Sporthírek röviden

Sporthírek röviden

CFR 1907: DAN PETRESCU MÉGIS KÍNÁBA TÁVOZIK?

A digisport.ro és sport.ro hírportál szerint a Kolozsvári CFR 1907 labdarúgó bajnokcsapatának edzője, Dan Petrescu az egyesület vezetőivel tárgyal szerződése felbontásától, Kínába távoznak, ahol évi 800 ezer eurós fizetése lenne. Lehetséges utódai Edward Iordănescu, Marius Şumudică vagy a legutóbbi hírek szerint, a visszatérő Miriuţă László.

NÉGY ÉV UTÁN ÚJRA A PREMIER LEAGUE-BEN A FULHAM FC

A Fulham FC 1–0-ra legyőzte az Aston Villa csapatát az angol labdarúgó-bajnokság osztályozóján a Wembley Stadionban, így 2014 után visszajutott a Premier League-be. A meccs egyetlen gólját a skót középpályás, Tom Cairney szerezte a 23. percben. A londoniak a belga Dennis Odoi kiállítása miatt a 70. perctől emberhátrányban futballoztak, ennek ellenére megőrizték előnyüket. A Fulham 2014-ben búcsúzott az élvonaltól, azt követően sorrendben a 17., a 20., illetve idén a hatodik helyen végzett a másodosztályban. A Premier League-ből a Swansea City, a Stoke City és a West Bromwich Albion esett ki, és a Fulham mellett feljutott a Cardiff City és a Wolverhampton Wanderers.

OLIMPIA: BAJNOKI CÍM ÉS NÉVVÁLTOZTATÁS

Sorozatban nyolcadik bajnoki címét szerezte a Kolozsvári Olimpia Műegyetem CFF női csapata, amely 4–0-s hazai sikerrel fejezte be a sorozatot a Borgóprundi Heniu ellen (a 18., utolsó fordulóbeli meccsét ugyanis már korábban lejátszotta). A lányokat a meccs végén kitüntette Emil Boc kolozsvári polgármester és Aurel Ţicleanu. Az idényt 100%-os teljesítménnyel zárta az együttes, mind az 54 lehetséges pontot megszerezve, 109–7-es gólaránnyal. Az elsőség már rég eldőlt, a kolozsváriak előnye ugyanis 20 pont a jelenleg második Temesvári CFR 1933 (egy mérkőzéssel kevesebb) és 21 pont a harmadik helyezett Székelyudvarhelyi Vasa Femina (két meccsel kevesebb) előtt. Az egyetlen szépséghibát az jelenti, hogy idén nem sikerül a Román Kupában a címvédés, a kolozsvári lányok ugyanis a negyeddöntőben búcsúztak (3–2-re kikaptak a Vasas Feminától).

Az Olimpia Műegyetem CFF együttes vezetősége a névváltoztatásról is döntött: a következő idényben az egyetemista „család” tagjává válik, s U Olimpia néven szerepel (teljes neve Asociația Fotbal Club Universitatea Olimpia Cluj lesz) mind a bajnokságban, mind a nemzetközi porondon. Mindez természetesen logóváltozással is jár, a női csapatnak is a már említett betű lesz a jelképe.

U FC: HÁROM ÚJ JÁTÉKOS ÉRKEZIK

A II. ligába jutott Kolozsvári U FC labdarúgócsapata már el is kezdte a keret erősítését, két játékost leigazolt a másodosztályban szereplő Temesvári ASU Politechnika együttesétől. A két új szerzemény a 20 éves, brassói származású Cosmin Dur-Bozoancă (kapus) és Carol Taub 25 esztendős balhátvéd. A hálóőr háromszoros korosztályos válogatott, öt gólt lőtt a 2017–2018-as idényben. A harmadik focista Jevrem Kosnic a svájci St. Gallenben született, szerb nemzetiségű, 25 éves, 190 cm magas. Legutóbb Szerbiában az újvidéki Vojvodinál játszott, de megfordult még az FK Rad Belgrádnál, az olasz US Palermónál, AC Pisánál, és Regginánál, a montenegrói Buducsnost Podgoricánál, valamint a Budapesti Honvédnál.

