Sporthírek röviden

Sporthírek röviden

GURÁTH-EMLÉKNAP BICENTENÁRIUMI KÖNYVBEMUTATÓVAL

A Kolozsvári Vívók Baráti Társasága a Guráth Béla-emléknap keretében könyvbemutatót rendez 2018. október 27-én, szombaton az Erdélyi Múzeum-Egyesület előadótermében (Jókai/Napoca u. 2–4., I. emelet). A kincses városban a sportág bicentenáriuma alkalmából A Kolozsvári vívás 200 éve című emlékalbumot 11 órai kezdettel mutatják be. Az emlékalbum és az USB adathordozón lévő félezer dokumentum a helyszínen megvásárolható.

U FC: EGYELŐRE MIRCEA COJOCARU ÜL A KISPADRA

A Kolozsvári U FC labdarúgócsapata a leváltott Adrian Falub helyett Mircea Cojocaru nevezte meg egyelőre az együttes edzőjének, legalábbis a következő mérkőzés(ek)re. A II. liga 14. fordulójában a Kolozsvár Arénában a Temesvári ACS Politechnika lesz az egyetemisták ellenfele 17.45 órai kezdettel, siker esetén Cojocaru tovább ülhet a kispadon (legalábbis tavaszig). A szakember bajnoki címet nyert juniori U19-es együttessel a 2000-es évek elején, a felnőtt csapatot pedig közel egy esztendőn át vezette a 2003–2004-es idényben. A jelenlegi sportmenedzser Ioan Ovidiu Sabău segédedzője volt szinte mindenhol, ahol edzett.

NŐI EHF-KUPA: ROMÁN SZEREPLÉS ÉS SORSOLÁS

A női kézilabda EHF-kupában résztvevő romániai csapatok közül a Nagydisznódi Magura egy héttel korábban már továbbjutást ünnepelhetett (kettős győzelemmel a pályaválasztói jogáról lemondott cseh DHC Slavia Prága ellen). Ezenkívül a Râmnicu Vâlcea-i MSC jutott a harmadik kvalifikációs körbe, miután a török Kastamonu Belediyesi GSK elleni visszavágón csak egy góllal kapott ki, 21–20 (12–11) volt a végeredmény. A vâlceaiak 55–47-es összesítéssel léptek tovább. Kiesett viszont a Zilahi KK, amely a hazai döntetlen után 24–20 (13–10) arányban kikapott Németországban a Borussia Dortmundtól. A Borussia 49–45-ös összesítéssel jutott tovább. A keddi sorsolást még az ezen a szinten bekapcsolódó Krajovai MSC várhatta. Az oltyánok „bosszút állhatnak” a zilahiakért, ellenfelük a Borussia lesz, a vâlceaiaknak a dán Herning-Ikast Handbold együttesén kell túljutniuk.

Három magyar együttes (Dunaújvárosi Kohász KA, Érd HC és a Siófok KC) is érdekelt volt a sorsoláson, orosz, norvég és spanyol ellenfél jutott nekik. Az európai szövetség honlapja szerint a Vácot búcsúztató Siófok az orosz HK Lada Toljatti csapatával találkozik, amely tavaly negyeddöntős volt. Az Érd ellenfele a norvég Storhamar lesz, amelyben többek között a norvég Heidi Löke és Juhász Gabriella is szerepel. A Dunaújváros a spanyol Super Amara Bera Bera együttesét kapta, amely a Bajnokok Ligája selejtezőjéből került át az EHF-kupába. A párharcok első mérkőzéseit november 10-én vagy 11-én, a visszavágókat egy héttel később rendezik. A győztesek a 16 csapatos csoportkörbe jutnak.

A magyar és román érdekeltségű párosítások (az elöl lévő csapatok kezdik otthon a párharcot): • HK Lada Toljatti (orosz)–Siófok KC • Érd HC–Storhamar HE (norvég) • Dunaújvárosi Kohász KA–Super Amara Bera Bera (spanyol) • Râmnicu Vâlcea-i MSC–Herning-Ikast Handbold (dán) • Krajovai MSC–Borussia Dortmund (német).

EGY KOLOZSVÁRI A NŐI KOSÁRVÁLOGATOTT KERETÉBEN

A bosnyák Dragan Petricevics szövetségi kapitány 14 játékost hívott meg az Európa-bajnoki selejtezők utolsó két mérkőzésére Franciaország és Finnország ellen. Mindkét meccset Kolozsvárott, a Horia Demian Sportcsarnokban rendezik, előbbit november 17-én 19 órakor, utóbbit négy napra rá, 20 órai kezdettel.

A kolozsvári felkészülés november 12-én kezdődik, a meghívott kerettagok: Annemarie Gödri Părău (Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC), Kilin Tünde (Târgoviştei MSC), Carla Popescu (Târgovişte), Ancuţa Stoenescu (Târgovişte), Ioana Ghizilă (Sepsi SIC), Alina Podar (Brassói Olimpia), Ecaterina Armanu (Konstancai Phoenix Ştiinţa), Gabriela Irimia (Târgovişte), Gabriela Mărginean (Adana Basket/Törökország), Teodora Neagu (Aradi ICIM), Irina Părău (Napoca Baschet School/Kolozsvári Universitatea Sportklub), Adina Stoiedin (Scrivia/Olaszország), Ashley Walker (Mersin BSB/Törökország) és Elisabeth Pavel (Reims/Franciaország).

Az E-csoportot Szlovénia vezeti 8 ponttal, Franciaország (7 pont), Románia (5 pont) és Finnország (4 pont) előtt. A továbbjutást a csoportelső és a hat legjobb csoportmásodik vívja ki.