Sporthírek röviden

Sporthírek röviden

HOSSZÚ KATINKA BEJELENTETTE A PROFI ÚSZÓK VILÁGSZÖVETSÉGÉNEK MEGALAKULÁSÁT

Hosszú Katinka kedden bejelentette, hogy 30 úszó, köztük 15 olimpiai bajnok részvételével megalakul a Profi Úszók Világszövetsége, a GAPS (Global Association of Professional Swimmers), amelyben minden egyes kontinens képviselteti magát. A háromszoros olimpiai bajnok magyar sportoló a Facebook oldalán azt írta, hogy az elmúlt két hétben megtanulta, ennyi idő alatt a versenyek, a pályafutások mellett egy egész sportág is új irányt vehet. „Bár reménykedtem benne, hogy legutóbbi, nektek címzett levelem sokak számára gondolatébresztő lesz majd, de arra még én sem számítottam, ami történt. Nem arra gondolok, hogy a sajtó ennyire felkapja a témát, hogy olyanok tesznek fel kérdéseket a sportág problémáiról, akiknek ez eddig eszükbe sem jutott volna, hanem arra, ahogy ti, úszók, világszerte megmozdultatok” – fogalmazott versenyzőtársaihoz szólva, utalva a június 21-én nyilvánosságra hozott nyílt levelére, amelyben arra kérte az úszókat, hogy közösen lépjenek fel a nemzetközi szövetségben (FINA) szerinte uralkodó káosz ellen.

GYŐZELMET ÉRT A VILÁGBAJNOK HOSSZÚ HAJRÁJA A TOUR DE FRANCE-ON

A szlovák Peter Sagan nyerte hétfőn a Tour de France országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszát, összetettben pedig továbbra is a brit Geraint Thomas áll az élen. A Verviers és Longwy közötti 212,5 kilométeres etapon többen próbálkoztak szökéssel, de a mezőny húsz kilométerrel a cél előtt mindenkit utolért. A sprintbefutóban a világbajnok Sagan hosszú hajrát nyitott, próbálkozása pedig sikerrel járt, a győzelemért járó tíz másodperces időjóváírásnak köszönhetően pedig összetettben feljött a negyedik helyre. Az utolsó kilométeren belüli emelkedő kissé megrostálta a mezőnyt, a sprinterek – Saganon kívül – mind leszakadtak, így az összetett élcsoportja kissé átrendeződött: Thomas mögött immár címvédő csapattársa, Chris Froome a második. A végső győzelemre esélyes kerekesek egyszerre, két másodperc hátránnyal értek célba.

Eredmények, 3. szakasz, Verviers-Longwy, 212,5 km: 1. Peter Sagan (szlovák, BORA) 5:07:19 óra, 2. Michael Matthews (ausztrál, Sunweb) azonos idővel, 3. Daniel Martin (ír, Quick-Step) a. i. Az összetett élcsoportja: 1. Geraint Thomas (brit, Sky) 10:00:31 óra, 2. Chris Froome (brit, Sky) 12 mp hátrány, 3. Matthews azonos idővel, 4. Sagan 13 mp h.

A mezőnyre kedden a Mondorf-Les-Bains és Vittel közötti 207,5 kilométeres szakasz várt. A 104. Tour de France-on a július 23-i, párizsi befutóig 3540 kilométert teljesít a mezőny.

A ZILAHI BAJNOK RÖPLABDACSAPAT MEGVÁLT LEGJOBB JÁTÉKOSÁTÓL

Ősztől a Zilahi MRK bajnok férfi röplabda együttesének nélkülöznie kell legjobb emberét. Adrian Radu Gontariu sokszoros válogatott röplabdázóról van szó, aki csupán egy évet töltött a szilágysági klubnál. Ezen a nyáron a Galaci Arcada és a Ploieşti-i Tricolorul is le akarta szerződtetni, de ő külföldi klubot választott. Még nem lehet tudni hová is megy a 33 éves játékos, de annyit tudunk, hogy a választék nagy. Török, lengyel (ahol még szerepelt) és francia alakulatok érdeklődnek iránta. Gontariu eddig tíz (!) alkalommal volt országos bajnok, utoljára éppen a Meszes alji gárdával. A zilahiak gondoskodnak helyettesítéséről, jelenleg tárgyalásokat folytatnak a lengyel Pawel Adamajtis sportolóval, aki eddig még  Olaszországban és Katarban játszott. Az elkövetkező napokban véglegesítik a tárgyalásokat. (erkedi)