Sporthírek röviden

Sporthírek röviden

KOLOZSVÁRI GYŐZTES VEGYESPÁROSBAN

A nemrég véget ért országos teniszbajnokságon a Kolozsvári Universitatea Sportklub teniszezője Alex Jecan vegyespárosban aranyérmet szerzett – közölte az egyesület honlapja. Jecan társa a Bukaresti Steaua sportolója, Cristina Ene volt, a döntőben 2:6, 6:3, 10–7 arányban nyertek a Gabriela Ruse (Steaua) és Victor Cornea (Nagyszebeni Pamira) alkotta páros ellen. Október 2. és 5. között rendezik az országos csapatbajnokságot, amelyen az Universitatea Sportklub a következő összetételben szerepel: Adrian Ungur, Bogdan Borza, Alex Jecan, Mihnea Turcu, Bogdan Apostol, Andrei Cociaşu és Vlad Pop.

MARTINA HINGIS ISMÉT PÁROS VILÁGELSŐ

Martina Hingis 2016 augusztusa után ismét vezeti a női teniszezők páros világranglistáját – áll a WTA honlapján. A szombat óta 37 éves svájci játékos ebben az évben már nyolc tornát – közte a US Opent – nyert párosban a tajvani Jung-jan Csan oldalán, és 2016. augusztus 15. után áll ismét a rangsor élén. Hingis először 1998. június 8-án, minden idők legfiatalabb páros világelsőjeként 17 évesen vezette a vonatkozó WTA-rangsort. Abban az évben mind a négy Grand Slam-tornán diadalmaskodott: Ausztráliában Mirjana Lucsics-Baroni, a másik három GS-en Jana Novotna párjaként. Hingis – aki idén Jamie Murray oldalán két vegyes páros GS-et is nyert – Csannal 14 mérkőzés óta veretlen. Már 25 Grand Slam-tornagyőzelemnél tart: párosban 13-szor diadalmaskodott a négy nagy torna valamelyikén, egyesben ötször, vegyes párosban pedig hétszer.

PANASZ A XENOFÓB MEGNYILVÁNULÁSOK ELLEN

A vasárnap esti Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK–FCSB az első liga 13. fordulójában rendezett labdarúgó-mérkőzésen ismét xenofób, magyarellenes megnyilvánulásokkal kellett szembesülnie a sepsiszentgyörgyi csapatnak és szurkolótáborának.  A FCSB drukkerei fütyülni kezdtek, amikor a brassói Ifjúsági Stadion hangosbemondóján magyarul mondták be a csapatokat, majd a mérkőzés során kiterítettek egy bannert, amelyen ez állt: „A ti otthonotok nem Romániában van. Menjetek innen!” Sajnálatos módon egyre gyakoribbak a sportrivalizálás határait túllépő, magyargyűlölő megnyilvánulások a romániai futballmérkőzéseken. Mind ez idáig azonban nem történt semmilyen jelentős lépés ezek megelőzése érdekében. A bírók általában szó nélkül hagyják a gyűlölködő skandálásokat, az utólagos büntetések elmaradnak, a helyzet pedig egyre súlyosbodik. Az RMDSZ által alapított Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat levélben fordult a Román Labdarúgó Szövetséghez (FRF), amelyben ismételten felkérik, hogy lépjen fel a futballmérkőzéseken előforduló xenofób magatartások ellen. Továbbá az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál is panaszt tesznek a történtek kapcsán.

NŐI LABDARÚGÓ BL-MECCS A KOLOZSVÁR ARÉNÁBAN

A legjobb 16 közé jutás a tét a női labdarúgó Bajnokok Ligájában, amelyben Románia bajnoka, a Kolozsvári Olimpia Műegyetem is versenyben van még. Csütörtökön, október 5-én, 16.30 órai kezdettel a lányok Svédország bajnoki ezüstérmesét az FC Rosengårdot fogadják a Kolozsvár Arénában az első mérkőzésen. A visszavágót október 11-én, szerdán 20 órakor Malmőben bonyolítják le.

