Speciális igényű gyermekeken segít a megyei tanács

Megfigyelést, érzékelést fejlesztenek a Snoezelen-terápiás szobában

Speciális igényű gyermekeken  segít a megyei tanács
Egy kétéves programot zárt sikeresen a Kolozs Megyei Tanács, amelynek részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be tegnap, kedden az intézmény székhelyén. Az Európai Gazdasági Térség Pénzügyi Mechanizmusa keretében finanszírozott, Egy új, vidám világ minden speciális igényű gyermeknek elnevezésű projektet közösen dolgozták ki az Estuar Alapítvánnyal, és olyan, 3–15 év közötti fiatalokra vonatkozott, akik valamilyen fogyatékosságban szenvednek. A cél az volt, hogy segítsék ezeknek a speciális igényű gyerekeknek a társadalmi beilleszkedését több módon: új oktatási módszerekkel, a figyelem, érzékelés fejlesztésével, stressz¬mentes környezetben. A programot 2015. február 6-án indították el, akkor 948 gyermek (akik közül 180 roma származású) vett részt benne, most pedig, két év után már 1242 gyermeket sikerült bevonni az újfajta terápiás módszerbe, foglalkozásba. A program értéke meghaladta a két millió lejt, amelynek 85%-a vissza nem térítendő kölcsön.

Az összeg fennmaradó részét pedig az állami költségvetésből finanszírozták. A keddi sajtóértekezleten részt vettek a program kedvezményezett oktatási intézményeinek képviselői, akik beszámoltak az újfajta gyógypedagógiai terápiás módszer
tapasztalatairól, a gyermekek viszonyulásáról, és mindenki egybehangzó véleménye szerint nagyon hasznos és fontos hozzájárulása volt a megyei tanácsnak a speciális igényű gyerekekkel való jobb foglalkozáshoz. Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke úgy vélte, sikerült mosolyt csalni az arcokra annak ellenére, hogy szomorú problémákról, betegségben szenvedő gyermekekről van szó.

A 25 hónapig zajló projektben az egész megyéből részt vettek speciális oktatási intézmények, Kolozsvár mellett Désről, Bánffyhunyadról, Kisbácsból – tájékoztatott Gherasim Judit, a program koordinátora. Sikerült nyolc intézményben Snoezelen-terápiás szobát berendezni, amely egyszerre terápiás és relaxációs jellegű.

Ennek a gyógypedagógiai módszernek a célja a figyelem, érzékelés, észlelés – tehát a pszichés alapfunkciók fejlesztése, aktivizálása. A helyiségnek biztonságosnak, stresszmentesnek kell lennie, ahol különböző terápiás eszközöket helyeznek el a felhasználók igényeinek megfelelően (világítóeszközök, különféle anyagokból berendezés vagy tapintófal, kivetítővel nagy méretben falra vetített képek, vízágy, aromaterápiás eszközök, zene, stb.): terapeuták szerint a súlyosan halmozottan fogyatékos gyerekek mellett, nagyon jó hatással van a magatartás problémákkal küzdőkre és az érzékszervi sérültekre is az ilyen szoba. Hasonlót eddig csak megánintézményekben lehetett találni, de azok igénybevétele eléggé költséges, mondta Gherasim Judit. A Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája érzékelésfejlesztő  felszerelésekhez jutott, és a programban részesülő mindegyik gyermek részt vehetett szervezett kiránduláson, filmvetítésen, és ajándékcsomagot is osztottak számukra. Szintén a projekt részét képezte a pszichopedagógusok, terapeuták, oktatók képzése, hiszen mind a Snoezelen, mind a Tomatis terápiás módszer (amely egy speciális berendezéssel végzett hallástréning) külön szaktudást igényel.

Ezeknek a terápiás szobáknak öt évig kell működniük a program szerint, magyarázta Gherasim Judit. A berendezéseket nem szabad eladni, sem kölcsönözni, azt ingyen használják a kedvezményezett intézmények gyermekei.