Sporthírek röviden

Sporthírek röviden

TOP 100-AS TENISZEZŐK LÉPNEK PÁLYÁRA A KAMARAERDEI TORNÁN

Öt top 100-as teniszező lép pályára a jövő héten a 100 ezer dollár összdíjazású budapesti női salakpályás tornán. A magyar szövetség tájékoztatása szerint a kamaraerdei Sport11 központban esedékes versenyen alanyi jogon egy magyar főtáblás lesz, a világranglistán 140. Gálfi Dalma, de szabadkártyával mások is felkerülhetnek még. A 32-es főtáblán szerepel az amerikai Christina McHale (60.), Irina-Camelia Begu (64.), a kínai Cseng Szaj-szaj (71.), a szlovák Jana Cepelová (91.) és a szerb Alexandra Krunics (99.). A selejtező szombaton kezdődik, majd a főtábla küzdelmei következnek, a döntőt jövő szombaton rendezik. A versenyre ingyenes a belépés.

GYULAI MEMORIAL: KÉT MAGYAR GYŐZELEM ÉS EGY ORSZÁGOS CSÚCS

Márton Anita megnyerte a női súlylökést, Kővágó Zoltán pedig a férfi diszkoszvetést kedden a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon, amelyen Baji Balázs 110 méter gáton 13,15 mp-cel országos csúcsot futott. Az olimpiai bronzérmes Márton Anita remek sorozatot produkált, fölényére jellemző, hogy a hatból öt dobásával megnyerte volna a székesfehérvári viadalt, amelyen utolsóra 19,23 métert ért el. A 38 éves Kővágó Zoltán 65,67 méterrel végzett az élen, a 2004-es athéni játékok ezüstérmese egyúttal teljesítette a londoni világbajnokság kvalifikációs szintjét. Baji Balázs idén harmadszor javította meg az országos rekordot 110 méter gáton. Ezúttal 13,15 másodperccel adta át a múltnak 13,23-as csúcsát, egyúttal negyedik helyen ért célba. A számot az olimpiai bajnok jamaicai Omar McLeod nyerte 12,96 mp-cel, ezzel kiérdemelte a verseny legjobb teljesítményéért járó Spiriev Bojidar-trófeát. Női 100 méter gáton ugyancsak remek eredmény született, az amerikai Kendra Harrison 12,28 másodperccel diadalmaskodott, azaz mindössze nyolc századdal maradt el világcsúcsától. Az olimpiai és világbajnokok sorát felvonultató mezőny kiváló eredményeinek köszönhetően a Gyulai Memorial összpontszámban megelőzte az oslói Gyémánt Liga-viadalt.

TOUR: MÁRIS MEGLENNE AZ IDEI GYŐZTES?

Fabio Aru nyerte szerdán a Tour de France országúti kerékpáros körverseny ötödik szakaszát, amelyen a címvédő Chris Froome átvette a vezetést összetettben. A Vittel és a La planche des belles filles közötti 160,5 kilométeres etapon egy nyolctagú szökevénycsoport sokáig a főmezőny előtt haladt, ám a viadal idei első hegyi befutójához közeledve elfogyott az előnye. Az emelkedőn a háromszoros bajnok Froome csapata, a Sky vezette fel nagy tempóban az esélyeseket magában foglaló élbolyt. A 2015-ös Vueltán győztes Aru két és fél kilométerrel a cél előtt remek ütemben váltott még nagyobb tempóra, ezt a többiek nem bírták, így az olasz versenyző életében először nyert szakaszt a Touron. Sikere azt is jelenti, hogy csütörtökön ő viselhette a hegyi pontversenyben élen állónak járó pöttyös trikót. Másodikként Daniel Martin, harmadikként pedig, 20 másodperc hátránnyal Froome ért célba, utóbbi átvette a sárga trikót az első szakasz óta éllovas csapattársától, az etap végén már segítőként dolgozó Geraint Thomastól. Az első komoly emelkedőn a kétszeres bajnok Alberto Contador 26, míg Nairo Quintana 34 másodperccel maradt el Arutól. A La planche des belles filles-en harmadszor volt hegyi befutó, az előző két alkalommal az nyerte – Bradley Wiggins és Vincenzo Nibali – a Tourt, aki itt az élre állt összetettben.

Tour de France, 5. szakasz, Vittel-La Planche des belles filles, 160,5 km, hegyi befutó: 1. Fabio Aru (olasz, Asztana) 3:44:06 óra, 2. Daniel Martin (ír, Quick-Step) 16 másodperc hátrány, 3. Chris Froome (brit, Sky) 20 mp h. Az összetett élcsoportja: 1. Froome 18:38:59 óra, 2. Geraint Thomas (brit, Sky) 12 mp h., 3. Aru 14 mp h.

NEMESZSUKI HÁTVÉDDEL ERŐSÍTETT A SEPSI OSK

Javában készülnek az Orange I. liga nyitányára az újonc Sepsi OSK vezetői. Egyre-másra igazolják a játékosokat a székelyek, nem kívánnak csak átmenetileg szerepelni  az élvonalban. Legújabb szerzeményük a nemeszsuki Kiss Pál. A 22 esztendős hátvéd még szerepelt a sepsiszentgyörgyi együttesben, de az utóbbi évadban a Kis-Szamos menti klubnál volt nyilvántartva. Nem nagyon játszott, ezért visszament a kovásznai alakulathoz. Ami a Nemeszsuki Egyesülést illeti, még mindig edző nélkül vannak. Mészáros Alpár volt technikai igazgató sem marad, a klub pénzügyi gondjai még mindig nem tisztázódtak. Továbbra is homályos a helyzet a múlt bajnokságban bronzérmes gárdánál. (erkedi)