Sporthírek röviden

Sporthírek röviden

KILENC CSAPATTAL RAJTOL A HOKILIGA

Kilenc csapat indul az élvonalbeli MOL-liga jégkorong-bajnokság 2017–2018-as idényében. A magyar sportági szövetség (MJSZ) honlapja szerint kilenc együttes nevezett a pénteken lejárt határidőig, és eldőlt az is, hogy nem tudnak megoldást találni a Debreceni HK felnőtt férficsapatának szerepeltetésére. Az MJSZ elnöksége korábban meghosszabbította a nevezési határidőt abban a reményben, hogy a hajdúsági klubnak sikerül rendeznie pénzügyi nehézségeit.

Az élvonalban való indulástól már korábban visszalépett a szerb HK Belgrád és felvették az osztrák Vienna Capitalst. A liga csapatai ugyanakkor jelezték, hogy nem támogatják a Galaci Dunărea MSC indulását, így két romániai együttes, a Brassói Corona ASC és a Csíkszeredai Sportklub játszik majd a ligában.

A következő csapatok neveztek a ligaküzdelmekre: Brassói Corona ASC, Dunaújvárosi Acélbikák, Diósgyőri VTK Jegesmedvék, EV Vienna Capitals, Fehérvári Titánok, Ferencvárosi Torna Club, MAC Budapest, Újpesti TE, Csíkszeredai Sportklub.

ELHUNYT KOVÁCS LÁSZLÓ VÁLOGATOTT LABDARÚGÓKAPUS

Elhunyt Kovács László korábbi 12-szeres válogatott labdarúgókapus. A Kisalföld internetes portál beszámolója szerint a volt játékos rövid szenvedés után, gyógyíthatatlan betegség következtében, életének 67. évében hunyt el. Kovács László a Videotonban és a Győri ETO-ban töltötte legjobb éveit, utóbbi együttessel kétszer is magyar bajnoki címet szerzett. A válogatott kapuját 12 alkalommal védte 1975 és 1977 között, és tagja volt az 1978-as argentínai világbajnokságon szereplő magyar nemzeti csapatnak.

MARATONI KAJAK-KENU EB: CSAY RENÁTA ÉS KÖVÉR MÁRTON ARANYÉRMES

Két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek a magyar versenyzők a szombati felnőtt egyes versenyszámokban a portugáliai Ponte de Limában rendezett maratoni kajak-kenu Európa-bajnokságon. A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint a győzelem a kajakos Csay Renáta és a kenus Kövér Márton nevéhez fűződik. Előbbi minimális különbséggel győzte le brit riválisát, utóbbi pedig – immár sokadszor – a spanyol Manuel Camposszal vívott nagy csatát az elsőségért. A férfi kajakosok küzdelme nagy taktikai csatát hozott, ebből Boros Adrián ezüstérmesként jött ki - a győzelem a portugál José Ramalhóé lett. Kiszli Vanda a női kajakosoknál szerzett bronzérmet. Az Eb vasárnapig tartott, a zárónapon a felnőttek páros versenyszámait rendezték.

NEM PÓLÓZHAT A MAGYAR VÁLOGATOTTBAN GIORGETTI

Nem járult hozzá a FINA, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség ahhoz, hogy Alex Giorgetti sportállampolgárságot váltson, így az olasz-magyar pólós egyelőre nem szerepelhet a magyar nemzeti együttesben – írta szombaton honlapján a magyar sportági szövetség (MVLSZ). Giorgetti januárban jelezte Märcz Tamás szövetségi kapitánynak, hogy a jövőben szívesen szerepelne a magyar válogatottban. A kettős állampolgárságú szélső Budapesten született, de Olaszországban lett ismert játékos, és az olasz nemzeti csapattal szerzett világbajnoki arany- és olimpiai ezüstérmet. A 29 esztendős Giorgetti tavaly áprilisban játszott utoljára az olasz válogatottban, míg a 2012–2013-as idényt Debrecenben töltötte, az egyeztetéseket követően pedig a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elküldte a szükséges papírokat a nemzetközi szövetségnek.

A szabályok szerint ez esetben sportállampolgárság-váltásról lenne szó, amelyhez a FINA jóváhagyása kell, és ennek feltétele egyebek mellett az állampolgárság, a fogadó országban meglévő lakóhely, vagy éppen az új országban eltöltött egy év. A wpworld.com olasz honlap azonban arról adott hírt, hogy a FINA mostani döntése szerint a 2012–2013-as szezon „nem ér”, a nemzetközi szövetség ugyanis azzal az indokkal utasította el a kérelmet, hogy Alex Giorgetti az elmúlt évet nem töltötte Magyarországon.

„A FINA egyelőre nem járult hozzá a sportnemzetiség megváltoztatásához. Alex Giorgetti magyar állampolgár, később újra felvetjük majd a kérdést” – mondta a honlapnak Nemcsik Balázs, az MVLSZ igazgatója.

BRIT KEREKES NYERTE AZ ELSŐ SZAKASZT A TOURON

Geraint Thomas, a Team Sky versenyzője nyerte a 104. Tour de France országúti kerékpáros körverseny első szakaszát, így ő viselheti vasárnap az összetettben élen állónak járó sárga trikót. A brit kerekes a szombati, düsseldorfi esős prológon – amely a viadal két egyéni időfutamának egyike volt – 16:04 perces időeredménnyel teljesítette a 14 kilométert, és öt másodperccel előzte meg a második helyezett svájci Stefan Küngöt. A dobogó harmadik fokára Thomas csapattársa, a fehérorosz Vaszil Kirijenka állhatott fel.

Az összetett esélyesei közül a címvédő, háromszoros bajnok brit Chris Froome – Thomas csapattársa – tekerte a legjobb időt (12 másodpercet kapott honfitársától), a többi élmenőnél közel 40 másodperccel ment gyorsabban.

A nap legdrámaibb pillanatát az összetett elsőségre törő kolumbiai Nairo Quintana első számú segítője, a 37 éves Alejandro Valverde szolgáltatta: a Movistar spanyol kerekese az egyik kanyarban megcsúszott, bukott, nekiesett a pályát elkerítő kordonnak, és fel kellett adnia a viadalt.

Eredmény, 1. szakasz, Düsseldorf, 14 km, egyéni időfutam: 1. Geraint Thomas (brit, Team Sky) 16:04 perc; 2. Stefan Küng (svájci, BMC Racing) 5 másodperc hátrány; 3. Vaszil Kirijenka (fehérorosz, Team Sky) 7 mp h.