Sporthírek röviden

Sporthírek röviden

HABSBURG GYÖRGY A MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG NAGYKÖVETE LETT

Kulcsár Krisztián elnök felkérésére Habsburg György a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nagykövete lett. A MOB keddi tájékoztatása szerint az osztrák-magyar újságíró, politikus, közéleti személyiség, Magyarország rendkívüli utazó nagykövete örömmel fogadta el a felkérést.

„Elnökségem alatt a Magyar Olimpiai Bizottság különös hangsúlyt kíván fektetni a nemzetközi kapcsolatainak javítására, aminek új alapokra helyezésében számítok önre, ugyanis közös korábbi tevékenységeink során volt alkalmam személyesen is megtapasztalni, hogy szerteágazó kapcsolatrendszere párosul a sport iránti elkötelezettséggel és felkészültséggel” – írta levelében Kulcsár Krisztián.

Az utolsó magyar király, IV. Károly unokája és az utolsó magyar trónörökös, Habsburg Ottó fia számára nem idegen az ötkarikás mozgalom, mivel a BOM a Magyar Sportért Alapítvány felügyelőbizottságának jelenleg is tagja, valamint korábban a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat nagykövete volt.

ÉSZAKI-SARKKÖRI ULTRAMARATONRA KÉSZÜL AVRAM IANCU, PETROZSÉNYI KÖNYVTÁROS

Miután tavaly hosszában átúszta a Dunát, az Északi-sarkkörön rendezett ultramaratonon is indulni fog Avram Iancu, petrozsényi könyvtáros. Az Arctic 6633 Ultra elnevezésű maraton március 9-én rajtol a kanadai Eagle Plainsnél (Yukon), és Tuktoyaktuknál ér véget. A versenyzőknek 576 kilométert kell megtenniük legtöbb nyolc nap alatt, extrém időjárási körülmények között, megküzdve a havazással, erős széllel és az olykor akár mínusz 50 Celsius-fokos hőmérséklettel.

A petrozsényi könyvtáros, sportoló a Páring-hegységben készült a megmérettetésre: 2000 méteres magasság fölött futott, és húzta maga után azt a speciális szánt, amellyel versenyezni fog, és amely a felszereléssel együtt körülbelül 25 kilogrammot nyom.

„Szerintem az egyik legnehezebb szakasz az 5-ös és 6-os ellenőrző pont közötti rész lesz, ez ugyanis egy 121 kilométeres táv, ami azt jelenti, hogy a versenyzőknek a szabad ég alatt kell majd aludniuk. Attól az éjszakától nagyon tartok, egyébként nincsenek félelmeim” – mondta Avram Iancu, aki Vancouverbe repül, ahonnan a szervezők az Eagle Plains-i rajthoz szállítják a versenyzőket.

Avram Iancunak nem ez az első extrém vállalkozása: 2016-ban átúszta a La Manche-csatornát, tavaly nyáron pedig segédeszközök nélkül leúszta a Duna teljes hosszát, 2860 kilométert téve meg.

NAGY TERVEK A DÉSI EGYESÜLÉSNÉL

Általában egy új év kezdetén minden sportalakulatnál nagy reményeket fűznek a további időszakban való szerepléshez. Így történik ez most a labdarúgó III. ligában játszó Dési Egyesülésnél. Az ambíciók annál is nagyobbak most, mivel ezen a télen a Szamos-parti klubhoz új edző került az olasz Pino Mungio személyében, ugyanakkor visszatért Szatmárnémetiből a csapathoz Ioan Gurzău sportigazgató, aki a 2012–2013-as idényben még igazgatta a dési együttes ügyes-bajos dolgait (annak idején az ötödik helyen végzett az Egyesülés). A szilágysomlyói születésű sportember a múlt napokban kijelentette: „A következő bajnokságban a tét a II. ligába jutás!” Ennek érdekében idén nyáron felerősítik a keretet, még hoznak két-három tapasztalt labdarúgót. Az új olasz befektetők is támogatni a fogják a klub vezetőségének merész tervét.

A Dési Egyesülés, a III. liga 5. csoportjában a tavaszi évad első fordulójában, március 10-én, szombaton a nagyiklódi műfüves pályán a Tasnádi Egyesülés gárdáját fogadja. Máskülönben a visszavágó első két hazai találkozóját a désiek Nagyiklódon bonyolítják le. Ott készültek ezen a télen is. (erkedi)