Sporthírek röviden

Sporthírek röviden

BUKARESTBEN JÁTSSZÁK AZ ÖRMÉNYEK ELLENI MECCSET

A labdarúgó világbajnoki selejtezők sorozatában az eltiltás után visszatérnek a fővárosba a válogatott mérkőzések: Románia a Nemzeti Arénában fogadja Örményországot szeptember 1-jén 21.45 órakor – közölte a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnöke, Răzvan Burleanu. A 2018-as vb-selejtezők E-csoportjában a Kolozsvár Aréna adott otthont a Montenegró és Dánia elleni hazai meccseknek (továbbá a spanyolok elleni előkészületi mérkőzésnek, s itt rendezik a Chile elleni barátságost is), Bukarestben csak a botrányos lengyelek elleni találkozót rendezték. Október 5-én, szintén hazai pályán Kazahsztán lesz az ellenfél a sorozatban, ennek helyszínéről még nem döntöttek.

KINEVEZTÉK AZ ÚJ HOLLANDIAI KAPITÁNYT, AKI MÁRIS REKORDER

A várakozásoknak megfelelően ismét Dick Advocaat lett a holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A holland szövetség (KNVB) kedden közölte, hogy a 69 éves szakember váltja Danny Blindet a nemzeti csapat kispadján, segítője pedig a 66-szoros válogatott Ruud Gullit lesz. Ezzel Advocaat lett a válogatott történetének legidősebb szakvezetője. Elődjének, Danny Blindnek március végén a csapat rossz eredményei miatt kellett távoznia. A hollandok a tavalyi Európa-bajnokság után a jövő évi oroszországi világbajnokságról is lemaradhatnak, mert selejtezőcsoportjukban csak a negyedik helyen állnak. Advocaat már két alkalommal (1993–1995 és 2002–2004 között) volt holland kapitány, korábban kétszer másodedzőként, tavaly pedig tanácsadóként tevékenykedett a csapat mellett. A 2004-es Európa-bajnokságon irányításával elődöntőt játszott az Oranje. A tréner jelenleg a Fenerbahce Isztambul vezetőedzője, hollandiai feladatait a török bajnokság vége után, júniusban veszi át.

KÉT BAJNOKI CÍM ÖKÖLVÍVÁSBAN

A Kolozsvári Universitatea Sportklub két öklözője, Cristian Lăpăzan és Florin Cimpoeşu (edző: Hercz József) bajnoki címet szerzett a nemrég rendezett kadett korosztályos országos bajnokságon a Vâlcea megyei Brezoiban – közölte az egyesület honlapja. A 32 kg-osok versenyében a technikás Lăpăzan a döntőben Ionuţ Chiriac (Jászvásári/Iaşi-i Nicolina) ellenében lépett szorítóba, s magabiztosan győzött, míg a 65 kilósoknál pedig Cimpoeşu a zilahi Tudor Mocan ellen kiütéssel nyert már a második menetben. Mindkét bokszoló fényesebbre váltotta tavaly elért érmét, előbbi ezüst-, utóbbi bronzérmes volt 2016-ban.

TESTÉPÍTŐ EB-BRONZ AZ EGYKORI RÖGBIZŐNEK

Ovidiu Iulian Butoeru, a Kolozsvári Universitatea Sportklub testépítő és fitnesz szakosztályának sportolója a dobogó legalsó fokára kapaszkodott fel a spanyolországi Santa Susannában nemrég véget ért Európa-bajnokságon a Junior Mens Fitness kategóriában – közölte az alakulat honlapja. Az U Prodvinalco férfi rögbicsapat egykori játékosa idén országos bajnoki címet is szerzett a marosvásárhelyi korosztályos nyílt versenyen. A sportoló ősszel a világbajnokságon is indul.

A 27 fős román küldöttségnek további két tagja képviselte a kolozsváriakat, de Sebastian Văsuţ (80 kg Masters) és Alexandra Văidăhăzan (Bikini Fitnesz 178 cm) nem jutott a legjobb hat közé.

FÉRFI RÖGBI: NAGYBÁNYA NYERTE AZ ALAPSZAKASZT

A férfi rögbi Szuperliga alapszakaszának utolsó, 14. fordulója nem hozott meglepetést, a favoritok bónuszponttal teljesítették a feladatot.

Eredmények: • Temesvári Saracens RCMUV–Jászvásári Politechnika 46–13 • Nagybányai Ştiinţa MSC–Bukaresti Dinamó 59–21. A Bukaresti Steaua szabadnapos volt.

Mint már korábban közöltük a betegség által megtizedelt Kolozsvári U Prodvinalco együttese, nem utazott el a Bukaresti MSC ellen fővárosi meccsre, így játék nélkül, 5–0-ra vesztette el a találkozót.

Az alapszakasz végeredménye: 1. Nagybánya 49 pont, 2. Steaua 48, 3. Temesvár 45, 4. Dinamó 20, 5. Buk. MSC 18, 6. Jászvásár 14, 7. KOLOZSVÁR 8.

Ezzel a nagybányai csapat a legjobb négy között van, a további három negyeddöntőben május 13-án vagy 14-én Steaua–U Prodvinalco, Temesvár–Jászvásár és Dinamó–Buk. MSC találkozót rendeznek (elöl a pályaválasztó együttes, a továbbjutásról egy meccs dönt).

KARATE EB: HÁRSPATAKI GÁBOR BRONZÉRMES

Hárspataki Gábor a harmadik helyen végzett kategóriájában a karatésok törökországi Európa-bajnokságán. A magyar szövetség beszámolója szerint a 75 kg-os férfiak küzdelmei során az MTK U21-es világ- és Európa-bajnok versenyzője horvát, bosnyák és belga riválist vert, a döntőbe jutásban pedig csak a vb- és Eb-aranyérmes olasz Busa tudta megakadályozni.  Az egy évvel ezelőtti Eb-n ötödik, 21 éves magyar a bronzmeccsen 3–0-ra verte a szlovák Lieskovskyt, ezzel megszerezte pályafutása első érmét felnőtt világversenyen.

FÉRFI RÖGBI: MAGYARORSZÁG SIKERE

Finnországban aratott 37–5 (6–5) arányú győzelmével a magyar férfi rögbiválogatott megnyerte az Európai Nemzetek Kupája-sorozat 2-es konferencia, Északi-csoport, s ezzel egy osztállyal feljebb lépett.

A csoport végeredménye: 1. MAGYARORSZÁG 19 pont (157–30), 2. Dánia 15 (161–42), 3. Norvégia 9 (98–109), 4. Finnország 5 (92–144), 5. Észtország 0 (39–222).