Sporthírek röviden

ÖTTUSA-VB: TIZENEGYEDIK A MAGYAR VEGYES VÁLTÓ

Tizenegyedik helyen végzett a Tomaschof Soma, Alekszejev Tamara összeállítású vegyes váltó a kairói öttusa-világbajnokság zárónapján. Eredetileg Demeter Gergely indult volna Alekszejevvel, de közvetlenül az elutazás előtt derült ki, hogy betegség miatt nem tarthat a csapattal. Így az első számban, férfi váltóban nem is volt magyar páros, mivel Tomaschof mellé ilyen rövid időn belül már nem lehetett mást nevezni. Tomaschof így végül a vegyes váltóban jutott versenyzési lehetőséghez. Magyarország így egy arany- és két ezüstéremmel zárta a világversenyt.

NŐI BL: VERESÉGGEL BÚCSÚZOTT AZ MTK

A magyar bajnok Budapesti MTK Hungária 3–0-ra kikapott a kazah BIIK Kazjgurt csapatától a női labdarúgó Bajnokok Ligája budapesti, 8. selejtezőcsoportjának harmadik, utolsó fordulójában. A sorozat honlapja szerint az Új Hidegkuti Nándor Stadionban játszott mérkőzés megnyerése továbbjutást eredményezett az előző idényben nyolcaddöntős kazah csapat számára, amely hibátlan teljesítménnyel zárta a tornát. A csoportokból csak az elsők jutottak a legjobb 32 közé (közte Románia bajnoka, a Kolozsvári Olimpia Műegyetem), továbbá a tíz csoport legjobb második helyezettje.

Eredmények, női Bajnokok Ligája-selejtező, 3. forduló: • MTK Hungária–BIIK Kazjgurt (kazah) 0–3 „ Sporting CP (portugál)–WFC Hajvalia (koszovói) 4–1. A csoport végeredménye: 1. BIIK Kazjgurt 9 pont, 2. Sporting 6, 3. MTK 3, 4. Hajvalia 0.

MENESZTETTÉK A GREUTHER FÜRTH MAGYAR EDZŐJÉT

Menesztették Radoki Jánost, a német másodosztályú Greuther Fürth labdarúgócsapatának magyar–német kettős állampolgárságú vezetőedzőjét. A trénernek hétfőn azért kellett távoznia, mert együttese négy vereséggel kezdte a bajnoki szezont. A Fürth – amelynek a magyar válogatott kapus, Megyeri Balázs a csapatkapitánya, és ott játszik a hátvéd Pintér Ádám is – négy forduló után a tabella 18., utolsó helyén áll. Radoki 1972-ben Móron született, de gyermekkorában a szüleivel Németországba költözött. Augsburgban kezdett futballozni, 1996 és 1999 között a Fürth csapatát erősítette, majd a Bundesligába feljutott Ulm szerződtette. 1999 és 2001 között 25 élvonalbeli mérkőzésen játszott, és felkeltette az akkori magyar szövetségi kapitány, Bicskei Bertalan figyelmét. 2000 őszén meg is hívta a Litvánia elleni világbajnoki selejtezőre, de végül nem lépett pályára. Radoki János a Greuther Fürth együtteséhez 2013 januárjában tért vissza. Több mint három évig a klub utánpótlásában tevékenykedett, tavaly novemberben átvette a felnőtt csapat irányítását, majd április közepén két évvel meghosszabbította a szerződését.

JUNIOR ÚSZÓ-VB: EGY MAGYAR ARANY ÉS KÉT EZÜST A ZÁRÓNAPON

Milák Kristóf 200 méter pillangón arany-, Késely Ajna 200, Németh Nándor pedig 100 méter gyorson ezüstérmet szerzett az egyesült államokbeli Indianapolisban rendezett junior úszó-világbajnokság hétfői zárónapján. A 17 éves Milák 1:53,87 perces idejével elképesztő, több mint három másodperces előnnyel diadalmaskodott, ezzel negyedik elsőségét ünnepelhette, mivel korábban 100-on, valamint a 4 x 100 és 4 x 200 méteres gyorsváltó tagjaként is győzött, továbbá 50 méter pillangón harmadik lett. A 15 esztendős Késely Ajna a 400 méter gyorson aratott győzelme mellett a harmadik ezüstjét kaparintotta meg: 200-on eddigi legjobbját (1:57,85) alaposan megjavítva, 1:57,10 perces idővel, mindössze két századdal lemaradva a győztes kanadai Taylor Ruck mögött csapott célba. Németh Nándor – aki mindkét váltóban fantasztikusan teljesített záróemberként – 48,95 másodperces idővel lett második 100 méter gyorson.

A magyarok legjobb európai országként 16 éremmel, öt arannyal, nyolc ezüsttel és három bronzzal az éremtábla negyedik helyén zárták a világbajnokságot.

Magyar éremszerzők az indianapolisi ifi vb-n:

Arany: Késely Ajna (400 gyors), Milák Kristóf (100 pillangó, 200 pillangó), 4 x 100-as férfi gyorsváltó (Milák, Barta Márton, Márton Richárd, Németh Nándor), 4 x 200-as férfi gyorsváltó (Márton, Milák, Holló Balázs, Németh).Ezüst: Késely (200 gyors, 800 gyors, 1500 gyors), Barta (400 vegyes), Holló (400 gyors), Németh (100 gyors, 200 gyors), Lakatos Dávid (800 gyors).Bronz: Barta (200 vegyes), Holló (400 vegyes), Milák (50 pillangó).

BETEG FIATAL MEGSEGÍTÉSÉRE SIETTEK A DÉS KÖRNYÉKI SPORTOLÓK

Éppen a napokban írtunk a Pecsétszegi Forrás métacsapat bajnoki címéről. Úgy látszik, az ottani sportolók emberségből is jelesre vizsgáztak. A múlt hétvégén a dési stadion pályáján a friss bajnokok a Kolozsvári Politechnika SK együttesét fogadták egy karitatív jellegű barátságos találkozón. A meccs bevételét egy dési fiatalember megsegítésére ajánlották fel. Mădălin Mureşan egy sürgős németországi műtét előtt áll, és mintegy százezer euróra van szüksége a sebészeti közbeavatkozáshoz. A métamérkőzés teljes bevételét és a jelen levő üzletemberek adományait neki ajánlották fel a szervezők, vagyis a helyi IMPACT Phoenix sportklub. Désen nem ez az első ilyen jellegű sportrendezvény, az elmúlt években még a román labdarúgó-válogatott öregfiú játékosai is bekapcsolódtak hasonló akcióba. (erkedi)

U FC: TÁVOZOTT FLORIN CORDOŞ

A Kolozsvári U FC labdarúgócsapata megvált egyik nyári szerzeményétől, közös megegyezéssel szerződést bontott a 23 éves Florin Cordoş középhátvéddel. A fiatal játékos csak egy mérkőzésen kapott játéklehetőséget a két hónap alatt: a Román Kupa első fordulójában a Beszterce megye Óvárhelyi Akarat elleni 7–0-lal végződött találkozón. A III. liga első fordulójában a CFR II. elleni meccsen Cordoş csak a cserepadon kapott helyet. A hátvéd a 2015–2016-os idényben is az U FC-t erősítette a II ligában, 18 mérkőzésen szerepelt, egy gólt lőtt. A labdarúgást 14 évesen Oláhszentgyörgyön (Sângeorz-Băi, Beszterce megye) kezdte, Mihai Georgescu professzor elhozta az Erdély FC focisuliba, ahonnan 2010-ben került az U FC fiataljaihoz.