Sporthírek röviden

Sporthírek röviden

JUNIOR ÚSZÓ-VB: MÉG KÉT MAGYAR ELSŐSÉG

Késely Ajna és a Márton Richárd, Milák Kristóf, Holló Balázs, Németh Nándor összeállítású 4 x 200 méteres férfi gyorsváltó is aranyérmet nyert az egyesült államokbeli Indianapolisban rendezett junior úszó-világbajnokság szombati napján. A 15 éves Késely 4:06,72 perces idővel diadalmaskodott. „Nagy nyomás volt rajtam, mivel még nem szereztem aranyat, amit sokan vártak tőlem, de most végre megvan, így a teher lekerült rólam és 1500-on és 200-on felszabadultan versenyezhetek” – nyilatkozta a Magyar Úszó Szövetségnek a fiatal magyar úszó. A Márton Richárd, Milák Kristóf, Holló Balázs, Németh Nándor összeállítású férfi 4 x 200 méteres gyorsváltó elképesztően szoros küzdelemben, mindössze egyetlen század különbséggel, 7:10,95 perces új junior világcsúccsal győzött az amerikaiak előtt. A magyarok így négy nap után kilenc éremmel, négy arannyal, négy ezüsttel és egy bronzzal állnak.

BIRKOZÓ-VB: OROSZ ARANY NÉLKÜL

Két arany- és egy ezüstérmet nyertek az Egyesült Államok versenyzői a párizsi birkózó-világbajnokság utolsó napján, amelyen eldőlt, hogy az orosz válogatott példátlan módon arany nélkül zárta a tornát. Magyar szempontból felemásan sikerült a szereplés: a kötöttfogásúak három bronzéremmel zártak, a nők és szabadfogásúak viszont elmaradtak a várakozásoktól, mindössze egy mérkőzést nyertek. Sike András, a kötöttfogásúak kapitánya elégedetten értékelt annak ellenére, hogy – mint mondta – kis hiányérzet maradt benne, mert a három medálból kettő, Korpási Bálinté (71 kg) és Lőrincz Tamásé (75 kg) fényesebb is lehetett volna, ráadásul a csapat talán legnagyobb favoritjának, Lőrincz Viktornak (85 kg) nem jött össze a dobogó. A csapat harmadik bronzérmesének, Kiss Balázsnak (98 kg) a teljesítményét viszont a hihetetlen jelzővel illette, megemlítve, hogy a BVSC 34 éves sportolója rengeteg sérüléssel bajlódott idén is, mégis harmadik tudott lenni. A szakvezető úgy látja, ez a vb is bizonyította, hogy Magyarországon nem lehet felkészülni egy ilyen eseményre, edzőpartnerek hiányában a versenyzők nem kapják meg a szükséges ingereket az előrelépéshez. „A hazai vb-ig muszáj javulnunk, hiszen otthon kötelező a jó szereplés” – hangsúlyozta Gulyás István annak kapcsán, hogy a 2018 világbajnokságot Budapest rendezi.

BEINDULT A GÉPEZET A IV. LIGÁBAN IS

A hétvégén elkezdődött a küzdelem a labdarúgó IV. ligában is. Szamosújvárott mindjárt az elején amolyan helyi rangadóra került sor, ha figyelembe vesszük, hogy a tavalyi ezüstérmes Atletic Olimpia együttese a sétatéri stadion pályáján a várossal már egybekötött Szamosújvárnémeti Sasok gárdáját fogadta.

A találkozó iránt nagy volt az érdeklődés, hiszen a helyi szurkolók feljutást várnak kedvenceiktől, tudva, hogy megszabadultak a Kolozsvári U FC csapatától, amellyel az elmúlt bajnokságban „ádáz” harcot folytattak az elsőségért. Ezért, mindjárt az első perctől kezdve nagy lelkesedéssel játszottak és egy elég szürke első félidő után 5–0 (1–0) arányban két vállra fektették a „sasokat”. Az összecsapás legjobb játékosa a szamosújvári Szabó Mihály volt, aki két gólt szerzett, a 43. és a 78. percben. Mellette még Cosmin Mureşan tűnt ki, aki ugyancsak két találattal (az 51. és 80. percben) járult hozzá csapata sikeréhez. Az utolsó gól szerzője Marcel Fodor volt a 83. percben. Ezzel a győzelemmel Kilin Csaba edző csapata már el is helyezkedett az első helyre.

Szamosújvár másik képviselője a IV. ligában, az Armenopolis az Apahidai Sporting ellen lépett pályára idegenben, és 2–1 (1–1) arányban bizonyult jobbnak az újonc együttesnél. (erkedi)

LEGNÉPSZERŰBB MECCS: U FC–CFR II.

