Sporthírek röviden

ZILAH A RÖPLABDA CHALLENGE CUPBAN

Utolsó pillanatban lemondta Európa legrangosabb kupájában való szereplését a Zilahi MRK országos bajnok férfi röplabdacsapata. A klub vezetősége úgy döntött a rangsorban harmadik kontinensrendezvényre iratkoztak fel a szilágyságiak, ami azt jelenti a Challenge Cupban játszanak ősztől. Már ismert az első forduló ellenfele is, amely nem más, mint a jól ismert Lisszaboni Benfica együttese. A portugál csapat 1937-ben alakult és eddig 30 alkalommal szereztek országos trófeát, amelyből 7 bajnoki cím. Ugyanakkor 16 Portugál Kupa sikerrel is büszkélkedhetnek a luzitánok. Az első találkozót a portugál fővárosban rendezik a november 21. és 23. közötti időszakban, míg a visszavágó Zilahon esedékes november 28. és 30. között. (erkedi)

NŐI KÉZILABDA VB-SELEJTEZŐ: A MAGYAR VÁLOGATOTT DÖNTETLENNEL JUTOTT KI

A magyar női kézilabda-válogatott 24–24 (10–11) arányú döntetlent játszott Szlovákia vendégeként a világbajnoki selejtező szerdai visszavágóján Pozsonyban, így 52–43-as összesítéssel kijutott a decemberi, németországi tornára. Kim Rasmussen szövetségi kapitány együttese 28–19-re győzött szombaton a párharc első, debreceni mérkőzésén, így idegenben nem fenyegette veszély a továbblépését.  A magyar csapat többször is vezetett három góllal, de rendkívül hullámzó játékot produkált, így az előnyét végül nem tudta megőrizni. A mezőny legeredményesebb játékosa Görbicz Anita volt nyolc találattal. A szlovákok legeredményesebbje, Martina Skolkova hat góllal zárt. A két csapat 20. alkalommal találkozott egymással: egy szlovák és 16 magyar siker mellett ez volt a harmadik döntetlen. A decemberi lesz a sportág 23. női világbajnoksága, a magyarok csak kétszer, 1990-ben és 2011-ben hiányoztak a mezőnyből. A december 1. és 17. közötti világverseny (amelyre Románia is kijutott egy nappal korábban) sorsolása június 27-én Hamburgban esedékes.

MAGYAR CÍMVÉDÉS A DARTS EURÓPA-BAJNOKSÁGON

Az Ihász Veronika, Horváth Klaudia női páros első lett az olaszországi darts (hajítótüske) Európa-bajnokságon. A kettős az előző kontinensbajnokságon is győzött, így újabb sikerével sporttörténelmi tettet hajtott végre, az Eb-k történetében ugyanis női párosban ez az első címvédés. A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) szerdai tájékoztatása szerint a magyar duó a verseny elején vigaszágra került, de onnantól nem hibázott, s a fináléban a spanyolok ellen győzött 3–0, 3–2-re. Az EDU soft darts Európa-bajnokságot Caorléban rendezték. A sportág Magyarországon is egyre népszerűbb, amit többek között az is jelez, hogy jövőre Budapest ad otthont a steel (acélhegyű darts) Eb-nek.

U FC: III. LIGÁS SELEJTEZŐ

Szombaton 18 órakor a Kolozsvár Arénában rendezik a III. ligába jutás párharcának első felvonását Kolozs és Máramaros megye negyedosztályú bajnoka között, a Kolozsvári U FC a Magyarláposi Lápost fogadja. A visszavágó egy hét múlva esedékes.

ÖT U-S A TESTÉPÍTŐ VÁLOGATOTTBAN

A Román Testépítő és Fitnesz Szövetség öt sportolót hívott be a Kolozsvári Universitatea Sportklubtól a válogatottba, amely a november 9. és 13. között Besztercén rendezett junior és masters világbajnokságra készül – közölte az egyesület honlapja.

Az U-s kerettagok: Cristian Martin (junior testépítők, 75 kg alattiak), Pécsi Nikolett (juniori bodyfitnesz), Dragoş Becheş és Ovidiu Butoeru (junior men physique) és Sebastian Văsuţ (master bodybuilding).

KÉT ÉREM A BIRKÓZÓK ROMÁN KUPÁJÁN

Arany- és bronzérmet nyertek a Kolozsvári Universitatea Sportklub sportolói (edző: Aurel Şuteu) a Konstancán rendezett felnőtt birkózó Román Kupán – közölte az egyesület honlapja. Roman Duskov némi meglepetésre a 65 kilósok versenyét megnyerte, a döntőben az országos bajnok David Dobrét (Jimboliai ACS Voinţa) 10–0-ra leiskolázta. A 90 kg-os súlycsoport bronzmérkőzését két U-s vívta, Boros Gábor és Vlad Boieriu küzdelméből utóbbi került ki győztesen. Ötödik helyen végzett még Gabriel Badea és Petruţ Moigrădean a 70 kg-os, illetve a 84 kg-os súlycsoportban. A birkózók számára a jövő héten következik a lugosi országos csapatbajnokság döntője.

VISSZAVONUL AZ OSZTRÁKOK SÍVILÁGBAJNOKA

Bejelentette visszavonulását Elisabeth Görgl, az osztrákok világbajnok alpesi sízője. A 36 éves sportoló sajtótájékoztatón közölte döntését, a 2011-es garmisch-partenkircheni vb-n lesiklásban és szuperóriás-műlesiklásban is győzött, a 2010-es vancouveri téli olimpián pedig bronzérmes lett lesiklásban és óriás-műlesiklásban. Görgl 378 Világkupa versenyén hét győzelmet aratott, az utolsó sikerével – 2014. december 21-én, Val d’Isere-ben – a Vk történetének legidősebb bajnoka lett 33 évesen és 304 naposan. Ezt a rekordot még most is tartja.