Sporthírek röviden

Sporthírek röviden

ORANGE I. LIGA: KAPASZKODIK A CONCORDIA

A román labdarúgó élvonal alsóházi (7–14. hely), hétfői mérkőzésén a Chiajnai Concordia egygólos győzelmet aratott a Botoşani-i FC felett a 13. fordulóban.

Eredmény: • Chiajnai Concordia–Botoşani-i FC 2–1 (gól: Marian Cristescu – 56. és Valentin Munteanu – 61. perc, illetve Andrei Hergheligiu – 45. perc, 11 m). Ma, szerdán játsszák Jászvásári/Iaşi-i Politechnika MSC–Voluntari-i FC találkozót (21 órakor, élőben közvetíti a Look Plus, a DigiSport1 és DolceSport tévéadó). Az állás: 1. Jászvásár 41 pont/12 mérkőzés, 2. Medgyesi Gázmetán 38/13, 3. Voluntari 36/12, 4. Botoşani 30/13, 5. Zsilvásárhelyi/Târgu Jiu-i Pandúrok 27/13, 6. Temesvári ACS Poli 26/13 (14–12), 7. Concordia 26/13 (13–18), 8. Marosvásárhelyi ESE 13/13.

Az utolsó, 14. fordulót illetően a Labdarúgó Profiliga (LPF) arról hozott határozatott, hogy a kiesésről döntő három mérkőzést – Voluntari–Concordia, Gázmetán–ACS Poli és Botoşani–Pandúrok – vasárnap egy időben, 21 órakor játsszák. Hétfőn 15 órakor bonyolítják le a bajnokságzáró Mv. ESE–Jászvásár meccset.

TÁVOZOTT ZILAHRÓL COSTICĂ OLARIU KOLOZSVÁRI EDZŐ

Alig fejeződött be a labdarúgó III. liga bajnoksága, környékünkön máris van változás. Letöltve kétéves szerződését, felmondott a Zilahi FC csapatától a kolozsvári Costică Olariu edző. A napokban lezárult évadot a 6. helyen zárta a Meszes alji együttes 49 ponttal, távol a másodosztályba jutáshoz, pedig a tavaly nyáron még II. ligáról álmodoztak a szilágysági klub vezetői. Közben több  alapember elment máshová játszani (többek között az élvonalban szereplő Botoşani-i FC-hez), így szertefoszlottak a remények. A kolozsvári mester két év után úgy gondolta, jobb ha másra bízza a zilahi alakulat irányítását, vele a kispadon csak ennyire tellett. Talán az is hozzájárult döntéséhez, hogy meg nem erősített források szerint a csapatot egy bihari vállalkozó venné át, így ő magával hozza az új edzőt is, de ez még nem biztos. Edzősködése alatt Costică Olariu, az U FC volt középpályása eddig még a Dési Egyesülés és a Nemeszsuki Egyesülés együtteseit készítette fel. (erkedi)

AJÁN TAMÁS MARADT A NEMZETKÖZI SÚLYEMELŐ SZÖVETSÉG ELNÖKE

Aján Tamás maradt a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke: a magyar sportdiplomatát az IWF hétfői, bangkoki kongresszusán erősítették meg újabb négy évre tisztében, amelyet 2000 óta lát el. A választás előtt még heten pályáztak a posztra, a szavazás előtt azonban négyen visszakoztak, a katari Mohamed Juszef Al-Mana pedig fenntartva jelöltségét kampánybeszédében jelentette be visszalépését Aján Tamás javára. Így Aján Tamás és az olasz Antonio Urso, az európai szövetség vezetője küzdött meg az IWF vezető tisztségéért. A 147 tagországot képviselő küldöttek 86–61 arányban voksoltak az eddigi elnök mellett. Aján Tamás a múlt héten erősítette meg az MTI-nek, hogy újraindul az elnöki posztért, mert meggyőződése, hogy még sokat tud tenni sportágáért.

NEMZET SPORTOLÓJA: A TAGOK KAMUTI JENŐT JAVASOLJÁK A CÍMRE

Kamuti Jenőt javasolják a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának, személyéről a kormány dönt majd. A 79 éves Kamuti Jenő tőrvívásban és párbajtőrvívásban egyaránt versenyzett, de kiugró sikereit tőrözőként érte el: egyéniben kétszer, 1968-ban és 1972-ben nyert olimpiai ezüstérmet, világbajnokságon 1957-ben tagja volt a győztes válogatottnak, emellett hatszor – kétszer egyéniben, négyszer csapatban – végzett a második helyen.