HÉTFŐS RÖGBI: ÚJABB PONT NÉLKÜLI MENET

A női hétfős rögbibajnokság negyedik fordulóját bonyolították le a fővárosban (a hétvégén rendezik ugyancsak Bukarestben az elhalasztott első menetet). A kolozsvári lányoknak ismét csak nem jutott egy pontocska sem.

Felnőtt eredmények: • Bukaresti Agronómia SK–Kolozsvári Universitatea Sportklub 47–0 és 38–8 • Kolozsvár–Jászvásári/Iaşi-i Poli SK 0–45 és 0–36 • Jászvásár–Agronómia 12–24 és 17–14. A táblázaton: 1. Agronómia 10 pont, 2. Jászvásár 10 pont, 3. KOLOZSVÁR 4 pont. Összetettben: 1. Jászvásár 30 pont, 2. Agronómia 30, 3. KOLOZSVÁR 8. (pontegyenlőségnél az egymás elleni összesítés dönt)

Az ifjúságiaknál a Tordaszentmihályi Aranyos három győzelemmel és két vereséggel a harmadik helyen zárt.

ANA DASCĂL 12 ÉRME

A Kolozsvári Universitatea Sportklub úszószakosztálya 13 éremmel tért haza a fővárosban rendezett országos és nemzetközi bajnokságról, ebből 12-öt egyedül Ana Dască szerzett – közölte az egyesület honlapja. A vetélkedőn 9 ország több mint 400 sportolója vett részt, Kolozsvárt öt úszó képviselte. Az Universitatea SK hét arany-, 5 ezüst- és 1 bronzérmet gyűjtött, Dascăl egyénileg három első és öt második helyet szerzett, továbbá megdöntötte a juniorok 50 m-es pillangóúszásának országos csúcsát (27,74 mp), s teljesítette az Európa-bajnokságon való részvételhez szükséges szintidőt ebben a számban és 100 m-es gyorsúszásban. A többi érmet a Dascăl vezette váltók szerezték (négy aranyérem, egy országos csúcs), a gyűjteményt a nemrég leigazolt Sabrina Săbădeanu bronzérme egészítette ki 200 m-es hátúszásban.

Eredmények:

1. hely: Ana Dascăl – 50 m pillangóúszás, 50 m-es gyorsúszás és 100 m-es gyorsúszás a junioroknál; 4 x 100 m-es felnőtt vegyes női váltó; 4 x 100 m-es felnőtt és junior gyorsváltó; 4 x 100 m-es felnőtt női gyorsváltó.2. hely: Ana Dascăl – 50 m-es pillangó és gyorsúszás a felnőtteknél; 100 m-es gyorsúszás a felnőtteknél; 200 m-es gyorsúszás felnőtteknél és junioroknál.3. hely: Sabrina Săbădeanu – 200 m-es hátúszás a felnőtteknél (50 m-es hátúszásban is döntős volt, a 7. helyen végzett).

FÉRFI KÉZILABDA VB-SELEJTEZŐ: NAGY LÁSZLÓ VISSZATÉR A VÁLOGATOTTBA

A korábbi csapatkapitány Nagy László visszatér a magyar férfi kézilabda-válogatottba a Szlovénia elleni világbajnoki selejtező két mérkőzésére. A Telekom Veszprém 37 éves jobbátlövője tavaly októberben jelentette be, hogy többé nem lép pályára nemzeti színekben, de a szakmai stáb és a magyar szövetség felkérésére visszatér.

Császár Gábor a térdműtétje miatt nem tagja a keretnek, viszont szerepel a névsorban az egyaránt sérülésből visszatérő Lékai Máté és Faluvégi Rudolf. A magyar csapat június 9-én lép pályára Koperben, majd június 13-án fogadja Veszprémben a szlovénokat. A párharc győztese vehet részt a januári dán–német közös rendezésű világbajnokságon, amelynek győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek pedig részt vehetnek az olimpiai selejtezőn.