Sporthírek röviden

Sporthírek röviden

EVEZŐS EB: GALAMBOS EZÜSTÉRMES, NÉGY ÉREM ROMÁNIÁNAK

Galambos Péter ezüstérmet szerzett vasárnap a könnyűsúlyú egypárevezősök versenyében a csehországi Racicében rendezett evezős Európa-bajnokságon. A 30 éves váci sportoló világbajnokságon már kétszer volt második és kétszer harmadik, kontinensviadalon azonban ez az első dobogós helyezése. A férfi könnyűsúlyú négyesek döntőjében öt hajó szerepelt – a számra összesen ennyi egység nevezett –, s a Krpesics Péter, Forrai Dávid, Szigeti Roland, Szabó Bence összeállítású magyar kvartett az utolsó helyen végzett.

Románia három aranyérmet és egy ezüstöt szerzett a kontinensviadalon. Első lett a női kormányos nélküli négyes (Cristina Popescu, Alina Elena Pop, Beatrice Parfenie és Georgiana Paraşcanu), a női kormányos nélküli kettes (Mădălina Bereş és Laura Oprea) és a női nyolcas (Ioana Vrânceanu, Viviana Bejinariu, Mihaela Petrilă, Denisa Tâlvescu, Bereş, Iuliana Popa, Adelina Boguş, Oprea, Daniela Druncea), míg a férfi kormányos nélküli négyes (Cristian Ivaşcu, Vlad Dragoş Aicoboae, Marius Vasile Cozmiuc és Ciprian Tudosă) második lett. A népes román küldöttség 10 egységet nevezett, összesen 39 sportolóval indult. Románia tavaly csak egy érmet szerzett, most a négy éremmel második lett az országok közötti versenyben, ezenkívül elért még egy-egy 4., 6., 7., 9., 12. és 17. helyezést.

U PRODVINALCO: HETEDIKEK LETTEK

A Horea Hâmpea edzette Kolozsvári U Prodvinalco az idény utolsó mérkőzésén a Bukaresti Dinamót fogadta a férfi rögbi Szuperliga rájátszásában, s a Iuliu Haţieganu Egyetemi Sportparkban 45–17 (14–12) arányban kikapott a fővárosiaktól. A kolozsváriak pontjait a meccs játékosának kikiáltott Gál Csaba (1 büntetőrúgás, 2 jutalomrúgás és egy gólpassz), valamint Romulus Boar és Bogdan Toma (1–1 cél) szerezte. A hét célig jutott dinamósok a bónuszpontot is megkapták, s ezzel a bajnokság 5. helyén végeztek. Hatodik a Jászvásári/Iaşi-i Politechnika, 7., utolsó az U Prodvinalco. A bajnoki cím a Temesvári Saracens RCMUV birtokába jutott, ezüstérmes a Nagybányai Ştiinţa (17–16 volt a finálé végeredménye), bronzérmes a Bukaresti MSC (37–24 a Bukaresti Steaua ellen a kisdöntőben).

100. GIRO: DUMOULIN AZ IDŐFUTAMMAL MEGNYERTE A VERSENYT

Tom Dumoulin a negyedik helyről várta az idei, centenáriumi Giro d’Italia utolsó napját, ám a 29,3 km-es egyéni időfutamon olyan sok időt vert az előtte állókra, hogy ezzel megnyerte az összetett versenyt. A Sunweb 26 éves kerékpárosa az első holland, aki az olasz körversenyen az élen végzett. Az először 1909-ben lebonyolított Giro d’Italia történetében Dumoulin az első holland győztes, az utolsó napon megrendezett időfutamon pedig harmadszor cserélt gazdát a rózsaszín trikó 1984 és 2012 után.

Giro D’Italia 2017, 21. szakasz (Monza–Milánó, 29,3 km, egyéni időfutam): 1. Jos van Emden (holland, Team LottoNl-Jumbo) 33:08 perc, 2. Tom Dumoulin (holland, Team Sunweb) 15 másodperc hátrány, 3. Manuel Quinziato (olasz, BMC Racing Team) 27 mp h.

Az összetett dobogósai: 1. Tom Dumoulin 90:34:54 óra, 2. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 31 mp h., 3. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain) 40 mp h.

A legjobb 25 éven aluli kerékpáros összetettben (fehér trikó): Bob Jungels (luxemburgi, Quick-Step Floors). A pontverseny győztese (ciklámen trikó): Fernando Gaviria (kolumbiai, Quick-Step Floors). A hegyi pontverseny győztese (kék trikó): Mikel Landa (spanyol, Team Sky). A csapatverseny győztese: Movistar (spanyol).