Sporthírek röviden

Sporthírek röviden

VB: HÁROM MAGYAR BIRKÓZÓBRONZ

Kiss Balázs (98 kg) és Korpási Bálint (71 kg) után harmadik magyarként Lőrincz Tamás is bronzérmet szerzett a párizsi birkózó-világbajnokság hétfői nyitónapján, ugyanis legyőzte török riválisát a harmadik helyért rendezett összecsapáson. A háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes magyar kötöttfogású Fatih Cengizzel mérkőzött meg a dobogóért, és összességében magabiztos teljesítménnyel nyert 2–1-re. Lőrincz Tamás, aki a riói olimpia után lépett fel a 75 kilósok közé, karrierje során másodszor szerzett világbajnoki érmet: a 2014-es vb-n 66 kilogrammban végzett harmadik helyen.

Az AccorHotels Arenában előtte Korpási Bálint kapaszkodhatott fel a dobogó legalsó fokára, a 30 éves sportoló helyosztón nagy csatában 2–1-re verte az orosz Adam Kurakot. A BVSC versenyzőjének tavalyi, budapesti aranya után ez a második vb-érme.

A sort Kiss Balázs kezdte, a BVSC 34 éves versenyzője a bronzmeccsen az ukrán Dimitrij Timcsenkóval találkozott, akit nagy csatában 3–1-re győzött le. Kiss karrierje harmadik világbajnoki érmét szerezte 2009-es diadala és 2013-as harmadik helye után.

Az első napon aranyérem is került magyar birkózó nyakába, a zentai születésű, szerbiai Nemes Viktor a kötöttfogásúak 75 kg-os versenyén a döntőben 4–1-re legyőzte az orosz Alekszandr Csekirkint.

ÉV JÁTÉKOSA: CR, MESSI VAGY BUFFON

Gianluigi Buffon, Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi lesz az Év játékosa az Európai Labdarúgó Szövetségnél (UEFA), a győztest csütörtökön Monacóban hirdetik ki a Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolása alkalmával.

Az UEFA bejelentése szerint a nőknél versenyben van még a magyar származású, német válogatott Marozsán Dzsenifer, valamint a dán Pernille Harder és a holland Lieke Martens.

Messi és Cristiano Ronaldo már két-két alkalommal nyerte el a díjat. A Barcelona argentin támadója a 2010–2011-es és 2014–2015-ös, míg a BL-címvédő Real Madrid portugál játékosa a 2013–2014-es és a 2015–2016-os idényt követően lett a legjobb.

Rajtuk kívül Andrés Iniesta (2011–2012) és Franck Ribéry (2012–2013) végzett már elsőként.

Idén először díjazzák külön az előző BL-szezon legjobb kapusát, védőjét, középpályását és támadóját.

A hármas, szűkített lista a BL, valamint Európa Liga előző csoportkörében szereplő nyolcvan klub vezetőedzőjének, valamint 55 újságírónak a szavazatai alapján állt össze.

A 10-es lista: 1. Gianluigi Buffon (Torinói Juventus), 2. Leonardo Messi (FC Barcelona), 3. Cristiano Ronaldo (Real Madrid), 4. Luka Modrics (Real Madrid), 5. Toni Kroos (Real Madrid), 6. Paulo Dybala (Juventus), 7. Sergio Ramos (Real Madrid), 8. Kylian Mbappe (AS Monaco), 9. Robert Lewandowski (Bayern München), 10. Zlatan Ibrahimovic (Manchester United).

ISMÉT BÖRTÖNBE KÜLDENÉK GIGI BECALIT

Ismét börtönbe kerülhet Gigi Becali, a FCSB (korábbi Steaua) labdarúgócsapatának tulajdonosa. A bukaresti üzletember feltételes szabadlábra helyezésének visszavonását a romániai büntetés-végrehajtásban dolgozók szakszervezete (FSANP) kezdeményezte, miután Becali élő televíziós adásban fenyegette meg a jilavai börtön igazgatóját. Becali haragját az váltotta ki, hogy a börtönigazgató nem engedélyezett egy eltávozást unokatestvérének, Victor Becali játékosügynöknek, akit 2014 márciusában ítéltek el 4 évre és 8 hónapra átigazolási pénzek eltulajdonításáért és adócsalásért. Gigi Becalit 2013-ban két ügyben is egyaránt hároméves szabadságvesztésre ítélték: előbb (felfüggesztve) jogellenes fogva tartásért, majd vesztegetésért és okirat-hamisításért. Utóbbi büntetéséből kevesebb, mint két évet töltött le, amikor 2015 áprilisában feltételesen szabadlábra helyezték.

ORSZÁGOS MÉTABAJNOKOK A PECSÉTSZEGI IFIK

Dés környékén nemcsak a labdarúgás népszerű sportág, hanem a méta is. Különösen Pecsétszegen űzik e ritka sportot, ott már régi hagyománya van e játéknak. Legújabban országos szinten is ismertek az ottani fiatalok. A múlt napokban ért véget Konstancán az országos ifjúsági bajnokság, ahol a Kolozs megyei község csapata remekül szerepelt: a pecsétszegi Forrás együttese mind az ifi I., mind az ifi II. kategóriában első helyen végzett. Ugyancsak Konstancán első alkalommal szervezett a Román Szakszövetség homokon zajló bajnokságot, a pecsétszegi Forrás az ifi I. küzdelmeit a 2., míg az ifi II. a 3. helyen zárta. (erkedi)