Sporthírek röviden

ELHUNYT NICOLAE LUPESCU

A román labdarúgó-válogatott egykori neves játékosa, Nicolae Lupescu 76 éves korában elhunyt. Az 1970-es mexikói világbajnokságon is részt vevő focista halálhírét menye, Flori (Ionuţ Lupescu, a szintén válogatott labdarúgó felesége) közölte szerdán. A védelem jobb oldalán és középen játszó Nicolae Lupescu a vb-részvételért 2008-ban III. osztályú sportérdemrendet kapott. Huszonegyszeres válogatott volt, a nemzeti színekben két gólt lőtt. Játékosként a Bukaresti Rapidot és a bécsi Admira Wackert erősítette, edzőként a fővárosi vasutasokat irányította 1978 és 1980, illetve 1985 és1986 között. Idősebb Lupescu 1940. december 17-én született, 244 mérkőzést játszott a Rapidban 1962 és 1972 között, amellyel bajnoki címet is szerzett 1967-ben.

ÁTIGAZOLÁSOK: PANTILIMON ÉS LATOVLEVICI

A román labdarúgó-válogatott kapusa, Costel Pantilimon szerződést írt alá a spanyol Deportivo La Coruńával, ahova eddigi csapata, az angol Watford kölcsönadta. Várhatóan vasárnap már pályára is lép új együttesében a Real Sociedad elleni mérkőzésen. A Deport még egy másik román idegenlégiós válogatott, Florin Andone csatár is erősíti. A 30 éves Pantilimon hat éve angliai csapatokban játszik, de legtöbbször csak a cserepadot koptatta. A Manchester City játékosa lett 2011-ben, három évre rá már a Sunderlandet erősítette, tavaly év elejétől pedig a Watfordba igazolt. Eddigi pályafutása során 54 mérkőzésen védett a Premier League-ben, a tavalyi idényben viszont mindössze kétszer.

Szerződést kötött a török Galatasaray Isztambullal az egykori Steaua-játékos Iasmin Latovlevici. A 31 éves bal hátvéd három évre kötelezte el magát – közölte a török sajtó. A Galata 700 ezer eurót fizetett érte a Karabükspornak, 50 ezerrel többet, mint amire a transfermarkt.de szakhonlap értékeli.

MINIFOCI EURÓPA-BAJNOKSÁG KOLOZSVÁRI RÉSZVÉTELLEL

E hétvégén Szlovéniában rendezik a minifoci-Európa-bajnokság, amelyen a kontinens 24 országának 80 együttese vesz részt. Köztük van a Kolozsvári Esthajnalcsillag/Luceafărul csapata, amelyben hat szamosújvári labdarúgó is szerepel. Mindnyájan az Armenopolis IV. ligás alakulatának játékosai. A Terme Catez városban lebonyolított vetélkedő a Bajnokok Ligája nevet viseli. A  rendezvénynek a szlovéniai helység tíz füvespályája ad otthont. Az első helyezettet ötezer euróval jutalmazzák a szervezők.

Az első meccsen a kolozsvári csapat 2–1-re legyőzte a horvát CB Kulát.

Romániát kilenc minifoci csapat képviseli Szlovéniában, Magyarország nyolc alakulattal vesz részt. (erkedi)

DÉSI EDZŐ AZ ARADI UTA-NÁL

Dés mindig is nevezetes volt edzőiről. Több helyi születésű tréner állt az évek során I. ligás csapatok élén. Ezúttal Adrian Falubról van szó, aki e hét közepén folytatott megbeszélést az UTA vezetőivel, és egyezségre is jutottak. A hétvégi Afumaţi SK elleni idegenbeli bajnoki találkozón a Szamos-parti mester ül a bánátiak kispadján. Adrian Mihalcea munkájával nem voltak megelégedve a régmúltú klub vezetői, így került sor az erdélyi szakember leszerződtetésére. Máskülönben Falub még irányította az aradiakat két „részletben”, 2012-ben és 2014-ben. Eddigi pályafutása során Falub még edzette a Kolozsvári U FC, a Gyulafehérvári Egyesülés, a Marosvásárhelyi ESE/ASA és a Chiajnai Concordia alakulatokat. Az utóbbi időben egyik csapattal sem volt szerződése, de Désen a lelátóról figyelemmel követte a III. liga mérkőzéseit. (erkedi)

RÖPLABDA: ISMÉT AZ ÉLVONALBAN A FIÚK

Jó hírt kapott a Kolozsvári Universitatea Sportklub férfi röplabdacsapata: habár az elmúlt idény végén kiesett az élvonalból, visszahívták az A1-osztályba. Az első osztály küzdelmeiből visszalépett ugyanis a Bákói Ştiinţa együttese, s a szakszövetség úgy döntött: az egyetemistákkal pótolják a hiányt.

Bogdan Ungureanu menedzser az egyesület honlapján azt nyilatkozta, hogy nagyon örül e fordulatnak. „Elemeztük a lehetőséget, s úgy döntöttünk, hogy ismét harcba indulunk Románia legjobb együttesei között. Szép projektünk van, bizakodással tekintünk a jövőbe” – mondta a szakvezető.

Az első tétmeccs szeptember 10-én vár a kolozsváriakra, a Román Kupa első szakaszában a Dési Egyesülés látogat a kincses városba, a továbbjutásról egy mérkőzés dönt. Az A1-osztály első fordulóját október 7-én rendezik, akkor a Temesvári ESK lesz az ellenfél a Horia Demian Sportcsarnokban (a désiek a Bukaresti Dinamót fogadják).