Sporthírek röviden

Sporthírek röviden

HOSSZÚ KATINKA IS JELÖLT AZ ESPYS-DÍJRA

Hosszú Katinka is jelölt a legnagyobb amerikai sportportál, az ESPN által alapított ESPYS-díjra, amelyet az év legjobb teljesítményéért osztanak ki számos kategóriában. A riói olimpián három arany- és egy ezüstérmet szerző úszó a nemzetközi kategóriában versenyez az elismerésért. Ellenfele az ötkarikás játékok történetének legeredményesebb sprintere, a Brazíliában ugyancsak három bajnoki címet elérő jamaicai Usain Bolt; a portugál labdarúgó-válogatottal Európa-bajnok, a Real Madriddal pedig spanyol bajnok és Bajnokok Ligája-győztes Cristiano Ronaldo; az MMA-bajnok Conor McGregor és az ökölvívó Canelo Álvarez. A jelöltekre a szurkolók szavazhatnak az interneten. A kategóriák győzteseit július 12-én hirdetik ki Los Angelesben, egy nagyszabású gálán, amelynek házigazdája minden idők egyik legjobb amerikaifutball-játékosa, Peyton Manning lesz.

VÁLTOZÁSOK SOROZATA A ZILAHI FC-NÉL

Szinte naponta találunk újdonságot a Zilahi FC háza táján, a III. ligában szereplő labdarúgócsapatnál gyökeres változások vannak ezen a nyáron. Miután új szponzor és új tréner került a Meszes alji együtteshez, e hét közepén még érkezett egy új vezető a szilágysági klubhoz. A dési Gabriel Magdaş technikai igazgató helyébe egy I. ligában is megfordult tapasztalt szakemberre tették rá kezüket a zilahiak. Robert Bălăeţ szakvezetőről van szó, aki eddig a Zsilvásárhelyi/Târgu Jiu-i Pandúrok alakulatát irányította. A 43 esztendős fociszakértő sokat tehet az évek óta II. ligára álmodozó csapatnál, különösen a szervezés terén. (erkedi)

MOB: AUGUSZTUS 10-TŐL VÉKÁSSY BÁLINT A FŐTITKÁR

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége egyhangúlag támogatta a kinevezését, így augusztus 10-től Vékássy Bálint lesz a szervezet főtitkára. A posztra Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke javasolta a szakembert, akit kedden hallgattak meg a vezető testület tagjai. Bartha Csaba május elején távozott a posztról, azóta megbízott főtitkárként Fábián László látta el a feladatokat, ő Vékássy Bálint munkába állása után továbbra is a MOB sportigazgatója lesz. A MOB-tól kapott tájékoztatás szerint a 43 éves Vékássy Bálint 1982 és 1996 között kajakozott, korosztályos, majd felnőtt válogatott volt, kétszeres ifjúsági világbajnok. Versenyszervezőként több jelentős hazai világverseny rendezésében vállalt főszerepet, és több mint egy évtizede dolgozik a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetségnek versenybíróként, tanácsadóként, fotósként.

MEGSZÜLETETT KOZÁK DANUTA GYERMEKE

Megszületett az ötszörös olimpiai bajnok kajakozó Kozák Danuta gyermeke szerdára virradó éjjel. Kislánya, Somogyi Zora születéséről a sportoló adott hírt közösségi oldalán. A gyermek édesapja Somogyi Béla, aki Kozák férje és edzője is egyben. A sportoló december 26-án jelentette be, hogy állapotos, ezért 2017-ben egyetlen versenyen sem indul. A 30 éves Kozák Danuta a 2012-es, londoni ötkarikás játékokon egyesben és négyesben lett aranyérmes, Rióban mindkét számban megvédte címét, továbbá párosban Szabó Gabriellával is győzött. Emellett 11-szeres világ- és 14-szeres Európa-bajnok.

CFR 1907: TÁVOZOTT LIVIU ANTAL, MARC BEFEJEZI PÁYLAFUTÁSÁT

Sajtóhírek szerint a Kolozsvári CFR 1907 labdarúgócsapata és Liviu Antal szerződést bontott, a 28 éves játékos a Bajnokok Ligája selejtezőben érdekelt litván sorozatban négyszer bajnok címet elért Zalgiris Vilniushoz igazolt –  kedden már be is mutatták új együttesénél. A középpályás télen érkezett a vasutasokhoz, de csak hét meccsen kapott játéklehetőséget. Karrierje során Liviu Antal megfordult még a Zsilvásárhelyi/Târgu Jiu-i Pandúrok, az izraeli Hapoel Tel-Aviv és Beitar Jeruzsálem, a török Genclerbirligi, a Vászlói/Vaslui-i FC, a Galaci Oţelul (amelyet 2011-ben bajnoki címhez és Szuperkupához segített), a Marosvásárhelyi ESE/ASA, valamint a Chiajnai Concordia csapatánál. Egyszeres válogatott, a 2013–2014-es idényben a Vászló színeiben gólkirály lett 15 találattal.

