Sporthírek röviden

Sporthírek röviden

MARATONI KAJAK-KENU EB: CSAY RENÁTA DUPLÁZOTT

A kajakos Csay Renáta a szombati, egyesbeli diadala után vasárnap Bara Alexandrával párosban is aranyérmet szerzett a portugáliai Ponte de Limában rendezett maratoni kajak-kenu Európa-bajnokságon. Ugyancsak győzött a zárónapon a Boros Adrián, Solti László kajak kettes, míg a Kövér Márton, Dóczé Ádám kenus duó ezüstérmes lett. A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint a Csay, Bara kettős szinte rajt-cél győzelmet aratott a másik magyar egység, Katona Lili és Váczai Enikő előtt. A táv 26,2 kilométer volt. A kenusok hasonló távú versenyében a Kövér, Dóczé kettős is végig az élen haladt, a verseny az utolsó forduló után dőlt el, a finist a rivális spanyolok, Manuel Campos és José Sanchez bírták jobban. Érdekesség, hogy Kövér Márton szombaton egy hasonlóan nagy finis után verte meg Campost egyesben, és szerzett Európa-bajnoki címet. A férfi kajakosoknál Boros és Solti ugyancsak egy spanyol ellenféllel, Walter Bouzannal és Alvaro Fernandezzel vívott nagy csatát, de itt a végén a magyarok örülhettek. A magyar küldöttség 27 érmet gyűjtött a kontinensviadalon, a felnőtteknél 6 arany-, 6 ezüst- és 1 bronzérem volt a mérleg.

„Azt hiszem, mindannyian elégedettek lehetünk” – mondta az MTI-nek Weisz Róbert maratoni szakágvezető. „Minden szakágban nyertünk aranyérmet és további érmeket, ráadásul a második egységeink is várakozáson felül teljesítettek.” A szakember hozzátette, külön örül annak, hogy a magyarok közül senki nem adta fel a viadalt, és kiemelte Csay Renáta teljesítményét, aki 40 évesen is a világ élvonalához tartozik.

HOMOKON IS SIKERESEN BIRKÓZNAK A SZAMOSÚJVÁRIAK

Nemcsak teremben, hanem a tengerparti homokon is jól szerepelnek a Kolozsvári Jövő ISK szamosújvári szakosztályának birkózói. A napokban bonyolították le Május 2 üdülőhelyen homokon rendezett országos bajnokságot, amelyen a Kis-Szamos menti sportolók is részt vettek. Közülük a legjobban Florin Dreve szerepelt, aki a 70 kilósok kategóriájában a harmadik helyen végzett. A dengelegi születésű ifjú jelenleg a resicabányai olimpiai központ tagja, de a tengerparti versenyen a szamosújvári birkózószakosztályt képviselte. Ugyancsak Szamosújvárról Monica Gal és Paula Hognogi ötödik volt az 50, illetve 60 kilósoknál. Mindegyikük Valentin Sătmărean szamosújvári edző tanítványa. E hétvégén, július elsején a Jövő ISK birkózói kolozsvári nemzetközi versenyen vesznek részt. Ezzel lezárult a hivatalos idény a szamosújvári birkózóknak, akik augusztus végén kezdik el a felkészülést az új évadra. (erkedi)

KITTEL NYERTE A TOUR MÁSODIK SZAKASZÁT

A német Marcel Kittel nyerte vasárnap a Tour de France országúti kerékpáros körverseny második szakaszát, összetettben továbbra is a brit Geraint Thomas áll az élen. A Düsseldorf és Liége közötti 203,5 kilométeres etapon négyen próbálkoztak szökéssel, de a csoport a végére kétfősre csökkent, akiket végül mindössze egy kilométerre a céltól ért utol a mezőny. A sprintbefutóban Kittel bizonyult a leggyorsabbnak, aki a győzelemért járó tíz másodperces időjóváírásnak köszönhetően összetettben feljött a harmadik helyre. A szinte végig esős szakaszon volt egy bukás, melybe belekeveredett a címvédő Chris Froome is, azonban a brit kerekes időhátrány nélkül ért a célba.

Eredmények, 2. szakasz, Düsseldorf–Liége, 203,5 km: 1. Marcel Kittel (német, Quick-Step) 4:37:06 óra, 2. Arnaud Demare (francia, FDJ) azonos idővel, 3. Andre Greipel (német, Lotto) a. i. Az összetett élcsoportja: 1. Geraint Thomas (brit, Sky) 4:53:10 óra, 2. Stefan Küng (svájci, BMC) 5 mp hátrány, 3. Kittel 6 mp h.

A mezőnyre hétfőn a Verviers és Longwy közötti 212,5 kilométeres szakasz várt. A 104. Tour de France-on a július 23-i, párizsi befutóig 3540 kilométert teljesít a mezőny.