Sporthírek röviden

Sporthírek röviden

SPORTTÖRTÉNELMI MAGYAR EB-ARANY JU-JITSUBAN

Megszületett a Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség első felnőtt Európa-bajnoki aranyérme: a sporttörténelmi siker Szekeres Ákos nevéhez fűződik, aki a Banja Lukában megrendezett kontinensviadalon földharcban lett első. A japán eredetű küzdősport bosznia-hercegovinai Eb-jén a magyar színeket kilenc sportoló képviselte klasszikus ju-jitsu küzdelem, földharc és páros önvédelem versenyszámokban. Közülük földharcban, a 85 kilogrammos súlycsoportban Szekeres Ákos 19 fős mezőnyben szerzett Eb-aranyat – a Nemzeti Versenysport Szövetség szerdai tájékoztatása szerint. A ju-jitsuban és cselgáncsban egyformán feketeöves sportoló a selejtezők során mindkét ellenfelét fojtással kényszerítette feladásra. Az elődöntőben nagy csatában egy kétpontos földre vitellel győzött egy horvát ellen, majd a döntőben hátsó fojtással kerekedett felül svájci riválisán.

ALLEGRI 2020-IG HOSSZABBÍTOTT A JUVENTUSSZAL

További két évvel, 2020-ig meghosszabbította szerződését Massimiliano Allegri, a Torinói Juventus labdarúgócsapatának vezetőedzője. Az olasz bajnok és kupagyőztes, Bajnokok Ligája-döntős torinói klub szerdán a honlapján jelentette be a hírt; a 49 esztendős olasz szakember szerződése jövő júniusig szólt volna. Allegri 2014-ben lett a Zebrák vezetőedzője, azóta három-három bajnoki címet és Olasz Kupát, valamint egy Olasz Szuperkupát nyert az együttessel. Irányítása alatt 114 Serie A-találkozójából 84-et megnyert a Juventus, amelyet kétszer is a BL fináléjáig vezetett: 2015-ben az FC Barcelona (3–1), a múlt szombati döntőben pedig a Real Madrid (4–1) győzte le a torinói csapatot.

FUCSOVICS NYERTE A MAGYAR CSATÁT

Az olaszországi Vicenzában rendezett ATP-Challenger tenisztornát Fucsovics Márton nyerte meg, miután szetthátrányból fordítva legyőzte a szerbiai Györe Lászlót/Lazlo Djerét.

Eredmény az ATP honlapja alapján, döntő: Fucsovics–Györe/Djere (szerbiai, 7.) 4:6, 7:6 (7), 6:2.

TÍZ GÓLLAL LEGYŐZTE ROMÁNIÁT A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT

A világbajnoki selejtezőre készülő magyar női kézilabda-válogatott zárt kapus mérkőzésen tíz góllal 31–21 (17–10) arányban legyőzte Romániát Debrecenben. A magyar szövetség beszámolója szerint a magyarok legeredményesebb játékosa a 11 gólos Görbicz Anita volt. Kim Rasmussen együttese szombaton Szlovákiával vív vb-selejtezőt, ugyancsak Debrecenben. Románia Ausztriával mérkőzik, az első meccs pénteken, Nagyváradon lesz.

U-BT: RÉGI-ÚJ JÁTÉKOS ÉRKEZETT

A Kolozsvári U-BT férfi kosárlabdacsapata már túl is van az első igazoláson: a bajnokcsapathoz visszatért az ukrán-moldáv, de már román állampolgársággal is rendelkező Andrij Kalnicsenko. A szélső játékos 1986-ban született a moldáv Tighinában, 202 cm magas, 96 kg súlyú, ukrán válogatott volt a 2010-es egyetemi világbajnokságon, az U-BT-vel Román Kupát nyert a 2015–2016-os idényben, szerepelt európai kupameccseken is. A bajnok, Román Kupa és Szuperkupa győztes U-BT még egy idényre szerződést hosszabbított a szenegáli Ousmane Barróval és a szerb Alekszandar Rasziccsal.

NAGY DOMINIK LENGYEL BAJNOK LETT A LEGIÁVAL

Nagy Dominik csapata, a Legia Varsó megvédte címét a lengyel labdarúgó-bajnokságban. A varsói együttes honlapjának beszámolója szerint a címvédő a vasárnapi utolsó fordulóban hazai pályán 0–0-s döntetlent ért el a Lechia Gdanskkal szemben, és mivel üldözői közül a Jagiellonia és a Lech Poznan 2–2-re végzett egymás ellen, a Legia megőrizte kétpontos előnyét a tabella élén. A magyar válogatott középpályás kezdőként 84 percet játszott. A varsóiak fennállásuk 12. bajnoki címét szerezték, az elmúlt öt évben negyedszer bizonyultak a legjobbnak.

OLTYÁN CSAPATHOZ TÁVOZOTT A NEMESZSUKI EDZŐ

Erdélyből egyenesen Olténiába szerződött a bukaresti Adrian Iencsi, aki tavasszal a labdarúgó III. ligában szereplő Nemeszsuki Egyesülés együttesét irányította a kispadról. Nem is akárhová, hanem az I. liga egyik jó képességű csapatához, a Krajovai Universitatea SK-hoz távozott, pedig az év elején még nagy és merész Szamos menti tervekről beszélt. Az ő vezetésével végzett az Egyesülés a nemrég zárult bajnokságban a 3. helyen 53 ponttal. Úgy látszik a volt román válogatott többre vágyott. Krajován másodedzőként fog működni, ugyanis a csapat élére e nyártól kezdve az olasz Devis Mangia edző került, aki már alá is írta a szerződést az alakulattal. A nemeszsukiak még nem döntöttek az új edző kilétével kapcsolatban, egyelőre csak azt tudjuk, hogy Mészáros Alpár eddig mint technikai igazgató működött a Kolozsvár melletti klub keretében. Bizonyára, ő fog maradni, mint főedző. (erkedi)