci Belor ESK és a Marosvásárhelyi Medicina ESK, így a szakszövetség meghívást küldött ki négy együttesnek, a kolozsvári mellett még a Mioveni-i Dacia, a Foksányi MSC és a Piteşti-i Argeş gárdájának az A1-osztályban való szereplésre, de csak az U NTT Data és a mioveni-i együttes adott pozitív választ.

ATLÉTIKA: HELYET CSERÉLT MAGYARORSZÁG ÉS ROMÁNIA A CSAPAT-EB UTÁN

A Kolozsvár Arénában rendezték az atlétikai csapat-Európa-bajnokság I. ligás küzdelmeit a múlt hétvégén. A 13 benevezett országból Románia a 11. helyen végzett 207 ponttal, így kiesett a II. ligába. A helyi válogatott csak a 157 pontos Észtországot tudta megelőzni és Írország, amely végül nem indult. Az I. liga küzdelmeit Csehország (320,5 pont) nyerte Fehéroroszország (315 pont) előtt, ez a két együttes a Szuperligába jutott. A vetélkedőn még Belgium Finnország, Görögország, Hollandia, Norvégia, Svájc, Svédország és Törökország csapata vett részt.

A magyar válogatott megőrizte első helyét, így megnyerte vasárnap az atlétikai csapat-Európa-bajnokság harmadosztályának, 2. ligás bulgáriai versenyét Sztara Zagorában, és feljutott a második vonalba. A viadal honlapja szerint a több számban is tartalékos magyarok (255 pont) az első nap utáni 5,5 pontos előnyüket még növelni is tudták, s végül 9,5 ponttal utasították maguk mögé a második dán csapatot (245,5 pont). A skandinávok és a harmadik Szlovénia (233 pont) szintén feljebb lépnek egy osztállyal.

Bulgáriában Ausztria és Oroszország távollétében (ez a két válogatott esett ki) tíz csapat mérte össze erejét negyven versenyszámban. Magyarország ellenfele a házigazda Bulgária mellett még Horvátország, Izland, Izrael, Lettország, Litvánia és Szlovákia volt.

Minden számban ugyanannyi pont volt gyűjthető: a győztes 10-et, a második 9-et, a harmadik 8-at, és így tovább egészen a 10. helyezettig, aki 1 ponttal gazdagította válogatottját.

A Szuperligát a házigazda Lengyelország nyerte Chorzówban Olaszország, Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország és Franciaország előtt, kiesett az I. ligába Portugália és a versenyen el sem indult Ukrajna csapata.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Sport
Sport
Sport
Sport

TENISZ: ŢIG MENETEL HUAHINBEN

Elődöntőbe jutott a 25 esztendős Patricia Maria Ţig (105. a világranglistán) a thaiföldi Huahinben rendezett, 275 ezer dollár összdíjazású, keménypályás tornán, miután sorozatban harmadik kínai ellenfelét is legyőzte.

Sport