A hétvégén a labdarúgópályák legnépszerűbb meccsének az 1–1-gyel végződött III. ligás Kolozsvári U FC–Kolozsvári CFR II. összecsapás bizonyult, többen látogattak ki erre a találkozóra, mint az élvonalbeli összecsapásokra. A Kolozsvár Arénában 6200 volt a nézőszám, míg például a vasárnap esti FCSB–Botoşani rangadót 5814-en tekintették meg a helyszínen. Legkevesebben a Gyurgyevói/Giurgiui Astra–Bukaresti Juventus (2–0) mérkőzésre voltak kíváncsiak, ott csak 300 nézőt jegyeztek.

U PRODVINALCO: SÚLYOS VERESÉG NAGYBÁNYÁN

A Kolozsvári U Prodvinalco nem borította fel a papírformát a férfi rögbi Szuperliga nyitányán: 59–5 (26–0) arányú vereséget szenvedett Nagybányán a bajnoki ezüstérmes Ştiinţa MSC otthonában. A házigazdák a támadó bónuszpontot is kiérdemelték, négy célt már szünetig elértek. A kolozsváriak célját Georgel Cătuna érte el a hajrában.

További eredmények: • Bukaresti Steaua–Bukaresti Dinamó 19–27 (védekező bónuszpont a győztesnek) • Bukaresti MSC–Jászvásári/Iaşi-i Politechnika SK 22–22. A bajnok Temesvári Saracens RCMUV szabadnapos volt.

Szombaton, szeptember 2-án 11 órakor a Iuliu Haţeganu Egyetemi Sportparkban az U Prodvinalco a Bukaresti MSC-t fogadja.

NŐI RÖGBI: ÚJ-ZÉLAND A VILÁGBAJNOK

Új-Zéland válogatottja nyerte a női világbajnokságot, miután az északír fővárosban, Belfastban rendezett találkozón 41–32 arányban legyőzet a címvédő Angliát. Az óceániai gárda hét célt ért el, ellenfele csak hármat. Ez az új-zélandi csapat ötödik vb-címe az 1998 és 2010 között sorozatban elért négy elsőség után. Anglia kétszer volt a világ legjobbja, 2014 előtt még 1994-ben nyert, döntőben négyszer kapott ki, mindegyik esetben Új-Zélandtól. A bronzérem Franciaországnak jutott, amely 31–23-ra legyőzte az Egyesült Államok gárdáját.

KOLOZSVÁRI SIKER AZ E.ON KINDER KUPÁN

Marosvásárhelyen véget értek a tizenegyedik alkalommal szervezett E.ON. Kinder kupával díjazott gyerektorna küzdelmei. Az ország egyik legerősebb gyerekeknek szervezett rendezvénye kolozsvári bravúrral fejeződött be.

A 2007 es 2009 között született focisták korosztályában a Kolozsvári Esthajnalcsillag/Luceafărul együttesei végeztek az élen. A Felek-alji kicsinyek végig uralták a mérkőzéssorozatot, maguk mögé hagyva a második helyezett Gheorghe Hagi Akadémia képviselőit.

A Maros-parti kupán összesen 1500 gyermek vett részt 96 csapattal, ami jóval túlhaladta az előző évek mérlegét. Az U11 korosztályban a Dési Mecsom együttese is jelen volt. (erkedi)

RÖPLABDA: OTTHON KÉSZÜL A DÉSI EGYESÜLÉS

Már augusztus 7-én elkezdték a felkészülést az új idényre a Dési Egyesülés férfi röplabdázói. Marius Dascălu és Szilágyi Tibor trénerek tanítványai naponta két edzést is tartanak. Délelőtt a fizikai erőnlét fejlesztésére, míg délután taktikai felkészülésre fektetik a fő hangsúlyt. A klub vezetősége úgy döntött, ezen a nyáron elmarad a dornavatrai táborozás, az együttes csak a sétatéri stadion környékén és az ottani sportcsarnokban készül az új bajnokságra.

Szeptember 8. és 10 között a désiek részt vesznek a Nagybányán esedákes Explorări elnevezésű barátságos nemzetközi tornán, amelyen egy kecskeméti csapattal is találkoznak. A másik két ellenfél a helybeli Explorări és a Zilahi MRK. (erkedi)

NŐI BAJNOKOK LIGÁJA: TOVÁBBJUTOTT AZ OLIMPIA

Utolsó csoportmérkőzésén 1–1-es döntetlen ért el a skót Hibernian Ladies FC ellen a Kolozsvár Arénában a Kolozsvári Olimpia Műegyetem csapata, de ez is elég volt a csoportelsőséghez és a továbbjutáshoz a női labdarúgó Bajnokok Ligájában. A gólokon Alexandra Lunca (5. perc) és Lucy Graham (84. perc) osztozott.

A második csoport másik meccsén: • WFC2 Harkov (ukrán)–Swansea Ladies 9–0 (gól: Vasziljuk – 2., Kalinyina 2 – 6. és 19., Poljukovics 2 – 29. és 94., Szkorinyina 2 – 44. és 56., Diatel – 55., valamint Malakova – 60. perc). Végeredmény: 1. OLIMPIA 7 pont, 2. Hibernian 5, 3. Harkov 4, 4. Swansea 0.