A Nemzet Sportolói exkluzív társaságban Földi Imrének, a magyar súlyemelés első olimpiai bajnokának április 23-i halálával üresedett meg egy hely.

A sporttörvény alapján a Nemzet Sportolói tesznek javaslatot az új tag személyére, s a legtöbb szavazatot kapott nevét a sportpolitikáért felelős miniszter terjeszti a kormány elé. A Nemzet Sportolója az a személy lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és aktív sportpályafutását követően is fontos szerepet töltött be a magyarországi sportéletben.

A Nemzet Sportolói jelenleg: Balczó András, Hammerl László, Bíróné Keleti Ágnes, Kárpáti György, Kulcsár Győző, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Székely Éva és Weltner Györgyné Ivánkay Mária.

TOTTI NEM VONUL VISSZA

Negyvenévesen is túl fiatalnak érzi magát a visszavonuláshoz Francesco Totti. Az AS Róma legendája 25 szezonnyi szolgálat után köszönt el vasárnap a Farkasoktól, most azonban bejelentette, hogy a római búcsú nem jelenti a pályafutása végét. „Jövőre folytatom. Még nem tudom, hol, de folytatom” – idézi a Bild a Sky Sports 24-nek nyilatkozó világbajnok támadót. Az olasz sajtó már egy ideje úgy véli, hogy Totti az Egyesült Államokban folytathatja. Az egyik lehetséges befutó az a másodosztályú Miami FC lehet, amelynek Alessandro Nesta a vezetőedzője, Paolo Maldini pedig a társelnöke.

U-BT: VISSZAVONUL A CSAPATKAPITÁNY

Tudor Jucan, a bajnok Kolozsvári U-BT férfi kosárlabdacsapatának kapitány bejelentette visszavonulását. A 34 éves játékos az utóbbi időben kevés időt töltött a pályán, 14 éves sportkarrierjét zárja most le, egyébként még egyéves szerződés kötötte volna az egyetemistákhoz.

KINEVEZTÉK A BARCELONA ÚJ EDZŐJÉT

Ernesto Valverdét nevezték ki az FC Barcelona labdarúgócsapatának vezetőedzőjévé. Az 53 éves tréner megbízatása két évre szól a friss Király Kupa-győztes alakulatnál. Valverde játékosként csatár volt, két évig a Barcelonában. Tagja volt Johan Cruyff vezetőedző csapatának, amellyel 1989-ben KEK-et, egy esztendővel később pedig Király Kupát nyert, a klubban 29 meccsen lépett pályára és tíz gólt szerzett.

Edzői pályafutását 2001-ben az Athletic Bilbaónál kezdte, majd irányította az Espanyol Barcelona, a Villarreal, az FC Valencia és a görög Olimpiakosz Pireusz együttesét, legutóbb pedig ismét az Athletic Bilbao kispadján ült. Barcelonai elődje, Luis Enrique március elején jelentette be, hogy az idény végén nem hosszabbít szerződést.

Josep Maria Bartomeu klubelnök hétfőn elmondta, Valverde nagyon boldog, és izgatottan várja, hogy munkába állhasson. Bartomeu megköszönte Luis Enriquének a három évig tartó eredményes munkát, és hangsúlyozta, a Nou Camp Stadion kapui mindig nyitva állnak előtte. Ugyanakkor nem tagadta, hogy a legutóbbi szezonnal – amikor csak a spanyol Király Kupát tudták megnyerni – nem elégedett.

Valverde először a Real Madrid elleni spanyol Szuperkupa-párharcban, augusztusban irányítja új csapatát tétmérkőzésen. Azt megelőzően azonban az FC Barcelona az Egyesült Államokban túrázik és pályára lép a Manchester United, a Torinói Juventus, illetve a Real Madrid ellen.

KOSÁRLABDA: ORSZÁGOS BAJNOK A DÉSI LAPI

Tanévzárás előtt javában zajlanak a diákok számára szervezett bajnokságok döntői. Így van a kosárlabdában is, ahol éppen a múlt hétvégén Szászrégenben bonyolították le a Gimnáziumok Országos Olimpiájának döntő tornáját, ahol a lányoknál a Dési LAPI  csapata is érdekelve volt. A Szamos menti együttes sikerrel zárta a nyolc csapat részvételével sorra került rendezvényt, megnyerve a tornát. A döntőben az Oana Hitioan edzette gárda 56:30 arányban legyőzte a hazai alakulatot, elhódítva a trófeát. A szászrégeni kosárlabdatorna a Román Olimpiai Bizottság (CSOR) és a tanügy-minisztérium égisze alatt zajlott kitűnő szervezési körülmények között. (erkedi)