RÖPLABDA ROMÁN KUPA: DÉS NYERTE A KOLOZS MEGYEI RANGADÓT

A férfi röplabda Román Kupa 1. fordulójában a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnokban rendezett Universitatea Sportklub–Dési Egyesülés találkozót a vendégek nyerték 3:0 (13, 23, 15) arányban, így a désiek jutottak a legjobb nyolc közé.

További eredmények: • Bukaresti Dinamó–Nagybányai Ştiinţa Explorări 3:1 • Nagybányai ISK 2–Ploieşti-i Tricolorul LMV 0:3 • Temesvári ESK–Bukaresti MSC 0:3 – a győztesek továbbjutottak.

A folytatásban a désiek a negyeddöntőben a Zilahi MRK-val mérkőznek november 11-én (idegenben) és december 13-án (otthon).

Az A1-osztály küzdelemsorozata október 7-én, szombaton rajtol, a Kolozs megyeiek pályaválasztók, a Kolozsvári Universitatea SK a temesváriakat fogadja 12 órakor, szintén a Horia Demian Sportcsarnokban, míg a Dési Egyesülés ellenfele a Bukaresti Dinamó lesz 18 órai kezdettel.

U NTT DATA: HARMADIK HELY TEMESVÁROTT

A Kolozsvári U NTT Data női röplabdacsapata a múlt hétvégén Temesvárott vendégszerepelt a BMW Banat Car Kupán. A kolozsvári lányok kikaptak a házigazda Temesvári UVT Agrolandtól és a sokszoros román bajnok Balázsfalvi Albától, viszont legyőzték a magyar bajnok Békéscsabai RSE együttesét, s ezzel a harmadik helyen végeztek. Október 5. és 7. között marosvásárhelyi torna következik a Ciprian Dârnescu edzette U NTT Data számára, majd október 14-én az A1-osztályos bajnoki rajt szintén Marosvásárhelyen, a Medicina ESK otthonában.

SZABADFOGÁSÚ BIRKÓZÁS: SIKERES BEMUTATKOZÁS AZ ŐSZI IDÉNYBEN

Az új sportévad első hivatalos birkózóeseményét rendezték a múlt hétvégén Herkulesfürdőn. Az országos ifi III–IV. bajnokság zónaszakaszát rendezték a Cserna völgyi üdülőhelyen, ahol a Kolozsvári Jövő ISK szamosújvári szakosztálya is képviselve volt. Valentin Sătmărean edző tanítványai közül a legjobb teljesítményt az Olimpia Központ tehetséges birkózója, a dengelegi születésű Florin Dreve nyújtotta, aki a 100 kilósoknál első helyen végzett. Ugyancsak a szamosújvári ifiközponttól Darius Pop harmadik volt ugyanebben a kategóriában. A 42 kilósok versenyében Cătălin Hognogi a dobogó harmadik fokán fejezte be a küzdelmeket. A leányoknál Monica Gal bronzéremmel tért haza az 52 kilósok számában, míg Paula Hognogi ugyancsak harmadik helyen végzett a 60 kilósoknál. E hétvégén Kolozsvárott, a Hadsereg Sportcsarnokban az ifi IV. országos bajnokság döntőjén vesznek részt a szamosújvári birkózószakosztály fiataljai. (erkedi)

KICKBOX: ARMENOPOLIS KUPA SZAMOSÚJVÁROTT

Negyedik alkalommal rendezték Szamosújvárott az Armenopolis Kupa kickbox vetélkedőt. Az Ana Ipătescu Elméleti Líceum sporttermében lebonyolított versenyre az ország 26 klubjának képviselői neveztek be. Az egynapos rendezvény keretében 184 sportoló 92 találkozójának voltak szemtanúi a termet zsúfolásig megtöltő nézők. Csapatban a Nagybányai SK képviselői végeztek az élen, de a helybeli Armenopolis szakosztály fiataljai is minden mérkőzésüket megnyerték. A kupa sikeres lebonyolításért Paul Florean és Andreea Bara szervezőket illeti dicséret. A múlt hétvégi eseményen jelen volt Adrian Petre bajnok is, aki bemutatót tartott a jelen levő közönségnek. Legközelebb október végén a Marosvásárhelyen esedékes Armura Kupán vesznek részt az Armenopolis versenyzői. (erkedi)