A CFR 1907-től szintén távozó 34 esztendős Traian Marc kapus közösségi oldalán bejelentette: szögre akasztja a kesztyűt, visszavonul. Marc 2015 és 2017 között 43 alkalommal őrizte a vasutasok hálóját. Utolsó mérkőzését május 6-án vívta a CFR-nél, amikor a rájátszás az utolsó előtti fordulójában a kolozsvári csapat 3–0 arányú vereséget szenvedett a Bukaresti Dinamótól a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban.

PAOLO MALDINI ÚJ SPORTÁGBAN JELESKEDIK

Indulási jogot szerzett a jövő héten kezdődő milánói challenger tenisztornára Paolo Maldini, az AC Milan és az olasz válogatott korábbi sztárlabdarúgója. A hamarosan 49 éves, legendás játékos két esztendővel fiatalabb edzőjével, Stefano Landonióval harcolta ki a részvétel jogát párosban, miután megnyertek egy selejtező versenyt. A 126-szoros válogatott Maldini az AC Milannal hétszer nyert olasz bajnokságot és ötször Bajnokok Ligáját, illetve BEK-et.

VIKTORIJA AZARENKA VISSZATÉRT

Három mérkőzéslabdát hárítva győzött a szülési szabadsága után visszatérő Viktorija Azarenka a 250 ezer dollár összdíjazású mallorcai füvespályás női tenisztorna szerdai játéknapján. A japán Ozaki Risa elleni összecsapás még kedden kezdődött, ám akkor sötétedés miatt félbeszakadt. A 27 éves Azarenka végül három mérkőzéslabdát hárítva 6:3, 4:6, 7:6-ra győzött, így bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol a horvát Ana Konjuh lesz az ellenfele. A fehéroroszok korábbi világelsője decemberben adott életet fiának, és egyéves szülési szabadsága után ez az első tornája.

CSŐDBE MENT A TENISZLEGENDA

Egy londoni bíróság csődeljárást kezdeményezett Boris Becker ellen. A 49 éves, háromszoros wimbledoni bajnok exteniszező angol befektetőknek tartozik, az eljárást egy olyan bankár kezdeményezte, akinek Becker már két éve tartozik. A korábbi világelső Becker nem ment el a bírósági meghallgatásra, egy közleményben pedig azt írta, meglepte és csalódást okozott neki a döntés. A hatszoros Grand Slam-győztes (a három wimbledoni győzelem mellett kétszer nyert Australian Opent, egyszer pedig US Opent) német ügyvédjei 28 nap haladékot szerettek volna kérni, hogy megbízójuk eladhasson egy mallorcai ingatlant, a bíróság viszont ezt megtagadta. Az 1999-ben visszavonult Boris Becker tavaly decemberig Novak Djokovics edzőjeként tevékenykedett. Irányításával a szerb teniszező az ausztrál nyílt bajnokságot és a wimbledoni tornát kétszer, a francia és az amerikai nyílt bajnokságot pedig egyszer nyerte meg.

BIZTONSÁGI OKOK MIATT NEM INDUL MAGYAR AZ IFI ATLÉTIKAI VB-N

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöksége úgy döntött, hogy biztonsági okok miatt nem küld versenyzőket Kenyába, a július 12-én kezdődő ifjúsági világbajnokságra. Az utanpotlassport.hu-nak Spiriev Attila, a MASZ szakmai igazgatója elmondta, hogy a szövetség június 7-én kapott levelet a magyar külügyminisztériumtól, amely állásfoglalásában határozottan ellenezte az utazást Nairobiba. A veszélyt az jelenti, hogy Kenyában augusztus elején parlamenti választásokat tartanak, és a kampányidőszakban jelentősen megnő a terrorfenyegetettség. Spiriev hozzátette: Gyulai Miklós a levél kézhezvétele után azonnal összehívta az elnökséget, amely egyhangúlag hozta meg döntését. Az ifjúsági vb-re eddig 14 magyar versenyző biztosította a helyét, de Spiriev szerint végül 16-17 tagú lett volna a csapat, amelynek tagjait kárpótolni szeretné a szövetség. A MASZ közülük a lehető legtöbb sportolót elindítja majd a junior Európa-bajnokságon, egyúttal valamennyiükre úgy tekint, mint az ifjúsági vb sikeres szereplőire, ami a 2018-as ösztöndíjak, edzőtáborok meghatározásánál lesz fontos. Magyarország 18. országként lépett vissza az ifjúsági atlétikai-vb-től.